Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HomeMadeAudioProject : APEX A40 prvi put kod nas :)
#61
Koliko mirne struje za A40? Klasika, 50-100mA?
Snaga na recimo +/-50V bi bila reda 100-nak W?
Između astronauta nikada nije postojala granica. Onog dana kada taj koncept bude dopreo do svesti političara, naša planeta će izgledati drugačije. Aleksej Leonov
Reply
#62
(04-25-2017, 03:18 PM)Alex Wrote: Koliko mirne struje za A40? Klasika, 50-100mA?
Snaga na recimo +/-50V bi bila reda 100-nak W?

Mirna struja onoliko koliko hladnjak dozvoljava ali minimalno 50mA.
Snaga je 100W/8R sa +/-50V napajanjem, ali je za ovo pojacalo preporuceno +/-65V kada se dobija 150W/8R.
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
#63
Ja sam mislio da je poenta ovog hobija sto bolji zvuk a ne samo da se sklopi amp. Mirna struja izlaznih tranzistora jako utice na karakter samog ampa i zavisi i od drajverskog dela i od emiterskih otpornika i ne moze tako ofrlje da se podesi koliko hladnjak dozvoljava. Sem ako Vam je bitno da samo tandlja da se nesto cuje. Moja preporuka je da se poigrate sa mirnom strujom i poslusate zvuk a ne da merite temperaturu hladnjaka
Reply
#64
Ja ampove i sklapam zbog radi što boljeg zvuka, valjda i svi tako.
A sad, ne znam koliko će uticati na sam zvuk da li je Iq 50 ili 75 ili 100mA, ali mislim da hoće iha da li je 500 ili 1000mA. Mada je 1A za ovaj amp ogromna disipacija, za +/-50V to bi bilo 100W, mada kad pogledaš da toliko disipiraju prosečne kućne radinosti u A klasi, onda i može da se proba - ko ima trafoa i hladnjaka.
Mada bi tada svirao tek oko 8W (na 8 oma) u čistoj A klasi, ali opet, vredi probati, ko ima i može...
Između astronauta nikada nije postojala granica. Onog dana kada taj koncept bude dopreo do svesti političara, naša planeta će izgledati drugačije. Aleksej Leonov
Reply
#65
Napisao sam da je minimalna mirna struja 50mA, vec sa ovom mirnom strujom THD je na trecoj decimali, a i ostale karakteristike su nedostizne za skoro sva postojeca DIY pojacala. Sto se zvuka tice A40 je verovatno najbolje DIY pojacalo sto postoji, a povecavanje mirne struje svakako je pozeljno koliko god hladnjak dozvoljava sto u poredjenju sa drugim pojacalima nije uopste bitno jer vecini ni rad u cistoj A klasi nece pomoci da se priblize na dve klase do A40.. Vecini samograditelja nije potrebno pojacalo kao sto je A40 zato sto su njihovi zvucnici pet klasa ispod pa ce verovatno neko pojacalce sa TDA2050 da zvuci bolje na njima. Mnogo je zabluda i predrasuda u hi-fiju i uvek se nadju neki strucnjaci sa povrsnim znanjem elektronike koji povezuju neke karakteristike pojacala sa zvukom iako to nema blage veze. Nema zamene za kvalitetne zvucnike, nema zamene za velike elektrolite, nema zamene za debele kablove... nikakva povratna sprega tu ne pomaze. Moj savet na kraju zadovoljite se time sto imate ili ste u mogucnosti to moze da bude zadovoljstvo i zabava ako krenete u jurnjavu za high-endom znajte da ta prica nema kraj.
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
#66
Apex ako je ova poruka na moj racun, odmah da Vam kazem da mirna struja jako utice na karakter zvuka i nijedan instrument nece izmeriti ono sto uvo cuje. Kao sto je Vukusic rekao da nijedna hemijska analiza vina nece odrediti da li je vino dobro ili nije. U audio tehnici je subjektivan dozivljaj mnogo bitniji od broja nula iza decimale na thd-u i sve dok se vodite iskljucivo merenjima necemo se naci na istom talasnom podrucju.

A high end, uopste me ne dotice, mada mislim da sam bliz njemu nego prosecnom sistemu. Mozda jesam strucnjak sa povrsnim znanjem elektronike i sa 30 godina iskustva bez ijednog dana na rezijskoj plati pa sam jos uvek opstao.

Sto se tice izjave nema zamene za velike elektrolite je pogresna. Velik elektrolit cetso zna biti problem, dok vis emanjih mnogo bolje odradjuje posao. Sem toga velik elektrlit zahteva velike struje iz ispravljackog dela sto sve uzrokuje smetnje oko uredjaja i na elektroniku. Nije dovoljno samo sve predimenzionisati i reci to je to. Pre bih rekao da je ovo povrsno znanje. Debel kablovi? nije svejedno da li je krupnija licna ili tanja, koji je nacin motanja sa izloacijom ili bez, koji je kvalitet bakra, srebra ili cega. probao sam mnogo kablova za 35 godina bavljenja hifi-jem i kabel jako utice na zvuk a ne mora biti debeo. Jedino se slazem za zvucnike, tu nema zamene i moraju biti dobri.

