Thread Rating:
  • 3 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Current Mirror Amp (Vladino pojačalo)
(03-16-2015, 02:53 AM)Macola Wrote: Nisam gledao pcb (a i nemam nameru da se zabavljam sa tim), ali ono o čemu treba povesti računa je da emiteri Q7 i Q8 treba da imaju što manje površine ruta pcb radi što manjeg parazitnog kapaciteta.
To bi trebalo tako izvesti da se na tim mestima nalaze samo mali kružići pcb u koje ulaze emiteri tih tranzistora i najbliže moguće krajevi oba otpornika koji se slivaju u te tačke, a preostali krajevi otpornika mogu biti duži.
Kod R11 i R12 treba izbegavati da bude duži i onaj drugi kraj ka masi, a krajevi od R13 i R14 ka izlazu već mogu biti dugački.

Ovo je lako postići sa dvostranom pločicom, direktno kroz via na ground plane.
Reply
Zvu, ako si zbog ovog ampa prodao Babelfish, onda moram da ga razmotrim.
Jerbo evo imam Babela i nesam nesto mislio da ga menjam...
Između astronauta nikada nije postojala granica. Onog dana kada taj koncept bude dopreo do svesti političara, naša planeta će izgledati drugačije. Aleksej Leonov
Reply
@Alex: Slušao jedno, slušao drugo. Jedno košta 500 evra, drugo 150. Sviraju isto u pogledu kvaliteta ako zanemarimo lične preferencije.

@MikiKG: Vidiš da moljakam kao baba neka (: da neko izmeri amp da li ima oscilacija. Čekamo.

@Ivan Lukić: Ovo pojačalo meni nema svetliji ton. Ima mi nekako baš kako treba. Nisam ja još ništa uradio. Ja sam do sada slušao tuđe primerke, a svoje tek pravim. Imam još nekoliko komponenata koje moram da pokupujem pa krećem da sklapam. Trafoi treba da mi stignu ove nedelje. Ono što napisaste Macola i ti u vezi boljeg uparivanja otpornika će mi definitivno značiti.

Vidiš da se niko od Beograđana ne javlja da se sigra sa pojačalom. Ništa, moraću da kupim osciloskop i da pređem onih par desetina knjiga na brzaka pa da krenem da radim pojačala Smile
Reply
Taman se bacismo na nešto konstruktivno i sad ovo...
Sad moram da listam par stranica da bi našao šta ste hteli sa pločicom... Smile
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
Fluktuacija konstruktivnosti. Opet ćemo da se vrnemo na konstruktivno, samo dok još malo istalasaju ljudi.

U međuvremenu, pločice za SMD lajkam i intimno im se nadam Smile
Reply
(03-16-2015, 12:47 PM)Zvu Wrote: @Alex: Slušao jedno, slušao drugo. Jedno košta 500 evra, drugo 150. Sviraju isto u pogledu kvaliteta ako zanemarimo lične preferencije.

Meni neverovatno, sa naučne strane gledano, da A i AB class amp sviraju isto, ali verujem na reč.
Moj način da poslušam amp je da ga napravim, jer tek nedavno sam se vratio u hifi vode (nakon 13 godina pauze, a imam 33 godine Big Grin ), pa i nisam išao na neka slušanja i to..

(03-16-2015, 12:47 PM)Zvu Wrote: par desetina knjiga

Za rad sa osciloskopom? Za ova naša osnovna merenja treba ti da pročitaš jedan lis' formata A5 (ima u uputstvu za upotrebu) Wink
Između astronauta nikada nije postojala granica. Onog dana kada taj koncept bude dopreo do svesti političara, naša planeta će izgledati drugačije. Aleksej Leonov
Reply
(03-16-2015, 01:43 PM)Alex Wrote: Meni neverovatno, sa naučne strane gledano, da A i AB class amp sviraju isto, ali verujem na reč.
Moj način da poslušam amp je da ga napravim, jer tek nedavno sam se vratio u hifi vode (nakon 13 godina pauze, a imam 33 godine Big Grin ), pa i nisam išao na neka slušanja i to..

