Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
STM32 uputstva za iskusne početnike
Za koji dan mi stiže iz JLCPCB moja prototip pločica na kojoj treba da radi STM32L071RBT6 (128k Flash, 20k RAM).
U pitanju je RF daljinska kontrola, ali se traži da ima i 'sun readable' kolor displej, a baterija da traaaaje Smile
Zato sam ostavio opcije na pločici za više vrsta displeja, da napravim bar 2 verzije, pa da se donese konačna odluka.

Prvi je klasični 3.5" TFT LCD (ER-TFTM035-6 modul), 320x480, sa ILI9488, jer ih vec imam na stanju.

Druga opcija, koja se uklapa u gornje zahtijeve, je E-Paper (E-ink) displej, pa sam nabavio i ER-EPD027-2, 2.7", 176x264, sa EK79651AB, Red/White/Black color. On bi vjerovatno bio najbolje rješenje, ako ne bude prespor! Ne planiram raditi ništa posebno, pogotovo ne animaciju, pa ćemo vidjeti...

Osim ovoga, nabavio sam još i ER-TFT043A3-3, 4.3", sa ST7282, koji jeste 'sun readable', ali podržava samo paralelni mod rada, pa ga za sada ne planiram koristiti, jer nemam pinova za to. Osim toga takav zahtijev i dugo trajanje baterije neće ići baš zajedno.

E sad, glavno pitanje, koje me muči - kako i sa čim pokrenuti te displeje, u SPI modu ?

TouchGFX su ljudi na net-u prilicno ispljuvali, bar u v15, mada je sada v17 aktuelna, i koliko vidjeh ugl. je to namijenjeno za jače MCU namijenjene za rad sa displejima.

Vidjeh u porukama, od ranije, Mikijevu preporuku za LVGL, i to mi se čini interesantno, mada mi još nije baš jasno kako početi i sa tim, tj. kako povezati tu biblioteku sa konkretnim displejom, odnosno čipom ? Da li ja moram naći ili napisati taj sloj 'drajvera' koji će biti ispod te biblioteke, ili ... ?
Priznajem, nisam baš čitao dokumentaciju, koje ima dosta, ali prvo bih volio riješiti pitanje u kom smijeru uopšte ići dalje? Što se tiče memorijskih zahtijeva, nadam se da se tu uklapam sa ovim MCU.

Možda ima i još jednostavnijih rješenja, jer za sada mi ne treba ništa posebno... 2-3 fonta, malo nekakvih menija i sličica tj. ikona itd. (toch se sada neće koristiti za ulaz, nego obični tasteri koji postoje na uređaju), tako da su zahtijevi minimalni, ali opet, kad već radim, možda je bolje koristiti nešto sa čim ću moći raditi i sljedećih godina...
Reply

Messages In This Thread
STM32 uputstva za iskusne početnike - by npejcic - 05-16-2015, 08:21 PM
RE: STM32 uputstva za iskusne početnike - by ognjan - 10-18-2021, 03:27 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)