02-15-2020, 02:07 PM
|
Sve i svašta
|
|
Carbon-fiber 3D printer ...
https://markforged.com/x7/ Metal 3D printer https://markforged.com/metal-x/ https://markforged.com/video/3d-printed-...ssemblies/
A ovo?
![]() Ovo je bruka ... kako to lepo radi ... Ovaj USB RTL-SDR je malo napredniji model, ima TCXO na sebi i prebacivanje na HF mode (Direct Sampling), slusao sam i HF LSB, USB, AM ... Radi i RDS dekodiranje na Broadcast FM ... Probao sam i ADS-B i hvatao pozicije i brzine aviona koji prelecu iznad mene ... ![]() Antena je specificna, od Kenwood TH-F7 (RX/TX + 1.2GHz scaner) i legla je tu samo tako!
Bruka dokle je sve to otislo sa sdr. Mene je ovo odusevilo:
LimeSDR Mini 10MHz - 3.7GHz rx/tx sa 10dBm tx power. https://www.aliexpress.com/item/33027371516.html
02-17-2020, 07:00 PM
Ne znam da li se spominjalo ovo... jos nije kasno ako neko hoce da ucestvuje...
https://www.pcbway.com/project/events/3r...ntest.html
02-17-2020, 07:39 PM
(02-17-2020, 06:46 PM)ddanijel Wrote: Bruka dokle je sve to otislo sa sdr. Mene je ovo odusevilo: Ne za....aj da ima opciju i da emituje kako mi to promaklo ?Ja imam onaj R820T radi jako lepo ali to je samo rx dok ovo pa nisam u toku ...
02-17-2020, 08:56 PM
Ima ovaj LimeSDR Mini, a ima i normal verzija "LimeSDR" koja ide 100KHz - 3.8GHz sa duplo vecim samplerate od one mini verzije.
Nisam nesto u toku sa ovim preterano pa da pitam Mikija , sample rate kod mini verzije je 30MSPS i bandwidth od 30MHz , da li to znaci da moze odjednom da sampluje recimo ceo opseg od recimo 80-110MHz ? Inace juce sam nesto gledao na temu onog satelita sto su pre godinu ipo izbacili u orbitu za radioamaterske potrebe pa usput naletim i na ovaj LimeSDR . Ako koga zanima ovo oko satelita evo o cemu se radi: https://amsat-uk.org/satellites/geo/eshail-2/ Narrowband Linear transponder 2400.050 - 2400.300 MHz Uplink 10489.550 - 10489.800 MHz Downlink Inace ima dosta snimaka na youtube vezano za ovo, i oprema relativno lako dostupna.
02-17-2020, 10:16 PM
(02-17-2020, 08:56 PM)ddanijel Wrote: Ima ovaj LimeSDR Mini, a ima i normal verzija "LimeSDR" koja ide 100KHz - 3.8GHz sa duplo vecim samplerate od one mini verzije. Tako je, ako je bandwith 30MHz to znaci da ce primati sve te signale i stanice istovremenom i uz SW dekoder iz programa mozes da ih slusas sve istovremeno! Ako je i TX bandwidth toliki to pak znaci da mozes da emitujes signale na razlicitim frekvencijama istovremeno, na primer 10 razlicitih FM stereo signala/stanica na razlicitim frekvencijama odjednom! Sa druge strane za tako masivno procesiranje treba bas dobar PC. RTL-SDR je limitiran na nekih 2.5MHz bandwidth pa je procesiranje lakse, za 10x veci bandwidth treba bar 10x vise CPU resursa ...
02-17-2020, 11:46 PM
CubeSDR program ima vise prijemnika odjednom, mozes da postavis koliko hoces i da svakom podesis squelch (noise gate) kada da se aktivira ...
Ovo je Broadcast FM na 95MHz i tu jedna stanica zauzima oko 200KHz (prikazano 3 stanice), istih tih 200KHz u HF opsegu sadrze po cca 100 stanica/signala jer rade sa drugim mnogo "užim" modulacijama od 2.5KHz za USB/LSB do 10KHz za broadcast AM ili DRM, drugi je odnos iskoriscenja radio spektra na HF i VHF/UHF.
02-18-2020, 02:44 PM
Evo jedan zanimljiv screenshot, davno uradjen sa mojim I/Q ZMSDR prijemnikom, tu sam imao citavih 200kHz bandwith, mada sa 24bit A/D Audio konverterom, i je bilo Vaauuuuuuuu, pre toga smo mogli samo da slusamo jednu stanicu u jednom trenutku bez ikakvog pojma sta se na ostalim frekvencijama desava, ako si hteo drugu frekvenciju da slusas istovremeno morao si da imas specifican uredjaj koji ima fizicki unutra dupli prijemnik, pa kristali, pa filteri, krsh i lom od elektronike, ovde se vidi sve + manijacenje sa ubacenim signalom pred kraj opsega da bi video intermodulacionu distroziju jer u pitanju analogni I/Q demodulator.
