Thread Rating:
 • 0 Vote(s) - 0 Average
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
KNJIGE
#41
Miki,

hvala puno. Evo linkova

https://tungvp.files.wordpress.com/2010/...drives.pdf
http://down.elechu.com/Power%20Electroni...n(2nd).pdf
http://cld.persiangig.com/dl/WpaGv/BpQ4C...-Mohan.pdf
Reply
#42
http://www.claudionegro.com/

na download pri dnu stranice nalazi se http://home.exetel.com.au/wintermute/diyAudio/sw_manual.zip.

350 stranica napisanih kao manual za Speaker Workshop jos davne 2006 godine, ali vise nego upotrebljivo uz bilo koji mjerni i dizajnerski program
U tom manualu se nalazi sve potrebno za izgradnju zvucnika i jako puno stvari koje je tesko naci bilo gje drugdje. Silna gomila know how korak po korak postupaka i jako puno excel programcica za proracunat gotovo sve. Covik je tako rec sve vrijedno sa neta skupija u jedan dokument.

A ja ga nasa tek prije par mjeseci, nakon godina surfanja
Svima koji planiraju izgradnju zvucnika, a i onima koji ih odavno grade preporucujem

BTW, Speaker workshop je besplatan
[url=http://home.exetel.com.au/wintermute/diyAudio/sw_manual.zip][/url]
Reply
#43
MIT Power Electronics Research Group
Professor David Perreault

http://www.rle.mit.edu/per/publications/
http://www.rle.mit.edu/per/project-gallery/
Reply
#44
DC/DC book of knowledge
https://www.schukat.com/schukat/pdf.nsf/...nglish.pdf
Reply
#45
Seme za 5000 pojacala... imam neki TA8258H koji mi stoji sa strane iz nekog audio uredjaja iscupan pa htedoh da vidim sta moze sa njime da se uradi i naletim na ovaj link... mozda nekome zatreba...

http://diagramasde.com/diagramas/otros2/...ronica.pdf
Reply
#46
Jos jedan link sa gomilom publikacija:
http://www.americanradiohistory.com
Reply
#47
OP AMP APPLICATIONS

http://www.analog.com/media/en/training-...ction6.pdf


Attached Files
.pdf   Section6.pdf (Size: 3,21 MB / Downloads: 17)
Reply
#48
Klasična knjiga na temu operacionih pojačavača:

https://ocw.mit.edu/resources/res-6-010-.../textbook/

Pozdrav
Reply
#49
Izašao je novi broj sveske Linear Audio - na žalost i poslednji. Jan Didden je posle sedam godina i 14 svezaka odlučio da prekine s izdavanjem ove vredne publikacije.
Mogu da razumem njegovu odluku: štampati i distribuirati časopis u kome je jedna osoba istovremeno izdavač, g.o. urednik, prodavac i distributer, pa makar i samo dva puta godišnje predstavlja poveliki posao.

Pojedinačni članci iz svih prethodnih izdanja će i dalje moći da se kupe na sajtu časopisa, a ostaje i sav materijal za besplatno preuzimanje.

U ovom broju ima par interesantnih priloga:
 • S. Groner i B. Putzeys su ispitali izobličenja "reed" releja i ustanovili da su ona zavisna od struje koja prolazi kroz kontakte. Do nivoa od 1mA izobličenja su ista kao kod standardnih releja (kao referenca je poslužio Omron G6k-2P-DC5) i ne prelaze donju granicu merne opreme (-160dB), a zatim brzo rastu (1kHz@10mA: -118dB, 20kHz@10mA: -110dB). Pri tom referentni rele ostaje sve vreme na pragu šuma. Prema tome, za naponske signale može se koristiti ovaj tip releja, ali čim počne da teče struja, dalje ruke od njih!
 • Giovanni Stochino je objavio dizajn poj. snage sa THD od 0,0004% (-108dB) pri 150W/8R, BW=80kHz, što je impresivan rezultat, tim pre što je THD na 20kHz samo za par dB slabiji. U članku je i šema i BOM. Pojačavač koristi tzv. BEF korekciju greške, o kojoj je isti autor iscrpno pisao u LA.
 • Lampaški DAC (!) sa kompletnim informacijama za gradnju na https://linearaudio.net/downloads.
 • Dug članak (preko 40 stranica) na temu "Open source" sistema za elektroakustička merenja na bazi audio kartica. Na gornjem linku su svi programi (script) za Matlab i Octave nastali u toku rada na članku (@Zvu: požuri dok je radnja još otvorena Smile ).
 • Još nešto na temu zvučnika: Jeff Macaulay predlaže jednostavnu šemu sklopa za korekciju slabljenja zvuka iz visokotonca pri pomeranju slušaoca bočno od ose zvučnika. Sklop se umeće izmedju preampa i snagaša i sastoji se od samo jednog opampa po kanalu. 
Ovo je samo kratak pregled sadržaja, a ostatak se može videti na https://linearaudio.net

Pozdrav
Reply
#50
Hvala na obavjestenju Braca. Bas mi je zao sto prestaje ova publikacija. Ovaj clanak o mjerenjima me uzasno zanima. Narucio sam 4 broja koja mi nedostaju dok nisu nestali.
Reply
#51
(04-07-2017, 12:18 PM)elektropionir Wrote: Hvala na obavjestenju Braca. Bas mi je zao sto prestaje ova publikacija. Ovaj clanak o mjerenjima me uzasno zanima. Narucio sam 4 broja koja mi nedostaju dok nisu nestali.
Da, i meni je žao što prestaje da izlazi. Tu su se pojavljivali ljudi od koji se moglo dosta toga naučiti, neke sam "virtuelno" i upoznao, što se bez te publikacije ne bi desilo.
Razmišljam da se pretplatim na AudioExpress - to je verovatno poslednja ozbiljna publikacija iz audio tehnike.
Inače, očekivao sam nešto više od članka o merenjima, bar po reputaciji autora. Mislim da su se previše bavili nekim osnovnim stvarima, mada je to korisno za one koji nemaju mnogo iskustva u toj oblasti.

