(04-16-2020, 08:11 PM)zare Wrote: Jos samo kada bi nam rekao kako i koje servise gasis, kakva optimizacija registri baze...Na brzinu iz sećanja ću da iznavodim, postoji Win10Debloater - aplikacija koja sama prođe i prebriše ovo što je višak, to mi je solidno radilo i ove mašine koje nisu LTSC dosta spašavalo.?
Da li nekim programom gasiti spijunske programe kao u drugim verzijama ili ne...?
Od servisa pogasiti Windows Search, posebno ako je sistem na mehaničkom disku, jer samo keširanje i sistem pojedu disk usage,
ako je HDD neki stariji ili <SATA 2, ne dizati 10tku zarad izbegavanja muka i nervoze

Takođe, od servisa, Xbox Live servise sam sve gasio jer nepotrebno rade u pozadini.
Pažljivo s time doduše, u slučaju da se logujete preko Microsoft Live-a, a ne sa lokalnog accounta na kompu, može da pobrljavi.
Ja sam obrisao i SkyDrive, ne koristim, pa što da i to radi

Superfetch takođe, ugasiti. On valjda preloaduje aplikacije koje se često koriste u memoriju, performansama ne doprinosi a jede RAM i procesorsko vreme.
Ako se dosetim još nečega, dopisaću

Edit: za registry vezano, menjao sam neke parametre u power opcijama, to i nije toliko nužno niti ima neki velik uticaj na performanse,
ono što sam takođe radio, dodao sam .reg-om s neta, Ultimate Performance opciju u Power Options, gistro

Gasi throttle-ovanje jezgara procesora i tera ga da radi sa punim klokom, premosti one power saver džidžabidže, menja interval na kom se gase sekundarni HDD-ovi etc.
Fray the strings
Throw the shapes
Hold your breath
And listen!
Throw the shapes
Hold your breath
And listen!