Thread Rating:
 • 0 Vote(s) - 0 Average
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Muzika koju slušamo
#41
(02-20-2018, 10:33 PM)neoframe Wrote: @Braca
Moguce da elektronika u studiju i u obradi menja zvuk, ali ja ti skrecem paznju bas na ovaj video koji sam okacio malo vislje. Obrati paznju samo na prva dva odlomka na akusticnoj gitari. Zanemari ostatak. Preslusaj vise puta odlomke na ISTOJ gitari drugacije nastelovano.
Kakav god da sluh imas nemoguce da ne 'osetis' drugaciju muziku! A isti instrument, ista oprema za snimanje, ista podesavanja opreme - samo je gitara nastelana 8 Hz drugacije.
Kad mislim drugacije, mislim prijatnije/neprijatnije.
Kao što sam već napisao, stvar je ukusa, odn. psihoakustike, šta je nekom prijatnije ili neprijatnije, i ako se nekom više svidja štimovanje na 432Hz, to je njegovo legitimno mišljenje.
Što se mene tiče, ova diskusija je čisto akademskog karaktera jer se celokupna muzička produkcija zasniva na standardu, tj. na osnovnom tonu od 440Hz.
Iz radoznalosti, voleo bih da preslušam i uporedim verzije nekog orkestarskog dela u oba tonaliteta, kvalitetno snimljene pod identičnim uslovima, ne znajući pri tom koja je koja. Na žalost, izgleda da do sada takav eksperiment nije napravljen.

Pozdrav
Reply
#42
(02-21-2018, 10:27 AM)Braca Wrote:
(02-20-2018, 12:10 PM)Zvu Wrote: Озбиљно предавање:
Pogledaj moj prilog (#17) na prethodnoj stranici Big Grin .

Pozdrav

Pročitao sam tvoj komentar ranije i ne osporavam. No i pored toga ima, kako si i sam zaključio, dosta korisnih informacija - pa se odvažih da podelim celo predavanje ovde. Tvoj komentar je razlog zašto nisam čak ni pokušao da pronađem test disk o kom priča.
Reply
#43
Predavanje je apsolutno za preporuku i ja ga držim na lokalnom disku.
Moj problem s njim je što u pratećem materijalu samplera piše da ne manipuliše snimljeni materijal, a toga se ne drži.
Doduše, moguće je da je u konkretnom snimku limiter bio uključen već kod snimanja, ali to je opet njegova greška.
Zato posle samplera nisam kod njega ništa više kupio.

Pozdrav
Reply
#44
Vecina firmi koja pravi pojacavace imaju prakticno istu semu samo sa razlicitom snagom. Za vecu snagu je potreban i veci napon napajanja. Time dobijemo da pri slusanju na istoj jacini svih tih modela iste seme dobijamo na testovima da najboje zvuci najjaci. Ta razlika se primeti u onim sitnim pikovima vece amplitude koje manji napon napajanja odsece. isto se desava i kad vi dignete jacinu signala i ono sto bi trebalo da da filing muzici sa svojim ekstremima bude odseceno. Na zalost danas se produkcija radi za prenosne uredjaje i potrebno je da bude sto glasnija na stetu nas koji zelimo da uzivamo i u dodatnom segmentu slusanja, prirodnosti i tacnosti.

Braco pohvaljujem sva testiranja koja ste uradili za do sad navedene diskove. Ako nekad uhvatite vremenaao dodje Vam pod ruku disk city recordsa, molim Vas da uradite njihovu analizu jer jos nijedan nisam cuo a da ne zvuci toliko odvratno da je neslusljiv
Reply
#45
Ovde je diskusija o Dr. Mark Waldrep-u, ako se ne varam. Na njegovim snimcima ne bi trebalo da bude manipulacije. Izmedju ostalog poznat je po tome da je osuo paljbu na Nordost i njegovog distributera u USA jer su upravo na demonstracijama rada papreno skupih 'Top Line' Nordost kablova u CD plejer podmetali dve verzije CD-a, kada se slusao skupi kabl. Bio je i video snimak promotera na YT koji je Waldrep kopirao i pustao zajedno sa analizom snimaka ali je pod pretnjom advokata Nordost-a to sve morao da ukoni. Ostao je samo zapis o tome na njegovom blog-u. Redovno primam e-mail poruke - njegove postove na blog stranici. On je pored profesure, veoma intenzivno aktivan propagiranju 5.1 sistema snimanja/reprodukcije, objavio je i knjigu o tome a skoro je bio ukljucen u promociju 'Yarra 3DX', sistema za trodimenzionalnu reprodukciju zvuka gde su unapred skupili vise od milion dolara pre nego je proizvod zaista finalizovan i velikoserijski proizveden.
Reply
#46
Nik, radi se baš o njemu.

