Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 3 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moj novi Home Made HF transceiver
#1
Ovo vec postoji i na nekim drugim mestima, ali mislim da mu je ovde u stvari pravo mesto jer mi je jedino ovaj forum nekako "moj"!


Verovatno je neobicno u danasnje vreme kad svi samo kupuju gotove uredjaje da neko sebi pravi kompletnu radio stanicu, ali ja se zadnjih meseci time zanimam. Ovo je jos nezavrseno a radi se o HF transiveru za sve vrste rada.

Transiver ima kontinualno pokrivanje od 2,000MHz do 30,000MHz u bilo kojim skokovima po izboru od 1Hz/10Hz/100Hz/1kHz/10kHz/100kHz/1MHz i 10MHz, uz kontinualnu promenu ima i mogucnost 1000 memoriskih kanala, vrste rada SSB/CW/FM/AM na prijemu i SSB/CW na predaji. Uradjen je stvarno bez kompromisa: prva IF 75MHz sa 8-polnim kvarcnim roofing filterom, druga IF 5MHz sa jos boljim 14-polnim profi SSB kvarcnim filterom, skoro 110dB AGC opseg, po zelji ukljuciv RF preamp po Nortonovom principu Loosless Feedback-a, 4 Shotky balansna mesaca, SSB Squelch, prvi LO sa Mikroprocesorom(+LCD displej) i sa Si570 kolom (fazni sum je -123dB), drugi LO je PLL koji proizvodi dve fiksne frekvence na 70 i 80MHz sa MC145152P i dual modulus :40/:41 preskalerom i ta dva signala se jos filtriraju kroz 4 zasebna 6-polna kvarcna filtera, i treci LO je na 5MHz izveden kao TCXO.
Skoro ceo prijemni lanac je zavrsen i testiran i radi stvarno savrseno. U prijemnom delu fali jos FM demodulator i Sinhroni AM demodulator i Noise Blanker. Njihove seme vam ostajem duzan za sada dokih ne iscrtam na PC-u.
Predaja je takodje u funkciji ali za sada do nivoa od 100mW. Posle ide pojacavacki lanac (to jos nije odradjeno) koji tih 100mW podize do 100-300W, videcu dokle ce biti izvodljivo a da je cisto i stabilno.

Slike koje slede su iz faze sklapanja i testiranja a pre ugradnje u kutiju.




Reply
#2
ništa ne razumijem ali mi se sviđa to što vidim! Big Grin
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#3
Amaterska KT radio stanica Wink.
Reply
#4
Kao glavni lokalni oscilator sam koristio jedan "gotov" KIT koji sam nasao na: http://www.qsl.net/k5bcq/Kits/Kits.html i to je KIT#2. U zavisnosti sa kojim kolom se poruci, taj KIT moze da ide i do 1,4GHz kontinualno. Moj koristi CMOS verziju Si570 i ide do 160MHz, ali ima verzija tog istog kola koja ide do 1,4GHz. Kad sve saberem i oduzmem, ta cena mi je vrlo prihvatljiva jer bi kostalo vise da se uradi nesto sto bi bilo te stabilnosti, te preciznosti i spektralne cistoce (ko zna da li bi se u tom parametru uopste priblizio ovom kolu?!). Povrh svega i najvaznije, ja se digitalijom uopste ne bavim, ne poznajem sve te razne kontrolere pa bi bilo nemoguce da sam to konstruisem.

Samograditeljima su seme uvek mnogo interesantnije od slika. Evo veceg dela sema jer nisam jos sve stigao da precrtam i na PC.






.pdf   HF-PA05.pdf (Size: 86,18 KB / Downloads: 5)

Ovim moram posebno da se pohvalim. Za mene je malo remek-delo i oduzelo mi je dosta vremena mada kad se samo pogleda mozda i ne deluje kao neki "zalogaj". Plocica izlaznog stepena.



