05-10-2020, 08:42 AM
(05-09-2020, 09:31 PM)gorso69 Wrote: Stigao preklopnik za opsege pa sam ga zalemio kao i finu regulaciju.Izlazni stepen još čekam sa eBay (ima još 5 dana fore da stigne).Na najnižem opsegu problem na izlazu za frekfencmetar.Pri frekfenciji od 80Hz prikazuje oko 500HzOvo mi liči na parazitno okidanje komparatora za četvrtke usled VF šuma na sinusnom signalu. Komparator je izveden s histerezom, upravo da bi se sprečilo parazitno okidanje. Frekvencija parazitnih četvrtki je reda 700 do 800kHz i taj šum bi morao biti vidljiv na sinusnom signalu.
Evo slika gde su na drugoj i trećoj zumirane uzl.i silazna ivica četvrtke.Kanal 1 je na izlazu fine regulacije a kanal 2 na izlazu za frekfencmetar.
Zato bi bilo dobro da umesto izlaza iz fine regulacije, na oscilogramu vidimo signal na ulazu u komparator, i to s većom rezolucijom da bi se ukazao eventualno prisutni šum.
Ako se pokaže da je to razlog za parazitne četvrtke, povećaću malo histerezu i to će biti rešenje problema.
Ako sam dobro razumeo priloge posle ovog tvog, ti lemiš SMD pločicu, a ja na njoj nisam lemio generator četvrtki, pa zato nisam u stanju da problem reprodukujem kod sebe.
Pozdrav