Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HomeMadeAudioProject : APEX A40 prvi put kod nas :)
Nadam se da moj nadimak koristite kao sinonim za "bilo koji zanatlija, koji obrađuje mariniju" Smile Svako iole veće mesto ima neku radionicu za mašinsku obradu, koja može pomoći.
Nigde nije zapisano da SAM svoj majstor uređaji moraju izgledati k'o napucani brendirani. To je već izbor svakog od nas, a u vezi je sa željama i mogućnostima. Sasvim je u redu koristiti usluge nekog zanatlije, da bi se započeta izrada privela kraju. To i sam činim. Kad mi treba merenje ili neka vrsta rada na elektronici, zovem Šolaju ili Goxa AF. Oni ljudi znaju šta rade i najmanja je mogućnost da eventualno dođe do katastrofalne greške koju bi ja napravio. Moja sfera interesovanja je obrada i oblikovanje metalnih delova koji čine drugu polovinu uređaja. Sasvim sam zadovoljan tim doprinosom konačnom cilju.
Sa druge strane, veoma poštujem svakog samograditelja koji od početka do kraja uradi sve svojim rukama, makar taj rad trajalo i par godina, što je čest slučaj.
Sa treće strane Smile radujem se i da kod kolega vidim uređaj koji godinam lepo radi na dasci, povezan u stilu žbuna žica. Nikad im nisam predlagao da ga skutijamo u Lambo stilu. Smile
Reply
(03-16-2021, 09:41 AM)apexaudio Wrote: Evo nekih merenja A40 ako neko razume.
Pogledao sam video - nije detaljno merenje, već provera osnovnih parametara pojačala.
Radi se o rumunskoj gradnji.
Autor prvo objašnjava da je pojačalo spakovano u kutiju od pojačala Sharp 7700, da se napaja rezonantnim SMPS-om od ±60V, i pokazuje tri zaštite: DC, prekostrujnu i termičku.
Zatim testira sinusom od 1000Hz na dva opterećenja (4 i 8 oma), granica klipovanja je oko 34Vrms (moja procena), a potom testira granicu klipovanja na 100Hz (takođe oko 34Vrms).
Test četvrtkama daje vreme porasta od 1,6us na 20Vpp.
Na kraju, granica klipovanja sinusom od 20kHz je oko 39Vrms. Sledi komentar da je pojačalo vrlo tiho, odn. bez brujanja.

Pozdrav
Reply
Hvala na svakom predlogu. Leonardovi radovi su za svaku pohvalu.
Ja još nisam odlučio šta ću sa spoljašnjim izgledom, sada samo spajam konstrukciski šta i kako.  Odlučio sam za trafoe dva torusa 300-400va ali hlađenje me muči. U Farnelu Fisherov hladnjjak 300x200x40 od 0,3c/w košta 118e komad a imam već 4 hladnjaka 135x155x40 pa da ih sastavim debelom ALU pločom od 20mm  našao mi NIXIE-a dosta povoljno , tada će to biti jedan veliki hladnjak 270x310x40mm što će me izaci oko 55e  ( ukupna doplata za oba kanala) i to za jedan kanal slika u prilogu.
Nadam se da če sada zadovoljiti da na max snazi ne razmišljam ili sam preterao?


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
To je to. Nemas sto dalje razmisljat. Savrseno si spojio hldnjake aluminijskim profilom...i hladnjaci ce biti topli na max snazi..jer na slici djeluju ogromni.Jos fini poklopac gore i dolje kao i prednja ploca 8mm debljine sa knobom za volume i imat ces jedno jako lijepo skutijano pojacalo koje ce ti dati vrhunski zvuk.

P.S. Ja inace kupim za 200-300eura na ebayu kutiju sa hladnjacima i tu dobim sve rjeseno sa kutijom..sarafima..hladnjacima i knobom...Cijena je OK i kad sve ides radit doma dodje te na isto ili malo skuplje...a original kutija sa ebaya je manje muke oko obrade aluminija sa kojim je zeznuto radit ako nemas alat i iskustva.
Reply
Na pojačalu 2x80WRMS/8oma i jedno 120WRMS/4oma  (LEACH smanjena varijanta) koristim po dva komada za svaki kanal ovakvih hladnjaka, oko 2K/W koliko se sećam. Zvučnici u oko 6 oma nominalno, a radilo je i na 4 oma isto bez problema. Napajanje +-50VDC, mirna struja oko 70mA, disipacija je 14W po kanalu samo od mirne struje, trafo je torusni 400VA. Po jedan tranzistor TO3 (MJ15004/04)je na svakom hladnjaku. Nikad nije bilo mnogo vruće niti je ikakvih problema sa pregrevanjem bilo. Muzika nije sinusni signal, srednja snaga koju troši je dosta manja od sinusne. Delimično i sama kutija odvodi deo toplote, zato su donji i gornji poklopac distancirani 2mm tako da postoji strujanje vazduha kroz kutiju.