Izjava da moze 50mA minimalno ili koliko hocete preko toga nije dobra. Lici mi na izjavu Fikusa kad je modifikovao cd plejere i izjavio da u digitaliji kod dac-a moze da se stavi bilo koji kond od 50-1000uF, sto je nevidjena glupost, narocito u digitaliji gde je induktivnost kond najveci problme i nijedan veliki kond nece dobro raditi. Radi probe prijatelju sam na modifikaciji cd plejera rekao da nadje kondove sto manjih gabarita, radilo je savrseno kao i konduktive polimer najnovije generacije iako su bili u pitanju obicnog kvaliteta.

Svaka komponenta utice strahovito na zvuk iako merenja pokazuju isto. Uvo je najbolji instrument i samo njega treba slusati. Na primer izlazni tranzistri takodje jako uticu na zvuk iako su im karakteristike iste na papiru pa recimo 2sa1186 i 2sc2837 su mi se pokazali zvucno odlicni iako su isti kao 1943/5198. Kondenzatori takodje uticu, ja sam se ipak bazirao u najvecem delu na Muse KZ, silmic 2 i Panasonic FM i TS-up i prezadovoljan sam jer nemaju zrnatost. Otpornike stavljam drugima dale a sebi prp i tx2575. Blok kondovi su ampohm aluminijum bajpasovani teflonima. Konektori su eichmann bullet, neutrik profi, wbt, iego, zice upocc bakar srebro...

Verujem da ste sastavili gomile pojacala i na tome svaka cast. Isto tako verujem da ima i dobrih i losih koje ste uradili. Nekidan je bio Vas amp kod mene kome su elementi u zobelu potamnili od grejanja. Ja nisam sastavio toliko uredjaja ali sam sastavio od nule iz glave do gotovog projekta gomile industrijskih uredjaj gde nema kompromisa i isti rade vec 20 godina bez kvara. pa prema tome smatram da bar malo mozemo ravnopravno razgovarati bez prozivanja majstora sa povrsnim znanjem. I ja ne zelim da se zadovoljim ovim sto imam jer mi je ovo omiljeni hobi i odmor od svakodnevice vec 35 godina.

I izvinjenje sto sam upao u Vasu temu
Reply
#67
Poruka je uopstena na racun onih koji prenose svoje znanje nekog dela elektronike na slusni test uredjaja. Onda ispada da je konstrukcija pojacala nebitna i da su sva pojacala ista a bitan je sprezni kondenzator ili kabl... Zabavno je menjati kondenzatore i umisljati neku razliku u zvuku, ali je jos zabavnije menjati topologiju simetricnu nesimetricnu, sa fetom na ulazu ili bipolarnim ili OP... sa bootstrap VAS-om ili CCS ili strujnim ogledalima... i tako u nedogled. Kad se izabere topologija koja najvise odgovara kompletnom hi-fi sistemu moze da se probaju razliciti kondenzatori ili kablovi kao neko fino poboljsavanje. Takodje ako mirna struja izlaznih menja karakter zvuka pojacala jos vise ga menja struja u VAS-u ili LTP-u kad su diskretna tranzistorska pojacala u pitanju, a sta je sa gainclonovima ili lampasima presiroka je tema i ako ne bi napravili kompromise nikad nista ne bi ni ponudili ljudima za samogradnju i testiranje. Ako se vec obeshrabruju ljudi da ne prave neko pojacalo zato sto ce ono da 'trangrlja' (sto znaci da radi sa 50% izoblicenja umesto da daje cist zvuk) ako mu se mirna struja ne podesi na 275,48mA (nadam se da svi shvataju koliko je ovo besmisleno) onda treba ponuditi alternativno resenje. Priznajem da moja pojacala rade lose, ali nadjite mi neko koje radi bolje Smile Salim se na racun povezivanja ocene pojacala sa njegovim autorom. Pojacalo koje je osmislio neki ruzni Mile iz Srbije nema nikakve sanse u poredjenju sa nekim zvucnim imenom kao Van de Hul iz Holandije. Koliko god da sam ja ruzan i moja pojacala losa ipak je najvise mojih uredjaja napravljeno sirom sveta, a i jedna od mojih tema je najpopularnija na diyaudio forumu sa preko 2 600 000 pregleda, ako su i losa bar su zanimljiva i popularna. Ovo nije moja tema i nema potreba za izvinjavanjem cak sta vise hvala svakom ko ucestvuje.
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
#68
ma moja je tema ali izmjena mišljenja i stavova nije loša pa je i konstruktivna u ovom slučaju.
što se tiče Miletovih pojačala napravio sam ih poprilično, naravno ne sva a na svakom ima pogorjeli otpornik na zobelu bar na jednom kanalu.
razlog je svakom do sad napravljenom to što sam pretjerivao sa naponom pobude pri testiranjima, po nivou i frekvenciji(do pune snage pri 8r i do 150 kHz). sva koja sam napravio testirao sam paralelno vezanim 470nF sa 8r otpornikom velike snage i nemalim naponima i frekvencijama pobude,i sva su preživela te testove. nisam do sad upratio (a poprilično pratim forume domaće i strane) da je neko imao problem osim ako nije nastao nekom vlastitom omaškom.
nisam tu da branim Mileta (bio on lijep ili ružan,kako kome- a meni je kao čovjek dobar),već samo kažem ono što ???? mislim.
ima dosta toga da kaže mada više voli da priča šemama a manje slovima. nije imao problem da kaže "ok,moja greška",ali ni volje da se opravdava.
neka i nije najbolji na svijetu (nema propisa koji to može da dokaže niti opovrgne), ali naš je i tu je za nas koje interesuje šta ima da kaže.
.
.
.
Jevreme,ono što me kopka je koje APEX pojačalo se desilo na stolu sa nagorelim Zobel otpornikom, šta je bio problem?
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi...
Reply
#69
A da se spoje sva tri činioca, za svaki slučaj - i rezultat neće izostati.
Uzmimo najbolju topologiju, stavimo veću mirnu struju i ubacimo najbolje komponente. Što da ne, radimo za nas i naše potrebe Wink
Između astronauta nikada nije postojala granica. Onog dana kada taj koncept bude dopreo do svesti političara, naša planeta će izgledati drugačije. Aleksej Leonov
Reply
#70
(04-26-2017, 07:43 PM)Alex Wrote: A da se spoje sva tri činioca, za svaki slučaj - i rezultat neće izostati.
Uzmimo najbolju topologiju, stavimo veću mirnu struju i ubacimo najbolje komponente. Što da ne, radimo za nas i naše potrebe Wink

