02-20-2022, 09:43 PM
(02-20-2022, 07:34 PM)branko tod Wrote: Ljudi, muci me protocni bojler od 18 kw za kupatilo. Trebali bi da ga postavimo,Branko, ne beri brigu!
a on ima spiralne cekas grejace direktno uronjene u vodu. Zapanjen sam takvim
resenjem, i dvoumim se sta da radim. Po svemu sudeci s moderni bojleri su na
isti nacin odradjeni. U pitanju su svetski poznati proizvodjaci. Sta da radim, da li
je to negde regulisano u zakonu?
Ta vrsta bojlera je odobrena u EU i prodaju ih sve radnje tipa OBI, Hornbach, Metro itd.
Mi ih koristimo od polovine 80-tih: 18kW u kupatilu i 4kW iznad sudopere.
Ovi jači su u to vreme još uvek imali razdvojene tokove struje i vode, ali su od 90-tih i oni prešli na spiralu direktno u vodi, Razlog je bio energetska efikasnost, brzina zagrevanja i termostatsko upravljanje temperaturom vode.
Otkad ih imamo pala nam je i potrošnja struje.
Međutim, ima par stvari o kojima se mora voditi računa, a to je pre svega kvalitetna instalacija i uzemljenje. Takakv bojler mora da ima posebne osigurače na tabli u stanu.
Snaga od 18kW predstavlja maksimum za koju stanovi u RS imaju elektroenergetsku saglasnost, što znači da kada bojler rad punom snagom, kroz svaku fazu teče 25A (veza u trouglu) i tu više nema mesta za grejalicu ili prase u rerni . Prema tome, kad se neko u stanu tušira, ostali moraju da se strpe.
To je naročito bilo problematično kod starog tipa jer je on imao samo tri nivoa snage koje je uključivao po protoku.
Današnji boljeri s termostatom obično ne rade pod punom snagom, tako da ima mesta i za još neki potrošač, ali ako se tih 25A po fazi prekorače, reaguju glavni osigurači na strujomeru, a oni u nekoj stambenoj zgradi mogu da budu daleko za nekog ko u bade-mantilu ide da ponovo uključi struju.
Pozdrav