Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DIY ESR Meter - Dizajn, Rasprava, Izrada
#1
Došao sam na ideju da ovdje prodiskutiramo i odradimo jedan vrlo dobar ESR Metar koji će imati sljedece karakteristike(prvobitna verzija):

- mjerenje unutarnjeg otpora kondenzatora u rangu: 0.001R - 100.000R
- mjerenje kapaciteta kondenzatora u rangu: 1pF - 0.1F
- mjerenje In Circuit unutarnjeg otpora kondenzatora

Zadnjih par dana sam malo surfao i pregledavao sheme ESR metra, i vidio da se ESR Metar sastoji od sinusoidnog signal generatora, komparatora te zaštitu na ulazu gdje se spaja testni kondenzator (kondenzator veceg probojnog napona). Te se dalje signal uzima iz komparatora i izračunava po Thompsonovoj formuli: f = 1 / 2PI * sqrt(L * C), dok se otpor izračunava preko T = R * C.

Pa me zanima sto bi predlozili za signal generator koji sklop? Ja sam mislio da se stavi kako je vec neko spomenuo na ovome forumu signal generator sa AD9850
(http://www.ebay.com/itm/AD9850-DDS-Signa...0910337597)
Njega sam mislio spojiti na Arduino Micro pošto ga imam doma, te povezati i komunicirati sa AD9850 preko I2C sabirnice. Ono što mi nije jasno što dalje u programu? Dakle postavim frekvenciju na 100kHz i oblik signala sine wave, i kako dalje? Koliko sam skuzio trebao bi iscitati parametre nazad sa AD9850 i obraditi podatke u mikrokontroleru i zatim ih prikazati na LCD Displeyu. Cilj ovog projekta je da se dobi instrument kojemu nistu kriticne komponente pri DIY gradnji, a da bude precizan za amaterske potrebe.Kasnije bi se projektirala pločica kad bi se doslo na razvojnoj plocici do zeljenog rezultata.

Evo linka gdje je jedan napisao kod za arduino kako se podesava frekvencija i kako se komunicira preko I2C sabirnice pa bi ja uzeo taj kod i dalje me interesra koji parametar mi treba da mogu izracunati C i R od testiranog kondenzatora posto su mi poznati 100kHz frekvencija, i kako podesiti napon kod testiranja vidim da madjarski ESR radi sa naponom ICR-a od 30mV (da ne pobudi ostale elemente okolo testiranog kondenzatora), sad pitanje koji napon treba da bude u mV za testni kondenzator u ICR-u i kako ga najbolje izvesti sa kojim sklopom.

Kako komunicirati preko I2C sabirnice Arduino <->I2C <-> AD9850
http://nr8o.dhlpilotcentral.com/?p=83

Ovo su moja razmisljanja pa se nadam da cemo se skupiti i isprojektirati jedan dobar ESR Metar.
Reply
#2
Ukratko, AD9850 je neoptimalno resenje za ove potrebe sto se kaze "overkill".
Drugo taj modul radi sa SPI, ne I2C.

Pogledaj ovu temu:
http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=561

Tu prakticno imas veci deo konstrukcije resen i ono sto treba uraditi je da se zameni mehanicki uA-metar sa A/D od kontrolera i izmereni napon preko formule pretvoriti u ESR.
Za ovako veliki zeljeni opseg ESR-a trebas imati nekoliko mernih opsega i u sustini se svodi na to da ti je potreban atenuator sa nekoliko podela i/ili OP-amp sa nekoliko razlicticitih pojacanja.
Reply
#3
(09-09-2014, 03:29 PM)mikikg Wrote: Ukratko, AD9850 je neoptimalno resenje za ove potrebe sto se kaze "overkill".
Drugo taj modul radi sa SPI, ne I2C.

Pogledaj ovu temu:
http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=561

Tu prakticno imas veci deo konstrukcije resen i ono sto treba uraditi je da se zameni mehanicki uA-metar sa A/D od kontrolera i izmereni napon preko formule pretvoriti u ESR.
Za ovako veliki zeljeni opseg ESR-a trebas imati nekoliko mernih opsega i u sustini se svodi na to da ti je potreban atenuator sa nekoliko podela i/ili OP-amp sa nekoliko razlicticitih pojacanja.

Ovo ti je odlična ideja. Gledam bas shemu...izbacim uA mehanichi dio, spojim na A/D mikrokontrolera ocitam napon, izracunam po formuli i prikazem na lcdu...veceras cu da ubacim shemu u Proteus simulator, pa ako bude sve ok ide izgradnja na breadboardu. Svakako javim se ovdje sa shemom i screenshootom simulacije..kad odradim to.
Reply
#4
Gledajuci web vidio sam da ima polu profi uredjaja koji su bolji od madjarskog LCM3 Metra koji je dosta osjetljiva na one kondove 33nF i 2kom 1nF...feko sa susjednog foruma je gradio i po slikama iz prakse mjeri ok donekle do 25R.

Ja sam sada upravo naletio na ovaj esr meter (moze mjeriti i temperaturu i ostale funkcije ima jos):

pa me zanima dali moze da mjeri in circuit kondenzatore? Jest da je u SMD tehnici ali bih se potrudio i napravio ga kako treba...djelove bi narucio iz farnella.

http://radiokot.ru/circuit/digital/measure/73/

a nasao sam i ovaj drugi ruski esr meter kojemu je jedan iz poljske redajnizirao pcb, tu imate pcb shemu i hex file pa me zanima dali i taj ima in circuit mjerenje kondenzatora? Taj mi je laksi za odraditi posto ima puno manje smd komponenti.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2278025.html

pa me zanimaju vasa misljenja koji od ta dva praviti? Odustao bih onda od pravljenja gorenjeg rjesenja kojeg je mikikg predlozio...jer na ovim projektima je vec gotovo sve napravljeno pa bih onda krenuo u gradnju.

ima i ovaj pa sto mislite o ovome? ovaj ne koristi smd komponente, ali kako naci dali podrzava in circuit mjerenje?

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic904845-120.html
Reply
#5
U vezi in-circuit merenja, cela stvar ako toga je da sinusni signal koji se generise ne bude veci od oko 0.2 - 0.3Vpp kako se nebi aktivirala poluprovodnicka elektronika okolo kondenzatora koji je meri i to je sve, nema nista drugo!
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)