RTL-SDR sa svojih 2.5MHz bandwith je 10x "širi" od ovog SDR. LimeSDR sa 30MHz je na primer "vladar" celog HF spektra odjednom jer ima RX/TX. Imao sam prilike da radim sa Ettus Research USRP B200 koji moze da pokriva 50MHz na nekoj od UHF/EHF frekvencija, sa tim se moze pokrenuti GSM bazna stanica sa svim pod-servisimam poput SMS, MMS i slicno, ili digitalna televizija, digitalni audio broadcast (DAB) i mnogi drugi servisi i modulacije koje postoje ili koje jos i ne postoje ali mogu da se nadograde jer se radio protokol sveo na software, tj SDR, postoji samo brz A/D i brz D/A i sve ostalo je software, tako i 5G radi, ne znam tacne detalje ali to pokriva vise od >1GHz bandwith-a ...
02-24-2020, 12:32 PM
Za Bracu i sve ostale:
https://www.b92.net/info/vesti/index.php...id=1658483
02-28-2020, 01:35 PM
(This post was last modified: 02-28-2020, 01:36 PM by Dackotronic.)
02-28-2020, 01:51 PM
Nadam se da nisi nastavio da mucis racunar i ostale uredjaje sa ovim naponom... tj. nadam se da si ih iskljucio iz uticnice...
02-28-2020, 02:30 PM
Kako nije ispala trafo stanica?
02-28-2020, 02:57 PM
(This post was last modified: 02-28-2020, 03:01 PM by Dackotronic.)
Ispala je pre oko sat vremena vidim po digitalnoj budilici da je bilo nestanka struje .
Al opet nema logike zasto ne iskljuci ponovo nego drzi oko 130v ac ??? Inace sad ima 160v ac susi se to neko drvo grana ... sta god vec da je ... Na ovakvom naponu i ko zna na koliko hz jedino rade uredjaji koji u sebi imaju smps i slicna napajanja , pc , monitor , tv , led sijalice i rasveta . Sve sto u napajanju ima gvozdeni trafo , nemoze da radi . Povadio sam iz mreze sve zivo i frizidere zamrzivace , bojlere , pumpu za vodu ... Ne desava se ovo kod mene prvi put , ljudski nemar je u pitanju . To drvo ( ako je drvo ) koje je upleteno u el mrezu je na necijoj parceli . I taj neko je trebalo odavno da ga posece ili skrati i za isto je trebalo da bude upozoren ali ... otislo sve dodjavola ...
02-28-2020, 10:17 PM
Na nekim starijim napajanjima za PC imao prekidac 110/220 pa mozda da prebacis ako je to kod tebe slucaj
![]() Salim se naravno... Kod mene isto se povremeno desava da struja dodje do 160v. Kada sam poslednji put zvao EPS oni mene pitaju "A sta mi tu da radimo? Kako mi to da resimo ?" Kraj.
02-28-2020, 11:58 PM
U hajdučiji moraš da se ponašaš kao hajduk. Popila bi trafo stanica jedan Molotovljev.
02-29-2020, 12:15 AM
Prije par mjeseci u jednu trafostanicu uletila kuna(životinja) i napravila rusvaj. Poznanik koji je čistio to kaže da mu je to bilo nezaboravno iskustvo... Te večeri svako malo mi je u stanu došla struja i onda opet otišla i tako jedno 5-6 puta, baš sam se čudio koji đavo se dešava.
02-29-2020, 01:10 AM
Zvule ne pomaze ovde Hajducenje ni slicni kokteli , em nije zdravorazumno em bi doveli nekog izvodjaca radova pa bih struju docekao iduce godine
Khadgar , uletao je u ovu nasu jednom i neki pijani Djura , tamicem sa sve 2 m umetrenih drva ... Nisu ovde krivi ni trafo stanica ni Eps nego moje nemarne i nesavesne komsije al sta da se radi kad je tako . Eps moze da ocisti neku manju kolicinu zbunja granja koje smeta el mrezi . Ali nemogu radnici eps-a da ciste tj krce 1200m dugo zbunje koje proteze bas elektricnom mrezom , to moraju vlasnici tih parcela da drze uredno i odrzavaju .
02-29-2020, 07:53 AM
Otkad u USA takve utičnice
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am. My attitude depends on who you are. 塞爾維亞文 |
|
« Next Oldest | Next Newest »
|
Users browsing this thread: 125 Guest(s)

kako mi to promaklo ?
sad imam Americku struju