Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Laboratorijski ispravljač sa PIC-om i LCD displejom
#41
(01-10-2015, 05:19 PM)npejcic Wrote: A evo i odličnog naponskog stabilizatora kojim će te zameniti 7805 iz prethodne šeme. OBAVEZNO naštelovati 5.000V pre priključenja na mikrokontrolerski deo.

Hmm, PIC16F676 ima ulaz za Vref, sto nisi onda isao na varijatu da postavis Vref na 1.024, 2.048 ili 4.096V kako bi dobio "okrugle" odsecke pa i jednostavniju matematiku (delio bi binarnom osnovom i izbegao FP konstante)? Takodje da se Vref "odkaci" od ostatka elektronike koji tu unose smetnje.
Reply
#42
Mogao sam ali 2004. sam bio malo neiskusniji nego danas Smile U svakom slučaju ovo je LCD panelmetar koji mi je dugo stajao na lab ispravljaču dok ga nisam upalio, ali bukvalno, i otišao je nakon toga u zasluženu penziju.

Inače nisam siguran da bih u potpunosti rešio matematiku zaokruživanjem sa Vref. Tu se pojavljuje i potreba za float kalkulacijama usled množioca kod struje. Usled nedovoljno preciznih otpornika malo je pobegao množilac, a bilo mi je interesantno da vidim da li ovaj mališa može da se nosi sa float brojevima i eto, kad proradilo tako sam ga ostavio.

Ako se neko odluči da realizuje ovo kolo, ohrabrujem ga da nabavi odlične i mnogo moćnije PIC16F1824-I/P mikrokontrolere koji su pin-to-pin kompatibilni i imaju internu Vref na 4096 pa mogu da se poigraju Smile

U kodu bih napomenuo da se obrati pažnja na OVERSAMPLING, koji je kod mene u ovom projektu odlično radio. Uvećao sam rezoluciju merenja na 13 bita sa 10 bita. Da li je to baš 100% ispravna implementacija, pitanje je. Ali se u praksi pokazala kao primenljiva. Verovatno sam imao dovoljno šuma na ulazu Smile
Reply
#43
Nebojsa koliko blizu je isao ovaj TLC271 do GND.

Najbolje rezultate u simulaciji mi je dao TL072 sa split supply. Mada mi je tu nesto sumljivo. 
Offset ispada da mu je 170uV, DS se ne slaze sa tim.
Offset na LM358 ispada 5mV.

Sta mislite o ovom resenju.
Uglavnom trafoi imaju bar jos jedan sekundar.
Desni deo kola pravi split.
Za TL072 mi je trebalo 2.5V ispod GND da bi lepo baratao sa malim naponima. 
Naravno R7 bi bio trimer.

Da li ima nesto problematnicno sa ovim resenjem. Mozda drift temperaturni ili vremenom? 
Onda bi moralo povremeno da se kalibrise R7.

Hvala!


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#44
(01-11-2015, 01:45 PM)Risto Wrote: Nebojsa koliko blizu je isao ovaj TLC271 do GND.

Ako se dobro sećam moji primerci su silazili do nekih 2mV. Inače napon zasićenja je na izlazu bio oko 3.8V (sa napajanjem od +5V). Ako juriš što manji offset, onda je bolje simetrično napajanje i neki recimo OP07 koji je jako pupularan i odličnih karakteristika.

Koncepcija koju si prikazao je po meni isto Ok. Ja sam se vodio da imam isključivo DC jednostrano napajanje, direktno bez virtuelne mase pa sam koristio TLC271, koji je namenjen baš za jednostrano napajanje. Međutim, ako želiš baš perfekciju pogledaj i nove Microchip OP-ove, ima ih u Cometu, ali mislim da nema potrebe za tim.

Kako si dobio u sumulatoru sa TL072 tako mali offset, hm, nisam siguran. Verujem da će neko iskusniji oko analogne elektornike da ti da pravilan odgovor.
Reply
#45
Još nešto, obrati pažnju na to koliki napon možeš dovesti sa lab izvora na ulaze diferencijalnog pojačavača. Nešto na ovu temu imaš i ovde:
http://www.analog.com/library/analogDial...2/ovp.html
Figure 1
Reply
#46
Ocigledno ovi modeli sto sam skidao za Spice nisu bas dobri. Posto mi je za taj TLC271 davao dosta lose rezultate. ( nije bio mnogo bolji od lm358).

Split supply sam mislio zbog toga sto recimo lm358 ne ide ni blizu 0V.
Ali to bi resilo neki opamp koji to moze. Makar od 10,20mA da moze da meri.

Pogledacu link, ali razmisljam o tome da jos dodatno smanjim napon na nekih 15,20v, max. Zavisno kakav trafo naletim

P.S. Nemam puno iskustva sa elektronikom, tako da se izvinjavam sto postavljam mozda glupa pitanja Big Grin
Reply
#47
(01-11-2015, 03:11 PM)Risto Wrote: P.S. Nemam puno iskustva sa elektronikom, tako da se izvinjavam sto postavljam mozda glupa pitanja Big Grin

Nema glupih pitanja, samo glupih odgovora Smile Slobodno pitaj.

Čar i moć ovog foruma je što ima genijalce (ovde ne pričam o sebi, već o mnogo iskusnijim i vrhunski potkovanim elektroncima), koji su uvek spremni da pomognu. Tako da što i ja ne budem mogao da ti odgovorim, sigurno će se naći neko...
Reply
#48
Na ebay sam naleteo na jedno zanimljivo napajanje 0-60V, 0-5A radi se o BUCK regulatoru e sad koliko je to upotrebljivo pri testiranju elektronskih sklopova i koliko je izlazni napon isfiltriran to je pitanje.

