Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arcus TS100 upgrade
#1
Nije zato sto je juce bio skup pa sam dobio zelju da nesto radim Smile, nego su se sklopile kockice da se malo igram sa zvucnicima koji mi sviraju na sistemu zakacenom na komp.
Nemci su u pitanju, Arcus TS100, "mehanicki" u perfektnom stanju, vizuelno ima po nekih "propusta", nista znacajno. Zvukom sam prilicno zadovoljan ali da ako moze jos malo popravimo jer ce i pojacalo koje ih gura dobiti nove elektrolite. Ali to ce biti druga prica Wink.

Plan je bio da se kutija oblepi bitumenom (Azmavib je u pitanju) i da se zamene ozicenje i kondenzatori u skretnici. 
Umesto bipolarnih 4.7u Wego Elko Glatt ici ce pravljeni Philips polikarbonati u blokovima od po 1u koji su se vec odlicno pokazali:
http://www.silken.rs/navigacija/proizvod...KOMPONENTE


Nisam neki poznavalac samih drajvera pa ako neko zna nesto vise o ovima koji su korisceni u kutiji bio bih mu zahvalan Wink.
U pitanju su visoki sa oznakom D25TG-01, srednji Audax HDM 80A i bas C17WG-28. Visoki i bas mi po oznaci lice na Vifu...


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#2
Zavrseno dampiranje kutije. Koriscen lepak za drvo koji steze dosta brze od obicnog lepka za drvo pa je prakticno mocuce lepiti stranice jednu za drugom. Ovde i onako nije potrebna neka preciznost. 

Lepljene su sve stranice sem prednje. Ne znam da li ima svrhe i nju lepiti posto se radi o maloj povrsini. Ako neko zna neka javlja Wink

Intersantno je da su obe kutije imale sa unutrasnje strane zalepljene serijske brojeve koji se poklapaju sa brojevima na zadnjim stranama kutije. 

Pravljenje kondenzatora za skretnice sutra...


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#3
počelo se po malo raditi i na zvučnim kutijama - pohvalno! Smile
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#4
"Napravljeni" novi kondenzatori i montirani na skretnicu...
Jos "samo" ozicenje.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#5
Žare, nije zgoreg da staviš i jedan blok kao bajpas na onaj veliki elektrolit. Mator je i sigurno više nema nominalni kapacitet a svakako će mu dobro činiti.
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
#6
Ok, dodacu jedan ovaj Philips od 1u u paralili. Verovatno ce do veceras sve biti zavrseno.
Reply
#7
Upgrade kutija zavrsen. Moja trosna ledja su junacki izdrzala sve muke ova 2 dana (u stvari 3 racunajuci i Skup) a koliko ce se isplatiti sto se tice zvuka videcemo za par dana posle malo usviravanja Smile.

Kao sto je ManicP savetovao dodat jedan blok u paralelu sa kondom za bas. Hvala na savetu, meni nije palo na pamet.  
Zamenjeno kompletno ozicenje sa 2x1.5 mm2. Mozda je za visoki mogao i tanji kabal ali to je sto je. Otislo je celih 3 m (duple duzine) za obe kutije. Izbacene su sve buksne, zica je svuda lemljena direktno na drajvere i konektore.Uradio sam jos jednu stvar za koju ne znam da li ce nesto pomoci, da odmogne nece sigurno... Prednju masku srednjetonca sam napunio sa zadnje strane Bluetac-om. Ceo drajver je toliko lagan da je to neverovatno. Bluetac bi trebalo da umrtvi vibracije ukoliko se javljaju. 


Ispuna koja je fabricki bila u kutiji je vracena kao sto je i bila. Ne znam da li je to previse ali ima vremena za isprobavanje.

Reply
#8
Mali update... Wink.

Posto sam zamenio i ostale kondenzatore na pojacalu zvuk je otisao na osetno ostriju stranu (po iskustvima na netu potpuno normalno za Wima MKP10) sto se usvrivanjem malo po malo vracalo u normalu mada je na kraju zvuk i dalje ostao ostriji a niski tonovi povuceniji nego ranije:

http://forum.yu3ma.net/showthread.php?ti...4#pid52534

Posto me uvek kopkala kutija koja je bila potpuno dampirana izvadio sam polovinu "vune" a drugu postavio tako da pokriva zadnju i obe bocne strane. Niski tonovi su se pojavili ali je i dalje zvuk znao da bude vrlo ostar.

Ostala je jos jedna stvar...
Menjajuci kondenzatore na zvucnicima, nehotice sam napravio gresku. Koristio sam 5 blokova po 1 uF umesto kondenzatora od 4.7 uF, racunao sam da je razlika zanemarljiva sto u stvari i jeste. Ali u praksi se ispostavilo, sto sam kasnije merenjem utvrdio da svaki blok u stvari ima po 1.2 uF sto bi ukupno bilo 6 uF  Sad. Mrzelo me da otvaram kutije pa je to tako i ostalo ali je sada isplivalo na videlo kada je pojacalo dobilo kompletno nove kondenzatore.
Odlemio sam po jedan blok na skretnici sa srednjih i visokih i isprobao na glavnom sistemu kao i na kompu gde zvucnici inace sviraju i u oba sistema zvucnik svira potpuno drugacije nego ranije. Zvuk i dalje otvoreniji kao sto je bio od starta ali neuporedivo uravnotezeniji i bez "rupe" u niskim tonovima.

Kako stoje stvari, bice dobro  Big Grin.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#9
I na kraju da ne ostane nezavrsen posao, zamenio sam zvucnicke terminale koji su fabricki bile zabice. Na netu kod brace Kineza naruceni terminali za cini mi se 3 $ i uradjene plocice od klirita istih dimenzija kao originali. Ja zadovoljan  Big Grin .


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#10
Kul Smile Ti basići nisu loši ni za kompresiju. Možeš da probaš da ih slušaš sa zapušenim br pozadi.

Nadam se da lepak za drvo lepi i azmavib da se ne bi desilo da se vremenom samo odlepi. Ja bih tu koristio sintelan i njemu slične lepkove. On lepi sve za sve.
Reply
#11
Lepi odlicno. Probao sam da skinem i kida se sam Azmavib ali se ne odlepljuje od drveta. Ako se bas i odlepi radice Sintelan, nego me ubija njegov miris a sve sam lepio u kuci pa ga izbegavam kada god mogu.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)