Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ECC88 Line Preamp
#81
koliki je napon napajanja releja? to "natezanje" releja hoće -neće obično bude kad je napon na kalemu blizu ali ne dovoljan da napravi kontakt odmah.
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#82
Nije mi jasno otkud na pinu 4 od lampe 7,2 VDC kad je stabilizator za 6V?
Reply
#83
Relej je kao na shemi 5VDC. Pošto je na izlazu iz stabilizatora 7,2V trebalo bi da relej ima sasvim dovoljno napona da se aktivira. Nije mi jasno otkud na izlazu iz stabilizatora 7,2V kad je stabilizator 7806? Odstupanje od nazivnog napona je preveliko. Takođe mi nije jasno zašto se hladnjak od fet tranzistora ne greje. Ako je predviđen hladnjak on bi trebalo da se greje.
Reply
#84
Ovako. Da riješimo grijanje za početak. Makni onu jednu diodu koju imaš na GND pinu 7806 prema masi, tako bi trebao dobiti nekih 6,5V ili tu negdje što bi bilo ok. Sada se idemo malo pozabaviti sa matematikom. Znači imaš 90V pada napona na R1. Upotrijebi ohmov zakon I=U/R(I=90/15000) i dobiti ćeš da je struja kroz lampu 6mA.

Ono što mi je čudno u šemi jer nisam vidio ovakav način spajanja je to da je katoda na masi,pa me zanima na koji način lampa dobije prednapon? Također meni je tih 150V napajanja za ecc88 premalo. Tu bi moglo komotno ići 250V i malo više,ali naravno to zahtjeva prepravku šeme, iako kod ovako jednostavnog sklopa to nije nikakav problem,osim što naravno trebaš onda novi trafo.

Također možeš slobodno maknuti relej dok ne vidiš da li pretpojačalo funkcionira kako treba.
Reply
#85
Vremenska konstanta sa R13 3M9 i C7 47uF je prevelika, treba smanjiti R13 na 1M ili manje, diodu treba premostiti ona se ugradjuje samo za PCC88, ostalo je ok.
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
#86
Smile 
Jedna dioda uklonjena i na njeno mesto stavljen jumper. Napon je sad oko 6,5V. Otpornik 3M9 zamenjen sa 1M. Sve radi kako treba. Relej i zelena LED se pale nakon jedan minut.

Fantastično! Mnogo sam bio zadovoljan kad je sve proradilo kako treba. Smile

Napokon će ovaj preamp moći da se koristi. Puno je kvalitetnih komponenti ugrađeno da bi preamp stajao po strani. Upotrebljena je veoma skupa Siemensova E88CC.
Reply
#87
nadam se pisanim iskustvima o zvuku,da ne ostane na tehnikalijama...
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#88
Naravno da ću izvestiti o subjektivnom utisku. Voleo bih da preamp smestim u neku kutiju koja nije preterano skupa. Za to će trebati malo vremena. Ako uređaj pre toga isprobam bez kutije, takođe ću izvestiti o utisku.
Reply
#89
Evo jedna moja varijacija na temu ecc88 preampa. Neka shema sa diyaudio.com foruma malo modificirana za bolji THD i raspored harmonika:R1 = 820k
R2 = 1k
R3 = 11k/3W
R4 = 280R
R5 = 15k/3W
R6 = 220k
C2 = 2,2uF/250V
C5 = 33uF/250V
B+(Vss) = 185VDC
P = 100k log.
dioda 1N4007 ili slično