Napajanje ima dosta opcija i nacina rada koji su opisani u manual http://www.casogo.com/Manual/ZXY6005S%20...20R2.2.pdf


a ima i jedan video de moze da se vide neka od testiranja : Na klipu se moze videti da je prikaz napona i struje vrlo precizno uradjeno samo mi nije jasno kako su uspeli da postignu tu preciznost sa 8bit MCU koji u sebi ima 10bit /AD converter.


Attached Files
.pdf   ZXY6005S.pdf (Size: 86,14 KB / Downloads: 5)
.pdf   ZXY6000S Communication protocol.pdf (Size: 39,51 KB / Downloads: 3)
Reply
#49
>>> Na klipu se moze videti da je prikaz napona i struje vrlo precizno uradjeno samo mi nije jasno kako su uspeli da postignu tu preciznost sa 8bit MCU koji u sebi ima 10bit /AD converter.

10bit je 1024 podela, to je dovoljno za trazenu rezoluciju. Ako se potrudis oko in/out nema razloga da ne izvuces svih 10bit-a sa +/-nesto greske. Takodje ne treba mesati preciznost sa rezolucijom, preciznost zahteva stabilne i trimovane komponente da bi sto blize bili nekom standardu npr 1.000V ili 1.024V jer se tacno uklapa u korak od 10mV i koliko je precizna ta referenca toliko i tvoj uredjaj dok je rezolucija ono sto "secka" tu vrednost i veca rezolucija znaci sitniji korak.
Kad resis na HW nivou dobro stvari onda u SW imas bonus da to jos vise "sredis" sa ujednjacavanjem vrednosti jer se inace radi relativno brz sampling rate za A/D tj mnogooogo brze nego sto se prikazuje na displeju i ti da uradis average na 256 semplova ti si prakticno digao rezoluciju (ili spustio shum na isto se svodi) za dodatnih 4 bita! Neka je i pola od toga (sto je prakticno realnije) to je ekstra dobitak kao da imas 12bit A/D.

Zamisli tek onda kako to moze lepo da radi sa isto 10bit ali umesto 100KSPS sad sa nekih 1 ili 2MSPS (dsPIC i braca) i sa jednom dobrom referencom. Radis oversampling "ko blesav" i to na kraju za 10bit ispadne kao bombona i mozes da imas osvezavanje koje hoces, to je emiSAr spominjao, recimo ne taj spori LCD nego LED koji se staticki pokrece (shift registri) i da ima osvezavanje 50FPS!

Ja sam probao STM32F4 sa njegovim A/D konverterom i externom referencom, to je radilo odlicno, stavim Sanwa-u pored i merim, 4 cifre su tacne u celom opsegu, 5. isto moze da se kaze da je tacna, 6. i 7. sam prikazivao "onako" jer ni na Sanwa-i nista ne znace Smile
Reply
#50
Ne znam tačno da li ovaj ST mikrokontroler ima interni voltage refence, a i da ima to sigurno šeta nekoliko %. Ako se oslanja na VDD kao referencu, opet taj AMS1117 ima toleranciju napona oko 2%. FVR kod Microchip-a ide čak i do 7%.
Edit
Ovo sam se samo nadovezao na Mikijev post o preciznosti. Ne kudim spravu sa klipa Big Grin
Reply
#51
STM32F4 ima internu referencu a moze i da se prikljuci spoljna. Bas dobro mu radi A/D konverter i prilicno je brz.
Hocu reci da je steta ne iskoristiti te moderne 16bit DSC i 32bit MCU kada pruzaju toliko puno, za recimo ovaj BUCK, moze sa njima da se uradi SYNC varijanta i da zvizde na 100-200-300kHz bez problema i to sa solidnim odzivom na sve parametre.
Sa Texas Instruments Piccolo DSC-om moze da se napravi pretvarac na 1MHz, SYNC BUCK je jos i boza, moze se napraviti Cuk (to bi bilo EXTRA probati), moze SEPIC, multy-phase BUCK, LLC, PSM, ko sta voli Smile

Upravo tako nesto su iskoristili za ove PSU module (lici da je sa STM) i kolega bogdan.kecman uslikao oscilograme koji su skroz pristojni:
http://www.elitesecurity.org/t492646-0-z...ra-korisno
Reply
#52
(10-07-2016, 11:24 AM)mp3police Wrote: FVR kod Microchip-a ide čak i do 7%.

Da li je ovo podatak iz datasheet-a za neki PICili si merio? Zanima me jer probam nešto sa PIC16F1783 i kako vidim u datasheet-u to je +-4%.
Reply
#53
To je podatak iz 16LF1554 datasheet-a, pošto mi je bio otvoren, a ima i drugih, poput 12F1840...
16LF1554 je nov čip, tako da nema pravila.
Reply
#54
U pravu si za ova dva. Ako ga koristiš kao referencu za DAC ili komparatore ide i do 11%. Ipak je ovaj 1783, bar po datasheet-u, najbolji sa tom internom referencom. Zbunio si me podatkom jer ja inicijalno nisam imao tako loše vrednosti. Mada, previše bi i bilo očekivati nešto spektakularno.
Reply
#55
Nastupio sam poput tabloida, da skrenem pažnju, jer možda nekom bude od koristi, pošto ne možemo da obratimo pažnju na sve detalje. A, 1783 ima 12b A/D pa bi bilo sramota da ima tako loš FVR. Takođe 12f1612 ima 4%, a pretpostavljam da je zbog 8b DAC-a. Ako sam dobro shvatio to se odnosi na 25 C, a negde je dato i temperaturno bežanje.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)