Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arduino nano ubacivanje hex faila programatorom...
Samo jedno kratko pitanje.Ako programatorom iscitamo hex iz arduino nano na kom imamo neki program i taj hex ubacimo u drugi arduino nano,sta ce se desiti ? Taj drugi nano trebalo bi da radi sa taj ubacen hex ali sta se desava sa bootloaderom? Da li ce se i on ubaciti i arduino moze idalje da radi normalno ili ce raditi samo sa tim ubacenim hex failom a kompjuter ga vise nece videti?
Reply
Bootloader je malo parčence programa koje se učitava recimo na nekoj nultoj adresi od flash memorije, stoji tu i čeka dalje komande da se ubaci program.

Nisam siguran da li program mora da ima neka specifična podešavanja ili to sam bootloader reguliše jer program mora da se smesti negde u nastavku flash memorije.

Kada gledaš linearno memoriski prostor zajedno sa bootloader to je neko parče coda-a (kompozitno) i kada se radi DUMP cele te mororije to se sve zajedo snimi u HEX, i bootloader i program.
Kasnije kada vraćaš HEX (preko programatora, ne seriska veza) nazad u novi kontroler trebao bi da učita/flesuje obe stvari.

Booloaderi su zgodni samo kada nemaš fiziči programator pa je nešto jednostavnije uraditi flesovanje preko seriske veze.
Reply
Upravo tako Miki.Nisam mogao da cekam pa sam iskopirao i ubacio u drugi nano.Sve se iskopira i sve radi,i bootloader i program koji treba.Malo sam i eksperimentisao pa obrisem taj prvi arduino i vratim kod i sve radi.Fuse bitove sam ispisivao onako kako je kod procitan i nikakav problem.
Reply
Ако имаш хекс који није ишчитан из ардуина и убациш у ардуино који има бутлоадер, губиш бутлоадер.
Ардуинац је осмишњен да га програмираш серијском везом (УСБ).
Ардуино ИДЕ прави хекс тако да се смешта иза бутлоадера, када гледаш у меморијској мапи.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
Ne,ovo je sa jednog arduina na drugi,nemam izvorni kod pa onda moralo ovako.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)