https://www.reichelt.com/de/en/heat-sink...s_14&nbc=1


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
(03-18-2021, 12:37 PM)ronovar Wrote: To je to. Nemas sto dalje razmisljat. Savrseno si spojio hldnjake aluminijskim profilom...i hladnjaci ce biti topli na max snazi..jer na slici djeluju ogromni.Jos fini poklopac gore i dolje kao i prednja ploca 8mm debljine sa knobom za volume i imat ces jedno jako lijepo skutijano pojacalo koje ce ti dati vrhunski zvuk.

P.S. Ja inace kupim za 200-300eura na ebayu kutiju sa hladnjacima i tu dobim sve rjeseno sa kutijom..sarafima..hladnjacima i knobom...Cijena je OK i kad sve ides radit doma dodje te na isto ili malo skuplje...a original kutija sa ebaya je manje muke oko obrade aluminija sa kojim je zeznuto radit ako nemas alat i iskustva.

Znam da ima gotovih rešenja ali moja računica bi bila sledeća sreća po mene  Rolleyes  ( ako se sve ostvari ) :
-4 hladnjaka koje već imam bila 20€
-dodatna 4 hladnjaka 40e 
-dve alu ploče oko 20-25€
-gornja , donja i zadnja ploča 3mm debljine jedno 15€
-i prednja ploča dal će drvo ili Alu to još neznam €15
-sprej + prajmer 10€ 

Znači negde ukupno 120-150€
I dobra stvar po mene što ne moram odmah dati čak ni tih 150€ već na rate kako šta kupim  Big Grin
Reply
Na pojačalu 2x140WRMS/8oma i najmanje 2x200WRMS/4oma  (LEACH puna varijanta) koristim po dva komada za svaki kanal ovakvih hladnjaka, 0,75K/W je svaki. Zvučnici u oko 6 oma nominalno, a radilo je i na 4oma isto bez problema. Napajanje +-62VDC, mirna struja oko 70mA po grani, disipacija je 34W po kanalu samo od mirne struje, trafo je torusni 650VA. Po dva tranzistora TO3 (MJ15024/025) su na svakom hladnjaku (P na jednom N na drugom, ne smeju se mešati zbog termičke stabilnosti). Nikad nije bilo mnogo vruće niti je ikakvih problema sa pregrevanjem bilo. Termodavači (po 4kom. 1N4004) su na hladnjaku sa P tranzistorima ili na hladnjaku sa N tranzistorima, kako koji kanal. Termički je potpuno stabilno. Zbog grejanja su donji i gornji poklopac distancirani 2mm tako da postoji strujanje vazduha kroz kutiju. Kad dođe test ekipa na slušanje, to se baš onako odvrne par sati i bude blago ugrejano, bez panike.

Zato Pmiroslave dosta su ti za kućne potrebe dva ta hladnjaka po kanalu povezana debelom Al pločom, stvarno nema potrebe za 4kom. po kanalu.  Big Grin


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
NIXIE

Svaka cast na pedantnoj izradi  Smile milina je videti tako lepo spakovano pojacalo  Rolleyes
Reply
Hvala. Uvek napravim malo manju kutiju nego što treba.  Big Grin
Reply
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
A40
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
čist bezobrazluk,ostao sam bez reči!
Reply
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
(04-29-2021, 09:53 AM)apexaudio Wrote: A40

Fali softstart  Big Grin
Reply
F40
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
A40
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
I krećemo  Smile


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
kako ide Miroslave?
Reply
(12-29-2021, 11:25 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: kako ide Miroslave?

Od sutra na odmoru pa krećem u akciju Smile, bar što se lemljenja tiče. Nakupilo se dosta delova ali realno nešto će sigurno zafaliti 😃
Reply
znam osećaj 😂
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)