Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arduino nano generator frekvencije...neradi...
Pravio sam pre par godi generator frekvencije sa arduino nano i proradio iz prve,sad mi je ponovo zatrebalo tako nesto,sklopio sam sve kako treba i nece da radi,na displeju pokazuje sve sta treba,tasteri reaguju takodje kako treba ali enkoder nereaguje,menja se frekvencija kad se pinovi arduina dodirnu prstom ali kad se okrece enkoder nista nereaguje i na izlazu modula si5351 nema signala...
Znam da je tesko reci napamet sta je problem ali mozda je neko imao slican problem.Evo adrese odakle je pravljeno i ranije i sada.
https://pa0rwe.nl/?page_id=804
Reply
Провери који је микроконтролер на НАНО плочици. Ови новији имају 328PB, има неких разлика у односу на 328Р
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
328PB je noviji čip, sa dodatnim mogućnostima, ali bi trebalo da je unazad kompatibilan, i sve što je pisano za 328P trebalo bi da radi na novijem...
Reply
Ovo mi je najtezi zadatak da citam sitna slovca, 328PB i on radi samo kad se podesi OLD BOOTLOADER ,sad nerazumem se ja bas najbolje,star bootloader...nov cip...da li je moguce da je do toga?
Na displeju pokazuje sve lepo,na enkoder nereaguje a na dodir prsta menja frekvenciju ali na izlazu si5351 nema nista,tj nesto bezveze.
Pogledacu ako nadjem onaj prethodni sto sam pravio da vidim koji je tu cip.
Ovaj program koji je postavljen trebalo bi da radi,kazem trebalo bi jer na prethodnom nisam ja ubacio program pa mi zato pade napamet da mozda treba nekih izmena u ovom postavljenom programu .
A ubi se ceo dan da sve sklopim da lepo izgleda i sad da nece...
Reply
Na prethodni generator je bio 328P,sad da li je do toga...
Reply
Šta je sa enkoderom? Da li si njega menjao? Možda ti raspored pinova na njemu nije isti.
Reply
https://www.pololu.com/file/0J1464/Atmel...T15007.pdf

Kako su naveli trebalo bi softver da radi bez prepravke na oba MCU.
Reply
Trebalo bi,nesto drugo je u pitanju jer isto u detalj isto se ponasa i na UNO a tu je 328P.
Enkoder je sigurno dobar,nije pogresno povezan,probao sam i bez modala si5351 za slucaj da je los pa da nesto smeta ali opet isto.Bez ona 2 blok kondenzatora i sa enkoderom se frekvencija sama menja,kad ih stavim enkoder neradi a probao sam i nesto manje od 10nf i nece.Ajde i da je do enkodera ali nereaguje ni taster na samom enkoderu.Vise nemam sta,probacu i sa drugim arduino uno pa ako nece,neznam...
Reply
Što ne pustite neke probne programe, na primer I2C scan neki da se vidi da li je dobar I2C bus i prepoznaje obe periferije,

Isto probati i enkoder posebno.

Ovde je varovatno sa ulazima problem, mozda fale pull-up ili tako nešto.
Ili 5V vs 3V3 neka razlika ...

PS: "pipkanje prstom" i nešto se tada menja je obično znak da su ulazi u Hi-z modu, kao da fale pull-up. Kada ima pull-up to se dosta teže dešava, nije tako osetljivo, baš mora da se "potrudiš" da napraviš neko kontakt koji se detektuje.
Reply
Nemaju svi enkoderi isti raspored pinova. 
Uglavnom da, ali ja sam naleteo na neki koji mi nije radio kad smo pravili onaj Nebojšin mikroampermetar!
Ne treba ni osciloskop za proveru, može i običan multimetar.
Reply
Povezan je lepo,masa u sredini ... sigurno nije do enkodera.
Reply
Varijante "sigurno je nesto dobro" iz mog 20godisnjeg iskustva kazu da cesto ne smem i ne treba da budem siguran ni u sebe, a kamoli kada radim remote network podrsku gde me ljudi ubedjuju da je sve spojeno kako treba i kako "nista nismo dirali, samo je prestalo da radi" ( u 99.9% se ispostavi da im je tvrdnja od neistinita do delimicno tacna). Da bi ti bio siguran da je encoder dobar mozes samo na 1 nacin, a to je da upises softver najprostijeg tipa gde ce da cita encoder, i okretanjem na jednu stranu da dize brojac, a na drugu da spusta i vrednost brojaca ispisuj u terminalu. Znaci 10 linija koda i taj segment probas i onda mozes da tvrdis da sigurno nije do encodera, dok to ne uradis kako znas da je encoder ok ili da je cak i povezan ok ?
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply
Quote:[Image: attachment.php?aid=45065]

Ako sam dobro razumeo problem moze da bude ako ne koristis odgovarajuci library bilo za rotary encoder ili za Si5351.

Mislim da moras da uskladis te fajlove kako je autor dao objasnjenje na svojoj stranici link koji si dao u prvom postu..

Attached Files
.png   file.png (Size: 311,15 KB / Downloads: 102)
Reply
To cu da probam,jedino ako nebude problem sto sam jos od ranije imao ubacen library za to pa sad kad se ubaci drugi neznam da ce mu smetati onaj prethodni ali naravno probam i to...
Reply
Kod kompajliranja u debug napise koje lib koristi. Jedan od vecitih problema sa arduino ide je to sto kako novije verzije izlaze desava se da core bude promenjen i nije kompatibilan, a noviji library cesto ima malo drugacije pozive pa i ono sto je radilo ne radi na nacin kao ranije. Zato rekoh treba probati samo rotary encoder jer iz prve teme ovog threada kako si opisao on ne reaguje i shodno tome treba debagovati prvo njega, a kasnije gledati Si5351 i sve ostalo. Mora da postoji hijerarhija u resavanju problema, a ne da se resava nesto sto i ne znamo da li radi ili ne radi (Si5351).
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply
Sve radi sigurno,naso sam neki projekat isto za generator za koji pise do 120mhz a on radi do 57mhz,nema veze to do koliko je,na tom projektu sve savrsenobradi,enkoder,si5351,arduino,znaci sve bez greske.Za enkoder sam ubacio par library failova i u toj verziji nije proradio a u ovoj sto sam napravio radi probe sve radi.Da je bar on kao sto pise do 120mhz ostavio bih njega ali tu do 57mhz i preko toga neide
Reply
. .
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)