Za rad sa osciloskopom? Za ova naša osnovna merenja treba ti da pročitaš jedan lis' formata A5 (ima u uputstvu za upotrebu) Wink

I meni bilo neverovatno. Ne bih se laćao prodaje i pravljenja ovoga da nije (: Pri tom su testovi bili uporedni - 1 na 1. Slaba vajda tu od hajpovanja, na muci se poznaju junaci. Rekao ja pre nekoliko godina na DIYaudio forumu da sam slušao AB klasu koja se jako lepo pošibala sa A klasom i nije izgubila. Ponudio da pošaljem šemu ko god se javi. Javili se BeliNinja i Zerowaf mislim tako da oni imaju ovu šemu jače od tri godine.

Glede merenja, viš da sam napisao da neću samo merenja nego da radim pojačala. Ne mogu ja to površno xD
Reply
Kao što obećah...

Model je proradio tek posle podešavanja simetrije promenom vrednosti R4, odn. R10. Sa originalnim vrednostima donja polovina je imala mirnu struju reda par mA, a gornja par ampera.
Podešavanje simetrije je vrlo kritično - mogu se menjati vrednsti oba otpornika, ali ja sam menjao samo R10, tako da sam simetriju dobio sa R4=47R i R10=30,69R! Tačno vidite, model reaguje na stote delove oma.

Spektar koji prilažem dobijen je sa mirnom strujom od 40mA (slučajan izbor), sa 0,1V na ulazu i čistim omskim mopterećenjem namizlazu (8R).
Namerno ne dajem izračunati THD, već spektar. Vidimo da je druga harmonika na -60dB, ali ono što brine je nered koji se vidi iznad 300Hz i koji ukazuje na mogućnost pojave oscilacija pri reaktivnom opterećenju.

Pozdrav

P.S. Tek sada videh da su mi je konfiguracij izlaza 2SA1216/2SC2922, kako je predložio Mile.

Reply
Huh, zanimljive krivuljice Smile
Meni je sve jasno … odoh da motam trafo za FSFR Big Grin
Reply
(03-16-2015, 01:56 PM)Braca Wrote: ............nered koji se vidi iznad 300Hz i koji ukazuje na mogućnost pojave oscilacija pri reaktivnom opterećenju....


Valjda 300 KHz ?
Reply
U pravu si, Miki Wink .

Evo rezultata sa reaktivnim opterećenjem 2uF/8R i ulazom od 0,2V/1kHz (sa 0,1V dobija se isti spektar kao sa čistim omskim opterećenjem).

Imamo predajnik na početku srednjetalasnog opsega (550kHz). Ostaje da vidim da li će se smiriti sa LC članom na izlazu ili sa Macolinim predlogom za povećanje otpornika u povratnoj sprezi.

Pozdrav


.pdf   Spectrum_Load_8R_2uF.pdf (Size: 22,25 KB / Downloads: 31)
Reply
(03-16-2015, 02:14 PM)Zvu Wrote:
(03-16-2015, 01:56 PM)Braca Wrote: ............nered koji se vidi iznad 300Hz i koji ukazuje na mogućnost pojave oscilacija pri reaktivnom opterećenju....

Valjda 300 KHz ?
Tačno, omakli prsti na tastaturi.
Reply
Sa LC članom na izlazu (450nH/3R9) nema oscilacija. Spektar je sada sa 1V/1kHz na ulazu, što odgovara snazi od 50W na 8R. Oscilacija nema.

U prilogu je i model verzije sa kojom sam uradio ovu simulaciju. Ako neko želi da se sam poigra moraće prvo da iz LTwiki spusti modele tranzistora koje sam ovde koristio, jer ih u standardnoj veziji softvera nema. Stojim na raspolaganju za pomoć oko LTspice.

Pozdrav


.asc   Vlada_OrigVersion.asc (Size: 8,85 KB / Downloads: 7)
Reply
(03-16-2015, 02:35 PM)Braca Wrote: Sa LC članom na izlazu (450nH/3R9) nema oscilacija. Spektar je sada sa 1V/1kHz na ulazu, što odgovara snazi od 50W na 8R. Oscilacija nema.
..............................
Pozdrav

Dakle LC član rešava oscilacije ukoliko nastanu ? 


@Miki - Šta je FSFR ? Kopka me (:
Reply
@Zvu FSFR2100XS ili od mila samo "FSFR" je IC za SMPS LLC pretvarac/ispravljac koji mnogi nestrpljivo ocekuju (ukljucujuci i mene) za pogon BatoMM Wink
http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=10
Reply
FSFR su Fairchild čipovi za prekidačka napajanja.

Ima nekud tema po forumu na temu LLC napajanja za ampove.
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
Braco, izvini ako gnjavim, ali sam sada na poslu i nemam ovde LT-Spice (a i slabo znam da ga koristim..).
Da li bi mogao da prvo merenje ponoviš sa 1R opterećenjem?
Baš me kopka kako će izgledati...
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
(03-16-2015, 02:39 PM)Zvu Wrote: [quote pid='38435' dateline='1426512947']

Dakle LC član rešava oscilacije ukoliko nastanu ? 

[/quote]
Tačno, to mu je posao. Vlada je očigledno očekivao oscilacije jer je predvideo tzv. Zobel RC član R31/C6 na izlazu, ali to za ovaj model nije bilo dovoljno.

Uzgred, rezultate ovih simulacija treba smatrati kvalitativnim, tj. kao identifikaciju trendova u ponašanju sklopa. U brojeve ne možemo imati poverenja bez kalibracije modela, jer su modeli komponenata najčešće nepotpuni.

To je slučaj sa simulacijama uopšte. Pišem simulacioni softver već više od tri decenije i znam o čemu pričam. Od jutros radim na simulaciji jednog velikog gasnog motora čiji model nije baš potpun, pa dok mi taj laptop računa, ja malo radim na ovoj simulaciji i obratno (task switching Wink ). Problem sa simulacijom tog motora je nepotpun model jednog bitnog procesa u cilindru, a kod ovog pojačala to su manjkavi modeli komponenata.

Prema tome: simulacija, mere predostrožnosti na osnovu njenih rezultata, gradnja, pa merenje, ušima i instrumentima.

Pozdrav
Reply
Po ovoj analizi koju je Braca odradio se vidi relativno velika distorzija i opseg "ciste dinamike" (SFDR) od 60-ak dB.

Kod BatoMM sa mojom zvucnom karticom TC Impact Twin koja ima oko 95dB SFDR u kompletnom AD/DA lancu (noise floor je ~110dB) nismo mogli da izmerimo niti THD niti SFDR jer su vrednosti bile ispod granica zvucne kartice!
Mogu samo da nagadjam vrednosti ili da uporedim sa nekim slicnim konceptima koji rade sa LM/LME a ciji grafikoni izgledaju ovako nekako (SFDR ~120dB):

[Image: attachment.php?aid=13148]

Moja predpostavka je da BatoMM ima jos bolje karakteristike od ovih prikazanih (nemam scime da to izmerim, ne moze ni osciloskopom) !!!

Vladino pojacalo je u simulatoru jos i idealizovano, Braca je "tridzio" otpornike, nema parazitivnih pojava koje imamo u implementaciji … Mogu samo predostaviti kako to u praksi radi …

BTW: Relativno skoro sam video ove grafikone a za taj amp se hvale da je medju najboljim DIY AMP-ovima. BatoMM ima za klasu bolje osobine samo zbog remote FB tako da tvrdim da je BatoMM medju top 3 (ako ne i najbolji) DIY AMP trenutno na planeti! Big Grin


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
(03-16-2015, 02:55 PM)TDA Wrote: Braco, izvini ako gnjavim, ali sam sada na poslu i nemam ovde LT-Spice (a i slabo znam da ga koristim..).
Da li bi mogao da prvo merenje ponoviš sa 1R opterećenjem?
Baš me kopka kako će izgledati...

Nema problema, kada model radi bez oscilacija, račun ne traje duže od dvadesetak sekundi.

Pojačalo nema nikakav problem da napaja opterećenje od 1R/2uF (namerno sam to uradio kao najteži slučaj) ali se karakter izobličenja menja, što je opšti slučaj kod tranzistorskih sklopova.
U spektru se vidi da se druga harmonika smanjila za 20dB, a treća i ostale više pojačale za nekih 20 do 25dB.

Pozdrav

Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)