Napravljen i svira sjajno:


http://www.diyaudio.com.hr/viewtopic.php...c88#p41074
http://www.diyaudio.com.hr/viewtopic.php...start=2870
Reply
#90
Ja se baš nimalo ne razumem u cevi ali verujem da ova shema sa diyaudio ima bolji THD. Velika mana ove shema je što trebaju dve cevi što ozbiljno komplikuje i poskupljuje gradnju. Sve to da bi se dobile malo bolje specs. Kupiti skupu cev pa onda jednu polovinu koristiti kao izvor konstantne struje... Ceo smisao ovakve gradnje je, ne da se linearizuje cev, nego baš da se oslobode prirodni harmonici koje generiše gola cev, da ona oboji zvuk.
Reply
#91
Ovde je prva trioda u poziciji pojacavaca a druga u poziciji cathode folowera.
Reply
#92
Smisao mog komentara je da je preskupo da se polovina cevi koristi za bilo kakvu relativno perifernu i pomoćnu funkciju osim za pojačanje. Nebitno je da li je to cathode follower ili izvor konstantne struje, totem pole, etc. Naravno, ako neko ima pristup velikoj količini besplatnih cevi sa nekog vojnog lagera, u nekom TV servisu, itd., on može da se razbacuje sa cevima i da ih koristi u neograničenim količinama. Smile
Reply
#93
Cathode follower bi bilo glupo raditi sa peskom ako imas gain stage u vakuumu.

A za sve ostalo se slazem Smile
Reply
#94
Ja bi prije rekao da je logično da se koristi jedna cijev po kanalu. Ako se hoće ići na nešto jeftino lampe ne spadaju baš u tu kategoriju, ili spadaju jer ima hrpetina lampi koje su odlične a nemaju astronomske cijene.

Uglavnom cathode follower je po meni poželjan jer spustiš izlaznu impedanciju i strujno pojačaš signal jer tko zna koliko dugačke kablove imaš do pojačala, onda kakvu ulaznu impedanciju ima pojačalo i sl...
Reply
#95
Ovaj Apex preamp je radilo nekoliko ljudi. Baš me zanima da li je neko od njih imao problema sa izlaznom imp, tj. da li je to što je izlazna imp povisoka pokvarilo zvuk, i koliko? Pretpostavljam da su skoro svi preamp koristili sa SS snagašima gde je ulazna imp retko ispod 10k. Ako je značajno pokvarilo zvuk može da se razmišlja o cathode follower-u.
Reply
#96
Ali uobicajenim eccejkama uglavnom imas Rout oko 1K ili vise sto je nezgodna izlazna impedansa.
Reply
#97
(07-19-2018, 01:56 PM)Khadgar2007 Wrote: Ja bi prije rekao da je logično da se koristi jedna cijev po kanalu. Ako se hoće ići na nešto jeftino lampe ne spadaju baš u tu kategoriju, ili spadaju jer ima hrpetina lampi koje su odlične a nemaju astronomske cijene.

Uglavnom cathode follower je po meni poželjan jer spustiš izlaznu impedanciju i strujno pojačaš signal jer tko zna koliko dugačke kablove imaš do pojačala, onda kakvu ulaznu impedanciju ima pojačalo i sl...
Napravljeno je s jednom cijevi po kanalu.

Imam i projekt sa pola-pola, a da ne ponavljam zašto to nekada ima smisla valja pročitati slijedeću temu od početka.

http://www.diyaudio.com.hr/viewtopic.php...7&start=40

BTW iimam u planu napraviti i Aikido sa četiri cijevi za ove koji plaču nad ekonomskom opravdanošću. Smile Kažu da dobro svira.
A cijevi imam dovoljno, kupovao sam ih kada nisu bile u modi Smile
Reply
#98
Pravio sam Aikido sa E88CC i ECC82 po kanalu. Fino svira ali veliko pojacanje. Dao sam drugaru da napravi pojacalo sa GU 50 u izlazu.
Reply
#99
Veliko pojačanje je veliki problem s cijevima općenito i jedini razlog zašto sam koristio ECC82 kao gain stage u gornjem projektu.
Reply
Pa da. Jedino NFB resava taj problem, ili lampe kao sto je 12B4, 6S19P, 6N13S itd. One nemaju veliko pojacanje i traze doooobru struju. Ima i ona dupla trioda sto je forsira kolega Davorin (jedna sa malim a jedna sa velikim gainom).
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)