Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
EAGLE PCB Design Software - Pitanja i Odgovori
#21
Kome treba prevedeno uputsvo za Eagle, neka mi se javi na PP.
Mali izgubljeni vanzemaljac, 3.000.000.000.000.000 svetlosnih godina udaljen od svog doma
Reply
#22
Evo jedne veoma korisne opcije u EAGLEu. Kada se ima naprimjer nacrt nekog PCBa na papiru a znamo da fotokopiranje toga nije najbolja opcija ako se ide na fotopostupak EAGLE uskače u pomoć. Ima opcija IMPORT BMP. Sa njome se u EAGLE učita nacrt pločice u BMPu te se onda na dobro nam poznati način nacrtaju padovi i vodovi u drugom layeru te kada je posao gotov isključe se svi layeri od BMPa i pločica ispadne ko grom.

Da sada ne pišem kako to funkcionira evo copy+paste iz mojega podsjetnika:


Quote:Slika koju skenirate ili fotografirate se podesi tako da je omjer 1:1 te se konvertira u crnobijeli BMP.Kada se importa u EAGLE odabere se u polju format DPI,polje unit INCH i vrijednost DPIa(1-10000 dots) koju ta slika ima npr. 300. Vrijednost DPIa je bitna jer sa time osiguravamo da importana slika bude pravih dimenzija kada ju EAGLE obradi.Problem sa IMPORT komandom u Win7:

Neće da kreira bmp.scr zbog privilegija Program filesa
I had the same problem under Windows 7 x64.
 
Here is a quick work around.
Open Notepad and "Save As" the blank document.  Set "File name:" to "bmp.scr" "Save as type:"  to "All File (*.*)" and save the file to your desktop.
On your desktop, right click "bmp.scr" and select "Take Ownership".  Now move "bmp.scr" to the Eagle "lbr" directory
 
Run the "Import-bmp.ulp" file and all is good.
Ovako to izgleda nakon ča sam postavio padove i razvukao vodove. BMP layeri su još uvijek uključeni te se vidi zelena pozadina i nešto plave.Ti layeri se naravno ugase kada se ide printati predložak za izradu tiskane pločice.
Reply
#23
Jel našao netko di ima za "nabaviti" 64 bitni Eagle?
Reply
#24
(08-30-2015, 08:22 AM)Khadgar2007 Wrote: Jel našao netko di ima za "nabaviti" 64 bitni Eagle?
For 32 bit download eagle-win32-7.3.0.exe,
for 64 bit download eagle-win64-7.3.0.exe and run it.
This self-extracting archive will guide you through the setup process.
System requirements: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8. The 64 bit EAGLE version requires a 64 bit version of the operating system.
Mali izgubljeni vanzemaljac, 3.000.000.000.000.000 svetlosnih godina udaljen od svog doma
Reply
#25
"Nabavio" sam 64 bitni EAGLE. Stavio sam svoj LBR folder i na prvu ruku sve radi ok.
Reply
#26
Kod novog EAGLEa 7.5 i dalje me živciralo onaj *.lock fajl koji se stvori iz vedra neba. E neki dan sam našao riješenje kako to isključiti. Ode se na glavni control panel od EAGLEa, ima meni options i u njemu backup/lock i tamo ima opcija za isključiti locking.
Reply
#27
Help
Ima li neko " relay finder 36 11 .lbr" za EAGLE 5.8.0
Ono što sam našao na internet neće da otvori (invalid data) izgleda da je EAGLE tu nešto menjao u novijim verzijama.
Hvala unapred.
Reply
#28
Uradio sam jednostranu pločicu u Eaglu verzija 5 ali kad uradim DRC prijavljuje mi overlap na jednom mestu na sloju 16, tj. na bakru. Ne znam kako se ispravlja ta greška. Može li neko da pomogne? Taj pad od konda je jedini koji ima neku šrafuru na njemu.
Reply
#29
Moguće je da je problem u samoj komponenti, ne u samom PCB-u.
Reply
#30
Zanimljivo je da postoji clearence na tom mmestu. Nigde se ništa nije dodirnulo ali DRC prijavljuje overlap. Kad zoomiram sliku lepo se vidi da se ništa nije dodirnulo. Da li ja mogu da ignorišem ovu grešku koju mi prijavljuje DRC i da generišem gerber fajlove bez obzira na ovo obaveštenje?
Reply
#31
Proveri svakako nekim "Gerber view"-rom i ako i tada nema ništa sporno, onda možeš poslati na izradu.
Ali jedino prava provera je da pogledaš gerbere, ne samo u PCB u Eagleu.
Reply
#32
Otklonjeno! Bila je mala nekonzistentnost između sheme i pločice.

