Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tektronix 465 nema slike :(
#21
Definitivno ću provjeriti elektrolite, i ako su oni otišli onda ugraditi najkvalitetnije moguće, nebih u ovakav instrument ugrađivati šugave kineske elektrolite.

Ma ne nosim ga nigdje, on je tu na stolu tako da nije problem da iz njega visi kaskada, nije najljepše rješenje ali važno da radi.

Mislim imam ja u rezervi još 2 osciloskopa al kad mi je ovaj tako srcu priraso hehe, pogotovo zato kaj je zvijer i što mogu s njim ono kaj sa ostala dva nisam mogao nikako.
Reply
#22
Za ispitivanje HV ti ne treba drugo scope vec HV sonda, a to retko ko ima.
Ja sam nesto improvizovao sa otpornicima od 9X10M i tako dobio razdelnik 10:1 ali nisam sve to lepo spakovao i izolovao i koristim ga samo do par kilovolti.
Prvo trba da utvrdis da li ti uopste radi bloking oscilator koji izmedju ostalih (-2500V, i drugi) daje i pobudni napon za HV multiplier. Ako imas -2,5KV znaci da oscilator radi i da je verovatno crkao HV multiplier.
Treba proveriti i ostale napone za polarizacije cevke, tj najvazniji je, osim napona na katodi,
napon na prvoj resetki koja je najvaznija za osvetljaj.

Izmeri nesto pa nam javi da bi mogli dalje da ti pomazemo.
Reply
#23
Morat ću onda i ja improvizirati HV sondu, tek u ponedjeljak ću se moći pozabaviti skopom, prvo ću ripple provjeriti, da nisu slučajno elektroliti otišli kako macola kaže, za njih mi netreba HV sonda. Ako se pokaže da su u redu, onda ću izimprovizirat neku HV sondu pa provjeriti napone na cijevi.
Reply
#24
Kada praviš HV sondu, predlažem ti da koristiš dosta manjih otpornika povezanih serijski, radi dobrog varničnog rastojanja.
Da ih smestiš u neku dužu plastičnu cev, potom tu cev napuniš polako tečnim parafinom (od obične bele sveće) i na takav način da ne bude vazdušnih mehurova.

Takva sonda će ti dugo trajati i biti bezbedna po tebe. Njena upotrebna vrednost će zavisiti samo od tačnosti otpornika koje upotrebiš.

Obični DVM imaju ulaznu otpornost od tipičnih 10Mohm. Sonda x 100 bi trebalo da ima 990Mohm okruglo.

Pozz
Reply
#25
https://www.google.rs/search?q=HV+voltag...24&bih=640

Primetićeš takođe na profi HV sondama da imaju štitnik (nalik onom na maču) koji sprečava nehotično skliznuće ruke ka HV.
Takođe ćeš primetiti i da su dugačke zbog moguće vlažnosti na površini cevi.
Takođe postoji i uzemljivački prsten, koji je povezan za gnd instrumenta i nalazi se neposredno ispred štitnika, sa strane ka HV vrhu.
Taj prstenčić služi da se ka njemu izvrši potencijalno smrtonosno varnično pražnjenje u slučaju da je površina sonde zagađena nekim provodljivim nečistoćama, poput neke nehotično prosute tečnosti ili slično.

Dakle, ni jedan detaljić izgleda HV sondi nije slučajan i u stvari je preventivna mera ako stvari pođu po zlu.
Te sisteme treba što bolje imitirati kada se pravi home-made HV sonda.
U principu mi elektroničari uobičajeno radimo sa relativno malim energijama koje su nagomilane u nekoj kapacitivnosti koja je napunjena sa HV i uglavnom smo prilično bezbedni u smislu stradanja od HV.

Međutim, ako već praviš, napravi je savesno kao da ćeš dodirivati smrtonosni vod dalekovoda.
Malo više posla ali više zadovoljstva na kraju i jedna veoma korisna alatka.

Ne možeš biti siguran da ti nekad neće pasti na pamet da napuniš sa HV neki masivniji objekat koji ima površinu od par kvadratnih metara ili slično i sa kog udar već može biti opasan po život ako sadrži koji Joule energije.

Energija na tim na prvi pogled malenim kapacitivnostima ka zemlji raste kvadratno sa veličinom napona.
Upoređenja radi, kapacitivnost anode u kolor CRT je reda nanofarada, i kog je udarilo to sa onih 25KV na njemu (a sve starije TV majstore je makar jednom :-) zna dobro da taj udarac nije ni malo naivan.
Posle tog udara se sedne na pod i uspešnije smiruje živce od šake sedativa :-)
Narednih 10 minuta ni zemljitres od 7 stepeni Rihterovih ne može da vas vidno uzneimiri :-)

Taj udar nije smrtonosan ukoliko osoba ima dobro zdravlje ali je prilično snažan i na kratko veoma dezorijentiše čoveka u potpunosti.

Već sa na primer svega 1uF pri tom naponu je udar potencijalno smrtonosan.

Oprez nije na odmet i sonda treba da bude što bolje napravljena.

Pozz
Reply
#26
Budem kopirao dizajn jedne od sondi sa linka, imam te plastike dosta pa neće biti problem to napraviti, al kad se radi da se napravi kvalitetno Smile

Imam iskustva sa HV, još od faze igranja sa trafoima iz mikrovalki i popratnih komponenti, PVC štap od metra i pol i iskre od 20ak cm i više i naravno računa za struju kasnije hehehe.
Reply
#27
Evo danas uhvatio vremena da zamjenim elektrolite na osciloskopu i ništa, izgleda da je HV krepao...
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)