Pozdrav
Reply
#52
Sada se nekako premišljam da li da polagano kupim sve brojeve tog časopisa. Cijena nije baš mala ali na duže vrijeme bi se sigurno isplatilo, a literatura je itekako vrijedna.
Reply
#53
(04-09-2017, 11:48 AM)Khadgar2007 Wrote: Sada se nekako premišljam da li da polagano kupim sve brojeve tog časopisa. Cijena nije baš mala ali na duže vrijeme bi se sigurno isplatilo, a literatura je itekako vrijedna.
Postoji i alternativa da kupiš pojedinačne PDF dokumente iz starijih svezaka. Cena im ide od 0,99 do 2,99 evra.
Iako imam LA Vol. 12 ipak sam kupio i PDF za RIAA preamp jer kada lemim ne mogu da držim knjigu na stolu, a ove knjižice nisu baš lake za skeniranje.

Pozdrav
Reply
#54
Kod mene je obrnuto, ja mrzim elekronički papir iz dna duše.  Dodgy 
Baš se spremam isprintati nekih 1200 stranica knjige The art of electronics 3rd edition,podijeliti to u nekih 3-4 sveska i uvezati sa termo uvezom,lakše mi je čitati sa papira nego sa ekrana. Zapravo već sam dao prijatelju da mi to isprinta kod sebe u firmi ali mamlaz koji je skenirao tu knjigu napravio je neke lude margine i naravno kada je već sve bilo isprintano ja uvezem jedan "svezak", otvorim knjigu a ono nekih 0,5-1cm teksta sa strane uveza je pod uvezom. Dodgy  Ovaj puta ću ja to kod sebe usprintati i malo povećati margine.

Inače koliko stranica ima pojedino izdanje tog časopisa?
Reply
#55
Ne volim ni ja PDF i sl., mada kada radim na dva ekrana ima to i nekih prednosti jer mi dokumenti ostaju u vidnom polju.
Inače, kada lemim prvo odštampam šemu i zakačim je na policu, što s knjigom ne mogu Smile .
Prednsot PDF-a ješto imaju punu rezoluciju, što pri skeniranju nije moguće postići. Neki dijagrami u LA nisu baš dobro čitljivi, pogotovo za moje oči. To se posebno odnosi na test regulatora napajanja iz LA Vol. 4, koji su u knjizi skoro neupotrebljivi. Na svu sreću, Didden ih je stavio na sajt i  to u boji i s punom rezolucijom.
Preporučujem da skineš sa sajta i sav dopunski materijal - ima tu i besplatnih članaka.
Inače, prosečan broj stranica u časopisu je 200.

Horowitz i Hill je bila prva knjiga koju sam kupio kada sam 1989. došao u ovu zemlju i otišao u Univ. knjižaru u Cirihu. Sada je tu i aktuelno izdanje, ali umesto knjižare sada je u tom lokalu picerija Sad .
Ima potpunijih knjiga na specifične teme iz elektronike, ali za mene ne postoji bolji izvor znanja za celokupnu oblast od ove knjige.

Pozdrav
Reply
#56
Danas sam se odlučio na prvi korak u sakupljanju LA časopisa. Malo sam gledao po stranici a ono vidim prvih 6(čitaj 6) brojeva sa besplatnom poštarinom za 99€! E sada mi recite da to nije bagatela, kliknuo sam i nisam niti pitao što i kako. Kako se ono kaže take my money and shut up. Tongue 

Reply
#57
Lepa svota novca, treba razmisliti sta se recimo za to dobija ovde:
https://www.ieee.org/publications_standa...zines.html

Ovo gore je vec vrlo ozbiljna tehnicka biblioteka ...
Reply
#58
(07-04-2017, 08:13 PM)mikikg Wrote: Lepa svota novca, treba razmisliti sta se recimo za to dobija ovde:
https://www.ieee.org/publications_standa...zines.html

Ovo gore je vec vrlo ozbiljna tehnicka biblioteka ...

Miki,

ukoliko ti treba nesto sa IEEE, javi mi da ti skinem. Imam pristup.
Reply
#59
(07-04-2017, 08:06 PM)Khadgar2007 Wrote: Danas sam se odlučio na prvi korak u sakupljanju LA časopisa. Malo sam gledao po stranici a ono vidim prvih 6(čitaj 6) brojeva sa besplatnom poštarinom za 99€! E sada mi recite da to nije bagatela, kliknuo sam i nisam niti pitao što i kako. Kako se ono kaže take my money and shut up. Tongue
Lepa kupovina, u tom kompletu ima puno dobrih članaka.
Didden je danas na velikom forumu natuknuo da će možda ipak produžiti da izdaje LA Smile .

Pozdrav
Reply
#60
Kupio sam ovu knjigu pre par meseci i odlicna je, i slucajno pre neki dan naletim na ovaj sajt i nadjem je u elektronskom obliku:
http://publicism.info/science/electronics/index.html

Ima i gomila druge literature za razne oblasti.

[Image: 51jqydmy07L._SX385_BO1,204,203,200_.jpg]
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: Millan, 1 Guest(s)