Ovaj EAGLE je mnogo moćan alat. Mislio sam da neću moći da naučim lepo da ga koristim ali sam se snašao. Mnogo mi se sviđa što se prvo uradi shema a po njoj i pločica. Ako držiš istovremeno otvoren i file sheme onda se svaka promena automatski odražava na pločici.

Mnogo sam zadovoljan da neću više morati da gnjavim nikoga da mi pomaže oko designa pločica.
Reply
#33
Eagle je zaista mocan alat, i veoma user friendly. Postoji mnogo biblioteka sa vec gotovim komponentama, ali cak i da ti zatreba neka koju ne mozes da nadjes brzo na net-u, nude veoma jednostavan proces da sam dizajniras komponentu, simbol i footprint. Takodje, ima i dosta zanimljivih plugin-a, mada ni jedan koliko sam ja eksperimentisao nije neophodan, ima sve sto treba u samom programu. Jedino sto treba da se proveri pri export-u kad se salje (ako se radi kod neke firme) je koji format ocekuju, ovde mislim na output device. Ja za ovo koristim GERBER_RS274X i uzeo sam SparkFun-ovu konfiguraciju koju po potrebi modifikujem za export (SparkFun's CAM File).

Inace, i ja sam sumnjao par puta u ova njegova upozorenja, ali je uvek bio user issue, a ne bug u Eaglu Smile
Reply
#34
Upravo o čemu pričaš je meni ogroman plus kod korištenja EAGLEa. Naravno što ga više koristiš morati ćeš editirati njihove librarije jer znam ljude kojima je dizajn PCBa primaran posao i imaju dosta zamjerki na EAGLE. Većina se tiče loše odrađenih librarija jer imaju neke lijeve dimenzije, onda rotiranje komponenti na layout editoru i sl.
Uglavnom EAGLE je itekako moćan alat ali treba malo vremena da se sve prilagoti vlastitim potrebama ali kada to napraviš ostaje ti samo da primjeniš znanje elektronike na routanje veza i to je to. Smile
Reply
#35
Evo jednog lepog plugin-a za eagle, EagleUp.
https://eagleup.wordpress.com/

Ovaj vam daje opciju da exportujete PCB u fajl koji mozete da importujete u Google SketchUp i da se uz neki dobar renderer odradi apsolutno realisticna 3D PCB slicica.
Reply
#36
Na nekoliko mesta stop mask malo prekriva delove padova. Kako se to otklanja? Da li to ima veze sa širinom tragova? Ja sam budžio tragove da budu što deblji. U svakom slučaju to neće sprečiti da se komponenta zalemi, samo neće kalaj prekriti baš celu površinu pada.
Reply
#37
(09-22-2017, 02:01 PM)ivanlukic Wrote: Na nekoliko mesta stop mask malo prekriva delove padova. Kako se to otklanja?  Da li to ima veze sa širinom tragova? Ja sam budžio tragove da budu što deblji. U svakom slučaju to neće sprečiti da se komponenta zalemi, samo neće kalaj prekriti baš celu površinu pada.

Zar stop-mask ne treba u potpunosti da prekriva padove?

Mislim da hoces da se pogiras sa isolation. Imas je kad kliknes na onaj kljucic ("change").
Reply
#38
Stop maska služi da se tinol ne hvata tamo di ona postoji. Znači stop maska ne smije uopće da prekriva padove.
Reply
#39
Quote:tStop - Top side solder mask - This defines where soldermask should NOT be. Otherwise soldermask will cover the whole PCB.

bStop - Bottom side solder mask - This defines where soldermask should NOT be. Otherwise soldermask will cover the whole PCB.

https://www.worthingtonassembly.com/eagle-layers

http://docs.oshpark.com/design-tools/eag...explained/
Reply
#40
Moja ploča je jednostrana tako da ne znam kako se zovu lemna mesta komponenti kad su samo na bottom sloju. Vidim da su padovi kad prolaze kroz ploču i imaju bakar i sa donje i sa gornje strane. Nije mi baš jasno da li ja kod jednostrane ploče imam bakra i sa gornje strane gde su komponente ili to treba da se nekako izbriše? Zbunilo me je to što sam sad pročitao da kod TH komponenti EAGLE automatski daje i male bakarne kružiće sa gornje strane. Ja to nisam hteo. Hteo sam da gornja strana bude gola bez imalo bakra, samo silk screen i rupe.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)