Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 4 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
APEX D200
Pajser zaštita, Saamuki.
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
(05-14-2014, 05:14 PM)samuki Wrote: Dc zastita sa trijacom, imali gdje shema ?

traži "pajser" zaštitu na Google -u,a i u temi APEX galerija ovde na forumu. ja je imam stalno na zvučničkim terminalima.
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi...
Reply
A ta, Pajser Smile ona je za 50v!
Reply
(05-14-2014, 06:30 PM)samuki Wrote: A ta, Pajser Smile ona je za 50v!

Postoji i verzija sa dva mala tiristora umesto dijaka koja moze da se koristi i kod pojacala sa nizim naponom napajanja, a postoji i verzija sa tranzistorima umesto dijaka ali nisam nigde podelio tu semu.
Reply
(05-14-2014, 08:42 PM)apexaudio Wrote:

Postoji i verzija sa dva mala tiristora umesto dijaka koja moze da se koristi i kod pojacala sa nizim naponom napajanja, a postoji i verzija sa tranzistorima umesto dijaka ali nisam nigde podelio tu semu.

ovde http://forum.yu3ma.net/showthread.php?ti...2#pid11992 su obe te verzije.
Reply
(05-14-2014, 08:42 PM)apexaudio Wrote:

Mozeli se vidjeti ta shema sa tranzistorima ?
Reply
(05-13-2014, 08:50 PM)HSP Wrote: Ne ponasa se kao obican klip nego sam to napisao samo da bi malo slikovitije opisao problem koji imam.
R190 sam isao na 100K,i mjenjao vrjednost kako 4k7(isao do 22K) tako 56pF (isao do 220pF) koje kada sam mjenjao primjetio da dobijam malo na visokim tonovima i naravno dolazi do promjene samog pojacanja jer izmjenjen R u povratnoj.
Opet i sa tim imam rezultat cjepanja-grcanja pogotovo na nizim otporima zvucnika.
Napajanje je smps(provjereno i veoma stabilno) koje sam takodje mjenjao klasicnim trafoom sa +/-50 ali opet je problem isti.

jesam ja to pojačavao evo večeras (popravio onaj jedan kanal),ali nisam primjetio išta neobično u radu zvučnika osim da pri baš većem opterećenju gubi dah ali kontam da je to do nemoćnog opterećenja. nema onog "ružnog" pomjeranja zvučnika kao što se dešava kad nešto nije u redu.

imaš li kakvo obično napajanje (tri kg transformatora i 1kg elektrolita Smile ) pa da probaš preko njega? makar napajanje da eliminišeš kao moguć razlog.

smps i d-klasa,mnogo je tu HF u malom prostoru a međusobno itekako zavisnih.
Reply
(05-15-2014, 07:53 PM)HomeMadeAudioProject Wrote:
(05-13-2014, 08:50 PM)HSP Wrote: Ne ponasa se kao obican klip nego sam to napisao samo da bi malo slikovitije opisao problem koji imam.
R190 sam isao na 100K,i mjenjao vrjednost kako 4k7(isao do 22K) tako 56pF (isao do 220pF) koje kada sam mjenjao primjetio da dobijam malo na visokim tonovima i naravno dolazi do promjene samog pojacanja jer izmjenjen R u povratnoj.
Opet i sa tim imam rezultat cjepanja-grcanja pogotovo na nizim otporima zvucnika.
Napajanje je smps(provjereno i veoma stabilno) koje sam takodje mjenjao klasicnim trafoom sa +/-50 ali opet je problem isti.

jesam ja to pojačavao evo večeras (popravio onaj jedan kanal),ali nisam primjetio išta neobično u radu zvučnika osim da pri baš većem opterećenju gubi dah ali kontam da je to do nemoćnog opterećenja. nema onog "ružnog" pomjeranja zvučnika kao što se dešava kad nešto nije u redu.

imaš li kakvo obično napajanje (tri kg transformatora i 1kg elektrolita Smile ) pa da probaš preko njega? makar napajanje da eliminišeš kao moguć razlog.

smps i d-klasa,mnogo je tu HF u malom prostoru a međusobno itekako zavisnih.