Moram da podvucem da je i Aca 44250HMAP11277 (poznatiji kao Karleuša) dao znacajan doprinos donacijom neke stare rasturene CODAN stanice iz koje mi je dosta toga valjalo.
Reply
#5
AMP PCB je prva liga. Super je to ispalo. Svidja mi se regulator napona, termalna kompenzacija.
Samo znas mene, ja bih tu nakrcao jos brdo SMD MLC keramike za decoupling Smile Eno ima jedna GB tema za 100V SMD, taman za to Smile
I msilsim da bi mozda bilo zgodno da se doda jedna sekcija LPF-a na tu plocicu ili makar jedan kodenzator na izlazu da malo profiltrira signal da ti ne "prste" smetnje dok ne "stignu" do glavnog LPF-a.
Reply
#6
Lepo Boro!
Nisam razumeo baš mnogo, ali mi se sviđa! Big Grin
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#7
(09-02-2014, 10:22 PM)mikikg Wrote: AMP PCB je prva liga. Super je to ispalo. Svidja mi se regulator napona, termalna kompenzacija.
Samo znas mene, ja bih tu nakrcao jos brdo SMD MLC keramike za decoupling Smile Eno ima jedna GB tema za 100V SMD, taman za to Smile
I msilsim da bi mozda bilo zgodno da se doda jedna sekcija LPF-a na tu plocicu ili makar jedan kodenzator na izlazu da malo profiltrira signal da ti ne "prste" smetnje dok ne "stignu" do glavnog LPF-a.
Znam ja tvoje marifetluke da mi uturis tu gomilu necega sto niti vidim golim okom niti znam sta cu s tim! Wink Bolje ja ovako staracki - pesacki.... True Hole komponente koje se daju uhvatiti pinsetom (bez lupe!) i mogu se lemiti standardnim Welerom. To je moj krajnji domet.
Reply
#8
1210 je velicina tamo u GB, to stvarno nije strasno i letuje se sa "batarama" Smile
A da ce da znaci, znacice itekako! Ipak je to RF!!! Treba to da "povuce" 30 miliona sinusoida u sekundi iz napajanja, nije to ni malo lako i mora da mu deo energije sto blize obezbedis Wink
Reply
#9
Zainteresovan sam da vidim sta je u porudzbini pa se mozda i pridruzim. 1210 je vec OK velicina.
Reply
#10
Evo ovde ta GB tema:
http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=601
Reply
#11
Pogledao i skromno se pridruzio.
Reply
#12
Jedna ideja, kako Borinom primopredajniku dodati SDR t.j. PAn adapter.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#13
(09-02-2014, 10:31 PM)boraomega Wrote: Znam ja tvoje marifetluke da mi uturis tu gomilu necega sto niti vidim golim okom niti znam sta cu s tim! Wink Bolje ja ovako staracki - pesacki.... True Hole komponente koje se daju uhvatiti pinsetom (bez lupe!) i mogu se lemiti standardnim Welerom. To je moj krajnji domet.

Boro, koliko je meni poznato, komponente koje idu u True (pravu, istinsku) rupu ne mogu se uhvatiti pincetom Undecided .

Inače, čestitke za lep rad. Zasvrbe me ponekad prsti da se aktiviram kao HB9, ali badava - ne stiže se.

Pozdrav
Reply
#14
Tema je malko stara no nema veze sve je lepo. Malo smo se podsetili Borine lepe sprave...
Reply
#15
Boro, neka ti je laka zemlja.
Reply
#16
Moj pokusaj da realizujem Borin projekat, nadam se nekog lepog dana, u Borinu slavu.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#17
Wow, kakva sprava! To mora da proradi, potrudicemo se svi!
Unutra ima delova toliko egzoticnih da je steta to ne pokrenuti, od MCL TUF-3 pa na dalje one velike oven kockice, keramcki filteri ...
To da se potera pa kasnije dodati i SDR pan-adapter za I/Q i da bude sprava za pozeleti.
Reply
#18
Svaka cast ELFI , ja sam vise nego ubedjen da ces realizovati!
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)