Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
EAGLE PCB Design Software - Pitanja i Odgovori
#61
Malo "nezgodno" pitanje. Da li netko koristi neku noviju verziju EAGLEa? Imam staru 7.5 pa me zanima jel ima kakvih novosti u verziji 9.x?
Reply
#62
Ima na torentima full verzija 9.0,0 x64 ... Ako treba PP ... Pozz
Reply
#63
ja sam nesto probavao otkad je autodesk kupio, u skorije vreme nisam, za mene je bilo primetan korak nazad
problemi sa logovanjem, instalacijom itd, neke fore da ti treba internet da bi usao u program
dobit nikakva, bar u pocetku, sad ne znam kakva je situacija, nisam probavao
ne crtam vise plocice, a i presao sam na kicad
mozes das poskidas probe radi, pogotovo ako ti vec treba
Reply
#64
Pređe se na KiCAD.
Čita neke Eagle projekte (čini mi se ako su snimljeni u .xml formatu), a ne košta ništa. Koristim več neko vreme "nightly" verziju na Ubuntu 18.04 LTS
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
Reply
#65
Ukoliko hoces da probas Eagle Premium 9.0.0 javi se na PP da ti posaljem link za preuzimanje.
Reply
#66
To se i tražilo ali rekoh da nisam baš tako očit... Tongue Ide PM   
Inače koristim EAGLE od tamo nekakve verzije 4.xx i imam gomilu modificiranih librarija, footprintova i tko zna čega svega ne pa mi se baš EAGLE ne napušta.

Što se tiče KiCADa, njega imam instaliranog i nešto sam se malo igrao sa njime te sam našao na dosta stvari koje mi fale u odnosu na EAGLE, moguće da se nisam dosta igrao sa njime i otkrio sve što on može. Ako bi prešao na nešto drugo to bi bilo KiCAD ali ga trebam malo više proučiti da vidim sve prednosti i mane jer nažalost sada vidim više mana nego prednosti
Reply
#67
Ja još uvek koristim 7.2 verziju. Nova verzija neće da se otvori iako sam uspeo da je instaliram. A baš mi se sviđa što može da se urade dve stranice shematika.
Reply
#68
Šta ti ti nedostaje kod KiCAD-a a ima Eagle?
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
Reply
#69
Kod EAGLE se može u layout editoru ime i vrijednost elementa "pomicati" bilo gdje u odnosu na taj element. Recimo da imam otpornik R1 i R2, ako hoću mogu naziv R1 premjestiti da bude kod R2 i obrnuto. To mi je korisno ako izrađujem neki PCB koji ide na tvorničku izradu pa onda pomaknem silkscreen imena elemenata tako da se ne preklapaju i sl. taj dio nisam našao u KiCADu da je jednostavan. U EAGLEu je to jedan klik mišem.
Druga stvar je 3Gb instalacija KiCADa a 500Mb za EAGLE, znam da u današnje vrijeme prostor na HDD ne znači ništa ali manji program obično znači i brži. Baš sam prije nekog vremena zamijenio CATIA sa FreeCADom, to baš čisto hobistički koristim i nije bilo svrhe imati instalirano mastodonta CATIA a ne koristim niti 5% njezinih funkcija te samo smeta, a FreeCAD zauzima nekih 800Mb.

Osim toga ima dosta stvari ali kao što rekoh nisam se puno igrao sa njime pa ne znam sve njegove mogućnosti. Kupio sam prije nekog vremena na udemy tečaj za KiCAD od nekih 8 sati lekcija pa trebam to proći,malo se igrati više u KiCADu i onda odlučiti.
Zapravo htio bih se "riješiti" EAGLE samo iz jednog razloga, a to je ako otvorim firmu da me neka inspekcija ne bi lupila po džepu toliko da nakon toga mogu slobodno zatvoriti firmu. Da mi nije do toga ne bih niti tražio altermativu.
Reply
#70
Može to i KiCAD, kako u šematik editoru tako i u pcb editoru.
Skoro sam "kopirao" neke prastare pločice evropa formata.
Finalno izgledaju kao originali (uz neke prepravke vezane za nenabavljive komponente).
KiCAD postaje veoma ozbiljan paket. Radi na svim platformama (kod mene na Linux-u i Win7 u virtuelnoj mašini).
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
Reply
#71
KiCAD je odlican i kako kaze @ZASto vrlo ozbiljan alat za izradu PCB-a. U pocetku izgleda malo konfuzno ali vrlo brzo se savlada i uz pomoc precica vrlo brzo se edituje PCB. Veoma je mocan a ujedno je free i mislim da bi trebalo razmisliti o prelasku na njega.
Lp,
YuMERA
Reply
#72
Instalirao sam 9.0 i nije loše iako ima nekoliko mana.

Prvo CAM procesor kod layouta je kompletno redizajniran, što u jednu ruku nije loše jer je jednostavniji za rad. U drugu ruku fali mu PS_negativ eksport format kojeg sam ja koristio jer za izradu PCBa koristim negativ filmove. Naravno negativ se može napraviti kasnije ali čemu. Ta mana se može zaobići tako da se u starijem EAGLEu spremi CAM job za recimo bottom layer i top layer i onda se oni mogu importati u 9.0 verziju bez problema. Isprobao sam to i radi super.

