05-24-2023, 04:14 PM
(05-24-2023, 01:54 PM)Khadgar2007 Wrote: 380°C? Pa sa time možeš da skidaš bakar sa pločice.
Od kada popravljam/restauriram vintage audio opremu samo smanjujem temperaturu lemilice. Za male površine mi je narihtana na 320°C, kada treba nešto većega odlemiti stavim je na 350°C. SMD i slične minijature isto 320°C. Ako treba lemiti po nekoj šasiji,konektoru onda naravno ide i preko 400°C.
Imam nekoliko šasija starih lampaških Tektronix osciloskopa pa pomalo čupam dijelove van i tamo ne dižem temperaturu iznad 350°C jer nema nikakve potrebe, sve se fino odlemi.
jbg onda su svi tvoji konektori "lebdeći" jer si im skinuo bakar sa pločice 😀 sumnjam da svi temperaturni senzori pokazuju temperature baš u stepen Celzijusa,i nisam imao nameru da ga uputim da sve lemi i odlemljuje sa 380 ili 400°C već da se ne plaši da podigne zadatu temperaturu na onoliko koliko mu je u tom trenutku potrebno da bi lemio bez poteškoća i da ne stvara hladne lemove,a i baš da ne bi predugo držao lemilicu na bakru. po mojem skromnom iskustvu bakar će se pre podići od dugog držanja hladnijeg vrha lemilice na njemu nego od kraćeg a toplijeg. ne treba napominjati i da temperatura lemljenja ovisi i od vrste korišćene lem žice. od jednog električara sam dobio pola kg 1mm lem žice ali je neka "da te Bog sačuva i sakloni" koliko je teška za lemljenje i kolika joj temperatura treba. koristio 10cm i eno je stoji.
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi...