Thread Rating:
  • 3 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Current Mirror Amp (Vladino pojačalo)
#81
Ja slušao u poređenju sa ovim pojačalom Sipi F5, klasičan F5, Aleph J, Aleph J2... sa nekima je bio u ravni, a od nekih bolji. Sve čuvene A klase.

Od kad sam prodao svoju, zakleh se da A klasa neće više kod mene u kuću.

Što reče Sipi jednom "spomenik od aluminijuma"...
Reply
#82
(03-14-2015, 02:08 PM)Zvu Wrote: Ja slušao u poređenju sa ovim (mislim da je to onaj koji sam prvi put slušao kod Vuleta) pojačalom Sipi F5, klasičan F5, Aleph J, Aleph J2... sa nekima je bio u ravni, a od nekih bolji. Sve čuvene A klase.

Od kad sam prodao svoju, zakleh se da A klasa neće više kod mene u kuću.

Što reče Sipi jednom "spomenik od aluminijuma"...

Hahahaha, bas se slatko nasmejah Smile
Reply
#83
Ja iz prakticnih razloga hocu pojacalo AB klase (ili D klase): Leti je kod mene u stanu na zalost prevruce pa mi ne pada na pamet da ukljucujem
i grejalicu koja disipira 160W tpolote, bilo muz'ke il' ne bilo. U stvari malo vise kad je 'ne bilo muz'ke Smile
Zato je tu prvi izbor BatoMM iz nekoliko (topoloskih) razloga a ako i 'VladaAmp' svira lepo - vrlo rado cu ga sastaviti i zadrzati u sistemu.
Reply
#84
(03-14-2015, 02:22 PM)nik Wrote: Ja iz prakticnih razloga hocu pojacalo AB klase (ili D klase): Leti je kod mene u stanu na zalost prevruce pa mi ne pada na pamet da ukljucujem
i grejalicu koja disipira 160W tpolote, bilo muz'ke il' ne bilo. U stvari malo vise kad je 'ne bilo muz'ke Smile
Zato je tu prvi izbor BatoMM iz nekoliko (topoloskih) razloga a ako i 'VladaAmp' svira lepo - vrlo rado cu ga sastaviti i zadrzati u sistemu.

Montiraj pojačalo napolju i kaži komšijama da je to inverter i da služi za grijanje , samo nemoj da kažeš čega Smile .........mada realno pojačalo u A klasi može i da služi za hlađenje prostora .

OFF onomad sam otišao do jedne firme i odrecitovao im jednu futurističku reklamu sa italijanske televizije / radnja se dešava tamo negde 30 .godina ali navodi tek sada neka rešenja i neka kojih još nema ........dakle u reklami ženska kaže ovako " pomoću sunca ću hladiti kuće i stanove " .....i tu ja njih pitam jel to moguće ......dođe prvo menadžer prodaje , pa jedan projektant pa drugi projektant ......crtam ja njima blok šemu i pokažem prstom na tačku gde sunce treba da greje .........kažu nemoguće ......i onda nedavno se pojaviše sistemi za hlađenje koji u sebi imaju ugrađenu besplatnu komponentu sunčevog grejanja kao preduslov da bi se moglo hladiti .

ON dakle pojačalo u A klasi bi moglo biti deo integrisanog sistema pametnih kuća .....jel moguće ???????? preko leta da hladi a zimi da greje Cool
Reply
#85
Evo foto koji sam napravio kad smo ja i drugar otvarali Cyrus Straight Line, pojačalo koje koristi istu osnovnu topologiju kao i Vladin amp. Dominira SMD.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#86
Kao što rekoh, ako neko bude hteo da projektuje smd, računajte na 4 kom pločice u moje ime. Možda I više, samo dok pitam drugare (:
Reply
#87
(03-14-2015, 05:03 PM)ivanlukic Wrote: Evo foto koji sam napravio kad smo ja i drugar otvarali Cyrus Straight Line, pojačalo koje koristi istu osnovnu topologiju kao i Vladin amp. Dominira SMD.

Ovo je igracka za malu decu! Big Grin
Reply
#88
TH VSSA koji sam ja pravio na PMI-evoj pcb. Koristi istu osnovnu topologiju kao i Vladin amp. Čovek koji je ispitivao frekventni odziv je stao na 1,3MHz jer njegov generator nije mogao da lepo generiše više od toga.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#89
Cool Smile
Reply
#90
Dobro je, napredujemo.

Vidim da pored pojačavača snage sa izobličenjima postoji potreba i za odgovarajućim pretpojačavačima. Ako se trend nastavi stići ćemo i do mikrofona.

Pretpostavljam da se ocena o kvalitetu zvuka sistema donosi na bazi slušanja muzičkih snimaka, što bi onda moralo da znači da je konkretni snimak, što se izobličenja tiče, iznad svake sumnje. Medjutim, šta ako sistem sa niskim izobličenjima, jednostavno, bez milosti prikazuje defekte u snimku koje je sistem sa izobličenjima maskirao?

Usudjujem se da tvrdim da je broj dobrih digitalnih snimaka klasične muzike, koja je najbolje u stanju da otkrije izobličenja u sistemu za reprodukciju, veoma, veoma mali. Ovo zasnivam na zbirci od par stotina diskova u svim postojećim formatima (CD, HDCD, SACD, DVD-A), nekih 100GB HR snimaka i, last but not least, oko 400 LP ploča.

Izobličenja pri snimanju muzike mogu da počnu već u sali. Sinoć sam bio na koncertu klasične muzike u sali koja nema dobru akustiku i pri kreščendima gudača čuo sam zvuke koje u dobrim salama ne čujem.

Za mene nema dileme da treba praviti elektroniku sa minimalnim izobličenjima. Kome se zvuk takve opreme ne svidja, može po slobodnoj volji da manipuliše muziku. Jedna od mogućnosti je na ovom linku
http://www.burwenbobcat.com/BBTB_Home.html
Preslušao sam njegove demo snimke i mogu da potvrdim da oštar snimak posle tretmana njegovim softverom postaje mekši, ali za mene tu nema više onoliko detalja koliko očekujem i ja to ne mogu da slušam, ništa manje nego loše digitalne produkcije.

Podsetimo se da je analogno snimljena muzika već na najboljim studijskim magnetofonima (master snimak) imala THD od 3%, jer je to bio vrhunac tadašnje tehnologije. Do ploče u prodaji to je moglo da naraste i do 10%. To je ono što nazivamo analognim zvukom.

Ovo je samo par činjenica, bez želje da bilo kome osporim pravo da mu se svidja ili ne nešto što pravi odn. sluša.

Pozdrav
Reply
#91
Suštinski priču o izobličenjima možemo razdvojiti na uopštenu i na priču o izobličenjima kod ovog pojačala.

Kako se još niko nije ponudio da izmeri izobličenja ovog pojačala držim da je svaka dalja priča o izobličenjima ovog pojačala nabadanje u mraku.

Ispisah danas dugačak post kad sam video u kom pravcu je krenula tema (vudu nagađanja da li nešto mora imati izobličenja da bi se čulo dobro, da li se meni izobličenja sviđaju pa mi zato prija zvuk ovog pojačala, pretpostavke da su izobličenja kod Vladinog pojačala velika - a sve bez ikakve osnove nego čisto da bi se nešto napisalo). Dugačak post ali se ujedoh za tastaturu pa sam izbrisao pre nego što sam poslao. Paušalnih ocena pun internet, ja samo gledam i kuliram. Nije da nema nekoliko komada u Beogradu pa se može i poslušati (onom kome je interesantno) ali je lakše drviti na osnovu pretpostavki.

Za sada naručena dva trafoa, bifilarno motana, 2x16V - 150W
32 low esr kondenzatora od 2700uF za napajanje
4 para izlaznih tranzistora (sa još 4 para u planu da se kupi)
hladnjake mi secka drugar u NS
naručeni step atenuatori - komada 3
PRP otpornici - uskoro

I tako... Ja šemu prosledih. Ispoštovao sam karmu. Za moje vrljave uši bolje pojačalo i nije.
Reply
#92
slažem se,mišljenja sam da je vrijeme da se tema polako svede na konkretno i praktično a da se teorija malo ostavi na stranu. rekao je ko je šta mislio,a uskoro ćemo nadam se vidjeti pa i čuti neke konkretne primjere. sretan rad Zvu-jo! Smile
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#93
Precrtao sam na brzaka pločicu u Sprintu.
Malo je gruba, ali je dobra početna tačka.

Napraviću par prepravki na ovoj pločici, pa ću se onda baciti na SMD verziju.
Dajte par ideja šta bi se moglo unaprediti.
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#94
Treba da se primakne Q15 uz Q16. Ne bi bilo hrđavo da su jedan uz drugi ravnom stranom, ali nije baš neophodno. Ne znam koliko je to problem da se uradi. Ali ako se uradi to je jedan + za temperaturnu stabilnost, bolje će da VBe multiplier prati temperaturu drivera. Kod ove topologije izlaznog stepena je najvećia promena tepmeraure na driveru a ne na izlaznom tranzistoru. Zato Vbe multiplier treba da bude na driveru, a driveri NE treba da budu na glavnom hladnjaku za izlazne tranzistore, nego treba da stoje zasebno na pcb (kao što je na ovoj ploči).
Reply
#95
(03-15-2015, 02:35 PM)TDA Wrote: Precrtao sam na brzaka pločicu u Sprintu.
Malo je gruba, ali je dobra početna tačka.

Napraviću par prepravki na ovoj pločici, pa ću se onda baciti na SMD verziju.
Dajte par ideja šta bi se moglo unaprediti.

Evo da se malo priključim.
Prvu verziju pločke sam crtao kao Haso u onom vicu "narani prasiće i ne diraj dugmiće" po uzoru na pločicu koju je urado Vlada sa Uba. U odnosu na izvornu šemu je samo dodat onaj trimer za bias (na njegovom mestu je u originalu bio otpor 1k8).

Mislim da bi ovom prilikom, kad se već crta, valjalo dodati i element za podešavanje DC ofseta. Leo je  po uputstvu konstruktora podešavao promenom otpora R4 i R10. Možda da se R4 zameni otpornikom i trimerom, npr 20R na red sa trimerom 47R? Ili da se ostavi mesto za trimer i otpor pa kad se napika ofset da se trimer zameni fiksnim otpornikom?
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
#96
@Zvu
Ma da. O ukusima ne treba raspravljati.
Različitim ljudima se sviđaju različite stvari.
Rade ima specifičan način izražavanja pa je nekad malo teže razumeti suštinu onoga što je rekao... Smile

Nema ljutiš Rade. Wink
Budi samo malo konkretniji.Big Grin

@ManicP
Hvala. Dobro je znati.
Uzeću i to u obzir.
Može se nacrta mesto za helio pot i preko njega mesto za otpornik, pa da ko voli posle određivanja otpora stavi fiksni otpornik.
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#97
Simulacija je konačno proradila, sutra ću okačiti prve rezultate.

Izgleda da model ne trpi reaktivno opterećenje na izlazu, što se slaže sa opaskom u Self-ovoj knjizi. Naime, on kaže da je glavni razlog što se CF topologija izlaza ne koristi češće u fabričkim uredjajima upravo tendencija ka oscilovanju.

Upravo mi je završio prvu simulaciju i u spektru izlaza se vide oscilacije na oko 700kHz i njihove više harmonike.

Medjutim, moram još malo da doteram simetriju, pa ćemo onda videti.

Pozdrav

P.S. Mislim da će biti potrebna mogućnost podešavanja R4 odn. R10, jer model vrlo oštro reaguje na ta dva otpornika.
Reply
#98
Pogledah sada šemu ove spravice.

Klasična CF topologija, veoma nalik uobičajenoj unutrašnjoj građi CFB operacionog pojačavača.

Takve sprave se odlikuju veoma dobrom simetrijom top i bottom grane što u startu obećava dobre osobine.
Jedina stvar koja bi mogla blago narušiti potpunu simetriju je uparenost PNP i NPN tranzistora u istim ulogama po zonama pojačala.

Kod CFB  pojačavača propusna kriva je blisko povezana sa veličinom RFB (u ovom slučaju R13 i R14), i sa njihovom vrednošću može se namestiti oblik i krajnji domet propusne krive.(normalno, automatski se zahteva i istovremena promena para R11 i 12, da bi se očuvalo isto pojačanje)
Korelacija je takva da što je viša impendansa razdelnika parova R13, R14 i R11, R12 (uz stalno održavanje odnosa R13/R11 = konstanta), "kraći" je propusni opseg, odnosno niži je gornji cut-off.

Takve koncepcije se odlikuju izuzetnom brzinom i vrlo visokim slew rate, i ekstremno su osetljive na najmanji parazitni kapacitet na emiterima Q7 i Q8.
Zvuči šašavo, ali tu samo nekoliko pF može napraviti problem!

Minimalni kapacitet na tom mestu i(ili) preniska impendansa RFB grupe, može dovesti do snažnog izdizanja krive pri visokim frekvencijama i normalno do loše stabilnosti.

Nisam gledao pcb (a i nemam nameru da se zabavljam sa tim), ali ono o čemu treba povesti računa je da emiteri Q7 i Q8 treba da imaju što manje površine ruta pcb radi što manjeg parazitnog kapaciteta.
To bi trebalo tako izvesti da se na tim mestima nalaze samo mali kružići pcb u koje ulaze emiteri tih tranzistora i najbliže moguće krajevi oba otpornika koji se slivaju u te tačke, a preostali krajevi otpornika mogu biti duži.
Kod R11 i R12 treba izbegavati da bude duži i onaj drugi kraj ka masi, a krajevi od R13 i R14 ka izlazu već mogu biti dugački.

To je kritično mesto kod CFB topologija, bile one diskretno izvedene ili integrisano. Najdirektnije se tiče stabilnosti ampa.
Ako se ostvari dobra stabilnost, ne sumnjam ovako na neviđeno da će to dobro raditi.

Neidealna simetrija top i bottom grupa (PNP-NPN) bi se mogla prevazići korišćenjem ovakve topologije u bridge spoju.
U tom slučaju bi sistem bio vrlo simetričan, brži i snažniji, a sa nižim napajanjem.

To su moja zapažanja, ako ikome išta znače.

Pozz  

P.S.

Nemojte se zavaravati da je neko posebno ograničenje gornje učestanosti sama sposobnost drivera i izlaznih tranzistora.
Pri malim amplitudama to lako dohvata megaherce.
Uostalom, spora izlazna grupa vrši kašnjenje FB, što je neminovni provokator oscilacija.
Kod CFB topologija je bolje da budu sporiji predstepeni a što je moguće brži izlaz.
Reply
#99
Hvala Macola, to su korisne informacije i znacice kod projektovanja PCB.

---

Inace samo jedno moje kratko vidjenje stvari oko AMP-ova.
Ako imamo dobar AMP u tehnickom smislu, male distorzije, shuma itd koji na kraju daje potpuno cist zvuk (znaci samo ga je pojacao ne i modifikovao/obojio), od takvog AMP kasnije mozemo da napravimo vrlo lako bilo koju "boju" po zelji.
Ako hocemo "lampaski" zvuk, stavi se trafo na ulaz ili izlaz ili R/C ekvivalnet toga …
Hocemo "ostrije" visoke, doda se na ulaz par R/C komponenti za pre-enfazis …
Hocemo malo distorzije, doda se pre-amp koji namerno ima izoblicenje …

Ako sam AMP ima vec ove kolaracije u sebi, kasnije necemo moci to da anuliramo ako tako pozelimo niti priliku da uporedimo sa/bez takve neke koloracije.
Dakle mnogo prosta stvar, trudimo se da AMP ima u startu dobre tehnicke osobine a koloraciju mozemo naknadno da dodamo po zelji.
Moze to sve i malo modernije, evo Zvu dobro to zna o cemu pricam, DSP sa gomilom nekih preseta koji farbaju onako kako nam se svidja …
Reply
Pošto ovaj amp nema nikakve kompenzacije u vidu kondova, ja bih radi sigurnosti povećao R11, R12, R13 i R14 na 2k2 i 100R. Takođe, veće vrednosti otpornika je lakše upariti sa standardnim unimerima, posebno je 47R teško upariti na 0,1%.

Ja bih mogao u izlazu da koristim ekstremno brze Sanken 2SA2223A i 2SC6145A (iz "Base Island" serije gde je substrat brušen da bi bio što tanji kako bi se bolje prenosila toplota na tab) ali to bi većini samograditelja bila noćna mora za nabavku. Mogao bi da se izlazni deo preradi kako je predložio Apex, da bude umesto Sziklai konfiguracije lateralni mosfet, ali to bi bila prevelika intervencija i to više ne bi bio "Vladin" amp.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)