Drugo je malo zbunjujuć library menadžer. Koliko sam skužio on koristi online i librarije i one lokalno na HDDu. Budući da ja imam staru bazu librarija prvo sam izbrisao sve nove librarije u folderu i kopirao one koje ja koristim. Nakon toga se otvori librari menadžer di postoje tri taba, "in design"(koji se koriste u trenutačnom dizajnu, "in use" koji su u bazi podataka i "available" koji su dostupni ali ne moraju biti u bazi podataka. Znači klikne se na avaliable tab,svi librariji selektiraju i klikne "use". Nakon toga se svi oni premjeste u "in use" tab.

To je to za sada, ako ima još neka važnija promjena javim.
Reply
#73
Ahm, da, "legalna verzija" Smile
Meni odavno nije "legao" taj orlić. Mnogo sam godina proveo sa Tangom i Protel-om (koga još imam u VM pod XP). Probao Altium Designer i shvatio da mi je preglomazan i da ima mnoooogo nepotrepština. Ostao je u nekoj VM kao verzija 17, za "ako nešto naleti".
Poslednjih nekolikko godina KiCAD za sve što mi je potrebno.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
Reply
#74
[Image: attachment.php?aid=28507]

Nakon dugo godina trazenja softwera za PCB (ispobavao sam EAGLE, KICAD, TANGO, P-CAD 2001, PROTEL, ALITUM, SPRINT-LAYOUT...) najbolje mi je legla najnovija verzija EAGLE 9.2.0 i to u PCB Editoru, nekako mi je sve pojednostavljeno i bas mi leze na ruku...mada za crtanje footprinta mi je nekako SPRINT-LAYOUT laksi i brzi ali nema onaj routing kao eagle gdje kad krenes routiras i dodjes do drugog pada EAGLE ti sam provuce vod i da prijedlog kuda moze ici..ima to i KICAD ali KICAD back annotation PCB-SCH je komplciiran i za sve moras da ucitavas NETLIST isponova ako radis promjene na SCH s time da na PCB mozes da uradis promjene pa da ti KICAD uopce ne javi da PCB nemozes da radis promjene nego na SCH kako EAGLE javlja i da ti javi da PCB i SCH nistu isti.

Evo za Active-Servo PSU kako izgleda library koji sam tek poceo da kreiram, i preview PCB-a i SCH mi se najvise svidja u panelu...Cista desetka je ovaj EAGLE. I za mene nema boljeg...sad sam nesto cackao oko 3D komponenti, treba da zasucem rukave da i to odradim..ali sve u svemu ovaj software za crtanje PCB mi je legao ko budali samar Big Grin


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#75
E o tome ja pričam, bitna stavka je povezanost layouta i šeme da bilo koja izmjena da se napravi ona se u realnom vremenu preslika u layout.

Vidim da mi na zapadu volimo EAGLE dok na istoku preferiraju KiCAD i ostale besplatne programe. Big Grin
Reply
#76
Da, da...iskreno to mi se najvise svidja kod EAGLE, da nemozes raditi promjenu na PCB samo na SCH i na to te EAGLE upozori u Board Editoru, poboljsali su boje u PDF printu, Board Editor je pojednostavljeni, i jednostavno sto da kazem to je to.
Reply
#77
[Image: attachment.php?aid=28814]

Dali neko zna kako nafilati ovaj shape a da se ne buni DRC? Dakle htio bih popuniti sve oko circle koji sam dodao oko pada, pa da lijepo izgleda na oko. Probao sam smanjiti velicinu voda i routing oko circla da rucno popunim prazninu ali mi se DRC stalno buni jer circle nemogu da stavim na NET NAME VIN+.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#78
izbaci krug i stavi fill, on ce sam da pridje tako do pada
samo nemoj pad da stavis na v+
ako to ne uspe povezi taj krug vodom do ovog velikog voda, samo pazi da idu po gridu da bi stvarno bili povezani
Reply
#79
[Image: attachment.php?aid=28817]

Hvala, Ubledeli...maknuo sam circle, stavio polygon na mjesto routinga, dao NET name polygounu VIN+ i dobio isprekidane linije, onda je trebalo kliknuti na ratsnet i voila popunio se circle bez da DRC se buni...nema errora.

Zatim sam isprobavao kako dobiti udaljenost od pada i vidio da ima vrhunska opcija ISOLATE promjenio na 0,254mm i voila, evo kako izgleda na slici i DRC Errors je na 0 Smile

Sve više i više mi se sviđa rad u Eagle, mada footprinte radim u Sprint-Layoutu i onda ih transferiram u Eagle Library jer je Eagle po pitanju crtanja dimenzija puno kompleksniji od Sprint-Layouta...ali zato routing u Eagle je milina kako to sve lijepo radi..i ima ono što najviše mi se sviđa a to je ERC i DRC check pa se nemoze da se dogodi da se nešto nije povezalo jer se PCB uspoređuje sa shemom.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#80
Ali ima drugi problem...znaci sve je napravljeno kako je gore, napravim SAVE u board editoru i onda kada otvorim ponovo board editor PCB mi nije ispunjen..znaci eagle ne sprema ispunjen polygon...sad neznam gdje griješim...jel u eagle mozda bug?
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)