Upravo to ja i sugerisem, igranje topologijama je osnova zato sam i ponudio toliko razlicitih projekata po klasama i nameni pa kad neko isproba sta mu odgovara ulozi u najkvalitetniji materijal. Kvalitetna kutija masivni hladnjaci, pod velikim elektrolitima sam podrazumevao veliki kapacitet, besumni trafo zaliven u metalno kuciste... znate svi kako treba da izgleda dobro pojacalo.  Pogledajte izjave onih koji su pravili A40 sta kazu za njegov zvuk ipak je ovo tema o tom pojacalu.
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
#71
mogu li se kao drajveri koristiti MJE15034/35?
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi...
Reply
#72
malo se radilo,pa malo pogrešilo,pa opet malo radilo...

Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi...
Reply
#73
A sta je ovde greska? Smile
Reply
#74
Smile promašio sam rupe za izlazne tranzistore pa morao bušiti nove. pločicu sam crtao po Olafovim sprint6 lay A14 i A33,iskombinovao te dve i dobio ovu uz par malih izmjena(tu sam A40 "skratio" na A38,tj za jedan par izlaznih tranzistora). takođe,naslijedio sam i predloške bd139/140,drajvere i izlazne što mi nije odgovaralo za 3mm po pitanju svih njih. u startu sam bd139/140 podigao za 3mm,drajvere spustio za isto toliko ali propustio sam da podignem izlazne. sad L-profil ima viška set rupa tamo gdje će se šrafiti na hladnjake...tu je greška...i to ću da ispravim u sprint6 lay sa početka teme da neko drugi ne bi imao isti problem kao ja.
.
danas sam uplatio nešto para na paypal, prekosutra bi to trebalo da legne pa ću poručiti ostatak potrebnih dijelova a to će opet stići...za još jedno sedam dana. iz tog razloga mi nedostaje kupovina u Bgd, tamo ispunim porudžbinu naveče,ujutro uz kafu dopišem na papir šta sam zaboravio i krenem da platim i pokupim. ovde se to svodi na deset dana i još ako se nešto zaboravi,eto mjeseca kao dlan o dlan.
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi...
Reply
#75
Ekstra Aco!
Samo napred.
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#76
hvala drug, hvala! Smile
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi...
Reply
#77
poručen ostatak dijelova...
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi...
Reply
#78
HMAP, sta narucujes vani? Za ovaj amp kanda ima svega kod nas....? Ili nisam u pravu?
Između astronauta nikada nije postojala granica. Onog dana kada taj koncept bude dopreo do svesti političara, naša planeta će izgledati drugačije. Aleksej Leonov
Reply
#79
Alex Aco nam ie u Nemackoj zato narucuje tamo[Image: smile.gif]
Reply
#80
Ojha... masala, nisam znao..
Između astronauta nikada nije postojala granica. Onog dana kada taj koncept bude dopreo do svesti političara, naša planeta će izgledati drugačije. Aleksej Leonov
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 7 Guest(s)