Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
L/C meter sa ebaya
#1
Ima li netko iskustva sa ovakvim L/C metrima sa ebaya ?

Čini mi se dosta pristupačnim, a uvijek dobro dođe imati takav komad opreme uz sebe, pogotovo kada se često izrađuju kojekakvi induktiviteti.
Reply
#2
Ja sam kupio ovaj http://www.ebay.com/itm/LC200A-Inductanc...19eb4f334c može da mjeri svarko velike vrijednosti kapaciteta i induktiviteta i nisam požalio. Nekoliko je ljudi to kupilo i zadovoljni su tako da sam ja zbog preporuke uzeo taj LC metar.
E da ovaj koji si linkao ima mjerni opseg za kondenzatore totalno u banani,ne može da mjeri standardne elkose i opseg mu je do 1uF.
Ali vjerujem da ako nađeš neki LC metar sa velikim opsegom da nije u kutiji i ako imaš volje ga skutijati trebao bi te doći sigurno oko 10$ jeftinije nego moj.
Reply
#3
Ma ima ih po 10 dolara pa do 40 dolara, sa ekranima u boji i svačime, ima verzija koja čak i ESR mjeri ali mi nema dobar opseg za induktivitet...

Mislio sam uzeti tako neki obični za kojih 20ak dolara, pa ga spakirati u neku kutiju.

Al mi taj izgleda privlačno, samim tim što je već provjeren, uzmem njega pa znam da nisam mačka u vreći uzeo
Reply
#4
Jel bese imas osciloskop?
Ako imas to se isto sa tim moze izmeriri a ako nemas to bih ti preporucio da razmislis o kupovini jer vidim da volis da pravis SMPS sprave a bez osciloskopa to ide malo teze.

Inace ove R/L/C merne spravice sa Ebay su stvarno povoljne, treba probrati neku koja ima najbolje karakteristike za pristupacnu cenu a za one vece opsege se ne treba mnogo brinuti jer moze da se radi to sve sa pomocnim komponentama, potpuno isto kao seriske i paralelne veze otpornika, tako isto vazi racun za L i C (moze se meriti za jednu dekadu vece vrednosti sa prihvatljivom tacnoscu, preko toga moze biti previlika greska).
Reply
#5
Moj prijedlog je da se napravi ovaj instrument:

http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/lc...toseg.html

kirticni su sasmo kondovi od 33nF i 2kom od 1nF oni sluze za kalibraciju uredjaja i za tocno mjerenje, moze da mjeri L, C i ESR, te moze mjeriti i curenje kondenzatora...po meni najbolji DIY meter za forumase.
Nedavno sam poceo precrtavati plocicu, pa ako se nadje zainteresiranih mogli bi da se organizira group buy pcba pa da se instrument napravi profi, evo slika pcba (ostalo mi samo jos naci konektore i switche ta pcb da ih urctam).


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#6
Napravi ga sa mikrokontrolerom i lcd displajem Smile ima sema na netu treba ti programator i vremena, ako nemas platnu karticu za Ebay kao jaSmile

Pretece me ronovar!
Reply
#7
Ja cu graditi ovaj esr meter gore, narucio sam lcd 16x2 sa ebaya, zavojnice te pic...ostalo cu kupiti u lokalnoj elektronskoj radnji...vidim da ga dosta hvale taj esr meter, imas i ruski(nije bas precizan kao ovaj madarski), te pokoji esr sa avr-om, i nekoliko sa PIC16F84 ili PIC16F628...no ovaj madjarski svi hvale...tako da ako uzimas sa ebaya dijelove(LCD, PIC, zavojnicu te kriticne kondove) izadje te cca USD $15-20USD, a ostali djelovi se nadju doma po ladicama (otpornici, kratkospojnici itd...)..tako da cjenom mislim da bi izaslo kao i ovi sa ebaya gore..a mislim da je klasa vise ovaj meter od ovi sa ebaya..ako ko ima koju interesantnu shemu bilo bi super da okaci ovdje.
Reply
#8
Ronovar jel to ovaj Lc metar http://kesatnet.me/lc-metar/
Reply
#9
(09-18-2014, 10:20 PM)samuki Wrote: Ronovar jel to ovaj Lc metar http://kesatnet.me/lc-metar/

Ne nije, ovi gore pcb su sa linka koji sam gore dao...stranica je sva na madjarskome ali google chrome to prevede koliko toliko na eng....
Reply
#10
Uzeo sam ja ovoga

http://www.ebay.com/itm/AVR-Component-Te...20dcf26e7a

Izmjerio sam par stvari sa njime, našao koji tranzistori su mi crknuti, i to je to, dalje mi skuplja prašinu po stolu (pravi društvo onom namotanom ETD49 Big Grin)
Za tu cijenu (18 USD) odličan.
Ja k'o hrčak samo skupljam i skupljam, i što mi treba i što mi ne treba... Big Grin A nikako da ulovim vremena da to skupljeno počnem i praktično malo više koristiti


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#11
Imam osciloskop, Hamegov HM203, upustio bih se u samogradnju al nemam programator jer se ne bavim mikrokontrolerima.
Reply
#12
PIC ti moze neko isprogramirati iz tvoje okolice, ili poslat ti postom..a ako ti to neodgovara napravis ovaj jednostavni icsp programator u db9 kucistu spojis na com port i programiras...jednom kada ga napravis podrzava vecinu mikrokontrolera koji se masovno koriste u diy vodama...

http://webs.uolsinectis.com.ar/nancy/pic/pic_en.html

dakle programator se sastoji od 4otpornika, 4 diode i 1elektrolitski kondeknzator te 9-pin serijski konektor za pc...tako da je programator smjesno jeftin i pouzdan.
Reply
#13
Ja ssm napravio All pic programator isto je jednostavan Smile
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)