Poznat mi je njegov rad i biografija (nameravam i da naručim knjigu koju je upravo objavio) i baš zato sam iznenadjen onim što sam našao u sampleru koji je reklamirao na gore postavljenoj prezentaciji.
Pošto je strog kritičar, tim pre moraju njegovi snimci da budu besprekorni. Komad iz mog ranijeg priloga (Mozart Clarinet Quintet) mi je zasmetao pri slušanju i zato sam ga analizirao.
Analizirao sam i par drugih snimaka sa istog samplera i kod njih našao stvari koje se možda ne čuju, ali se pitam da li bi snimci bez njih možda bili još bolji.
Prikazaću te artefakte prvom zgodnom prilikom.

Pozdrav
Reply
#47
(02-22-2018, 08:16 PM)Jevrem Wrote: Braco pohvaljujem sva testiranja koja ste uradili za do sad navedene diskove. Ako nekad uhvatite vremenaao dodje Vam pod ruku disk city recordsa, molim Vas da uradite njihovu analizu jer jos nijedan nisam cuo a da ne zvuci toliko odvratno da je neslusljiv
Zahvaljujem na pohvali.
Cilj mi je da u ovom ipak pretežno tehničkom forumu proširimo znanje o onome što je glavni razlog bavljenja audio tehnikom, tj. slušanjem muzike. Imam utisak da o tome nema dovoljno informacija i to je bio i razlog za predavanje na skupu u Kg pretprošle godine.

Paradoks je da danas, kada muzičkoj industriji stoje na raspolaganju do sada nevidjene tehničke mogućnosti za ostvarenje vrhunskih snimaka, kvalitet stoji na suprotnoj strani.

Što se tiče City Records, do sada se nisam susretao s njihovim snimcima jer mi njihov repertoar ne odgovara. Pored toga, PGP RTS se u medjuvremenu toliko srozao da je opravdana sumnja da su privatne produkcije još gore.
Imam jedan slog diskova na strani (dobijao sam ih od drugara koji poznaju moju maniju), pa ću pogledati da li se tamo nekim slučajem nalazi nešto i iz te produkcije.

Pozdrav
Reply
#48
Analizirao sam ceo sampler "Ultra HD-Audio" koji je M. Waldrep sastavio od 18 snimaka iz njegove produkcije AIX Records i evo rezultata.
 • Većina snimaka sadrži muzički materijal na ultrazvučnim frekvencijama (> 20kHz), što znači da se zaista radi o HD simcima.
 • Na šest snimaka se jasno vidi nekakav pilot ton konstantne frekvencije od 15,8kHz, različitog nivoa. Na tri snimka nivo mu iznosi oko -67dB, što bi mladji slušaoci verovatno mogli da čuju čak i pri rezoluciji od 16 bita (v. tabelu u prilogu).
 • Dva snimka sadrže konstantne tonove na 23 i 33,8kHz.
 • Vršni nivo na tri snimka je oko 0dB, uz manje ili više klipovanja. Najgori snimak u tom pogledu je "Lone Star" (v. drugi i treći prilog).
 • Na jednom snimku je primenjen limiter na oko -1,3dB (15 Mozart Clarinet Quintet  k 581 Allegro.flac) i to bez ikakve potrebe (o tom snimku sam već ranije pisao u ovoj temi).
 • Anti-aliasing filter je primenjen samo na jednom snimku, pa je opravdano pitanje koliko sadržaja na na ultrazvučnim frekvencijama zaista potiče od instrumenata, a koliko je rezultat preslikavanja frekvencija viših od 48kHz u propusni opseg. Što se ove stvari tiče, Waldrep nije usamljen jer je sve više produkcija koje sistematski ne koriste AAF.
Po meni, ovaj sampler ne zaslužuje epitet "Ultra HD" jer, opet po meni, HD (High Definition) ne znači samo visoku rezoluciju, već i odsustvo defekata i artefakata bilo koje vrste, a ovde imamo tri klipovana snimka! Prema tome, sampler ne zaslužuje ni epitet "HD", a o "Ultra" i da ne govorimo.
Pitam se takodje kakvi su mu ostali snimci jer se u sampleru obično radi o probranom materijalu.

Na kraju, previše je tu bombastičnih termina, tipičnih za američki marketing, počevši od "Ultra HD", pa preko titule "Dr. AIX", do knjige koja se tek pojavila i koja je navodno već postala "The Gold Standard" Huh .

Pozdrav
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)