Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
EAGLE PCB Design Software - Pitanja i Odgovori
#41
(09-22-2017, 05:13 PM)ivanlukic Wrote: Moja ploča je jednostrana tako da ne znam kako se zovu lemna mesta komponenti kad su samo na bottom sloju. Vidim da su padovi kad prolaze kroz ploču i imaju bakar i sa donje i sa gornje strane. Nije mi baš jasno da li ja kod jednostrane ploče imam bakra i sa gornje strane gde su komponente ili to treba da se nekako izbriše? Zbunilo me je to što sam sad pročitao da kod TH komponenti EAGLE automatski daje i male bakarne kružiće sa gornje strane. Ja to nisam hteo. Hteo sam da gornja strana bude gola bez imalo bakra, samo silk screen i rupe.

Imas ih po default-u na obe strane. Ali recimo pri pravljenju gerber-a ako koristis onaj sparkfun-ov CAM file ili svoj, nebitno, mozes da odaberes sta zelis da ukljucis. Npr. ovako:I onda naravno preko nekog gerber viewer-a proveri kako to izgleda cisto da budes siguran dal je to ok.

Npr.
https://circuitpeople.com
Reply
#42
Zanimljivo je da su problemi sa soldermaskom nestali kad sam malo bolje rasporedio imena komponenti.

Savet npejcic-a i vsavic-a, da treba obavezno pogledati gerber fajlove u nekom specijalizovanom programu, vredi zlata. Da nisam pregledao fajlove ne bih znao da mi na silcscreen-u nedostaju imena komponenti! CAM procesor od SparkFun-a nije po default-u bio uključen za imena komponenti na top silcsreen-u.

Ima puno stvari o kojima treba povesti računa pre nego se gerberi pošalju fabrici.
Reply
#43
Novosti u EAGLEu 8,4: SPICE simulator. Možda se sada napokon pomaknem sa status quoa što se toga tiče.  Tongue

https://www.autodesk.com/products/eagle/...eagle-8-4/
Reply
#44
Kad se dodaje text za silk screen na gornju ili donju stranu pločice, postoje tri mogućnosti za fontove: vector, proportional i fixed. Koji tip fontova treba da koristim da bi mi na gotovim pločicama bila ista veličina i oblik slova kao na projektu pločice? Imam problem da na proizvedenoj pločici budu potpuno drugačiji fontovi, i oblikom i veličinom, dolazi do preklapanja sa drugim oznakama.
Reply
#45
Čudno.
Ja sam do sada radio samo dvije pločice sa silkscreenom ali to je bio onaj "defaultni" koji pripada elementu i nisam imao problema sa time. Inače kada nešto trebam napisati po pcbu uvijek koristim vektorski.To sam naučio još iz davnih dana kada sam par puta išao grafičkoj firmi da mi naprave filmove za foto postupak. Ja im dam postscript format pcba di je neki drugi font a njihova mašina to ne može da prepozna. Od onda uvijek kada pišem bilo što u EAGLEu koristim vektorski.
Reply
#46
Nemojte da koristite vektorske fontove u EAGLE-u. Ako ipak želite da vam fontovi izgledaju lepo (koristite vektorske) UVEK proverite gerber-e pre slanja na izradu!

Vektorski format je poželjan u izdavaštvu i grafičkom dizajnu... (može da se skalira u bilo kojoj fazi pripreme) ali kod EAGLE-a to može da pravi problem.
Reply
#47
Ustanovio sam da treba koristiti fixne fontove.
Reply
#48
Sto se fontova tice, ja sam ja za svoje sitne projekcice koristio vector, preporuka koju sam video na nekim forumima je da se za PCB koristi on a za schematic proporcionalni.

Evo sta kaze HELP za to:

Quote:Text Font

Texts can have three different fonts:
Vector the program's internal vector font
Proportional a proportional pixel font (usually 'Helvetica')
Fixed a monospaced pixel font (usually 'Courier')
The text font can be changed with the CHANGE command:

CHANGE FONT VECTOR|PROPORTIONAL|FIXED *..

The program makes great efforts to output texts with fonts other than Vector as good as possible. However, since the actual font is drawn by the system's graphics interface, Proportional and Fixed fonts may be output with different sizes and/or lengths.

Al ko sto @npejcic rece, najbolje proveriti nakon exporta u nekom viewer-u kako to izgleda Smile
Reply
#49
Imam problem sa Gerbv--gEDA pregledačem. Kada na pregledaču gledam TXT sloj ima jedna velika okrugla tačka na sredini pločice koja se samo pojavljuje na pregledaču. Na mojoj pločici toga nema. Brine me da fabrika ne stavi veliku rupu na sred pločice. Takođe samo na pregledaču imam neke bele linije i fleke na GBL sloju. Ove anomalije se ne vide na Eagle-u.
Reply
#50
Moja praksa je da PCB prije negoli pošaljem na izradu istu dignem (i to više puta!) na OSHpark koji nudi besplatno generiranje izgleda PCB. Dakle, registriraš se, napraviš Gerber-e sa ekstenzijama koje traže (ili ima jednostavno pošalješ .brd) i vidiš što ćeš dobiti. To nije garancija da će izgledati tako i kod tvog proizvođača, ali bitno smanjuje šanse da ti nešto promakne. To mi je do sada nebrojeno puta ukazalo na greške koje nisam uspio primjetiti u Eagleu ili Gerbv.
Reply
#51
Pošto sam pločice radio kod JLCPCB, a oni imaju tu opciju da može na njihovom pregledaču da se vidi izgled pločice, pogledao sam pločicu u njihovom pregledaču. Nema anomalija. Očigledno Gerbv ima neke "mušice" pa ne može čovek biti sasvim siguran kad pregleda pločicu pomoću njega.
Reply
#52
Dobro je za znati. Kako si zadovoljan s njima i kakva je ovo cjena od 2 USD, je li to za prvu kupnju? Kolika je poštarina?
Reply
#53
Ta cena više nije aktuelna. Odnosno, sama cena jeste ali kad se uračuna poštarina cena više nije aktuelna. Ja sam nekoliko puta pravio pločice po ceni od 2 dolara + 10 dolara poštarina. Ali sad više ne nude tu opciju slanja običnom avionskom poštom, nego samo kurirske dostave (DHL, etc.) tako da sad na ta 2 dolara treba da dodaš 30-40 dolara poštarine. Ponovo pravim kod ITEAD-a i PCBGOGO.
Reply
#54
Ima li neko library za Neutrik NMJ6HFD2 ?
Hvala 
Reply
#55
https://www.snapeda.com/parts/NMJ6HFD2-A...view-part/
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
Reply
#56
(11-28-2018, 08:11 PM)ZASto Wrote: https://www.snapeda.com/parts/NMJ6HFD2-A...view-part/

The 2D model for this
part is not available
Lp,
YuMERA
Reply
#57
Ako mozes da uvezes iz KiCAD-a ima on ali je NMJ6HCD2
Lp,
YuMERA
Reply
#58
Eee... ako nema 2D model, datasheet pod nos i kreira se poreban footprint.
Barem ja ti tako radim u KiCAD-u.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
Reply
#59
http://www.midibox.org/dokuwiki/doku.php...ox_library
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
Reply
#60
Hvala ZASto I ostalima koji su bili voljni da pomognu.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)