Mislim da je vec probao sa klasicnim napajanjem, ali ovde je prigusnica problem, a ona je i najvazniji element kod pojacala D klase.
Reply
Kad izlazna prigušnica ulazi u saturacju, zamislite šta tada NE-radi...

Odnosno tada - RADI:

Koliko prigušnica sama omogučava (S jezgre/freq) tada DC trenutačnu komponentu (to inače radi non stop izlazni stepen Push-pull u D-classi pre LC filteringa...)
zbog saturacije kao kod klipping u classi AB ili slične topologije,
dovodi DC (+/- U_napajanja) Ipeak_MAX pravo na zvučnik,
LC izlazni filter nema više svoje uloge,
Nefiltrirana D-class izlazna komponenta MORA nešto da uradi (mora se negdje "uklampati" zbog svoje energije),
ili "udimi" lošiji zvučnik ili izlazni stepen!!!

LP
Dragan
LP
Dragan
Reply
HMAP probao sam to vec sa klasicnim napajanjem,ali opet je rezultat isti.
Jedna dobra dusa mi je obecala porucit 10kom t106-2 pa cu se onda uvjerit jel to too (a volio bi da nije tj.da e33 moze u d200 Smile)
Veceras cu se malo poigrat sa d200 imam nekih ideja-prisjetio se gledajuci na iscrtanu semu koja me tjesila ova dva dana kada nije bilo struje u mom kraju.
Reply
mogu ti ja poslati jedan par (dva komada),samo ćeš mi ostaviti u privatnoj poruci svoju adresu. ti reci da li bi da ti šaljem odmah sledeće sedmice ili je (možda) bolje da sačekamo da splasne ova poplava. kako odlučiš - tako ćemo.
Reply
D200 turbo

Reply
Poprilično simpatično!
Nego, Mile ja bi malo pometio te elektrilote od zavojnice zbog grejanja i malo više prostora za samu zavojnicu.
Rupe za šrafljenje izlaznih tranzistora ti presecaju, čini mi se negativnu povratnu spregu.
Možda bi bilo dobro da proširiš pločicu za 1cm kako bi sle lepo leglo.

Koja su unapređenja u smislu performansi sem što su izlazni tranzistori malo olakšani?
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
uduplani izlazni tranzistori, duplo više struje dok snaga raste njenim kvadratom...
Reply
Ova plocica nije moj rad, samo sam je podelio i ne preporucujem je.
Reply
Dali ima neko ko je radio neko ulazno kolo za D200 poput balanced input circuit ili tako nesto sa PCB-om?
Reply
(11-12-2014, 01:53 PM)antonamp Wrote: Dali ima neko ko je radio neko ulazno kolo za D200 poput balanced input circuit ili tako nesto sa PCB-om?

Ovako izgleda najjednostavniji
Reply
^^ Samo moze da se postavi neki bolji OP, NE5532 ili idealno LME49720.
--
Ispravio sam oznaku LME-a, mislio san naravno na LME49720.
Reply
(11-12-2014, 03:49 PM)mikikg Wrote: ^^ Samo moze da se postavi neki bolji OP, NE5532 ili idealno LME79720.

Moze naravno, iza ovog balansiranog ulaza idu potenciomeri za podesavanje jacine baferovani jos jednim OP ciji izlaz ide direktno na ulaz D200.

Ovo je naravno najjednostavnije resenje, trebalo bi jos dodati aktivni low-cut i limiter da bi to bilo PA

Reply
Nesto slicno ovome imam vec (post 37). Ustvari ista je shema samo je PCB drugaciji ali volio bih imati kompletno balansirani ulaz sa predpojacalo ako ko ima to neka podijeli. Ovo sto sam ja imao ne daje dobre rezultate.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)