02-01-2023, 12:26 AM (This post was last modified: 02-01-2023, 12:41 AM by Bocko.)
Drugari, imam veliku čast i radost da se pohvalim:
danas je čika poštarka donela jedan komad starudije, na kojem piše HH V200 MOSFET i iz 1979.-te je...
I uz veeeliko nestrpljenje, nakon otvaranja poklopca, unutrašnjost još u fabričkom stanju, i ima po 4 Hitachi TO3 trandže po kanalu...
Biće master recap, problem će biti originalna šema, koja postoji za model VX200, no za ovaj model bi bila poželjna, jer V200 nije baš ista kao i VX200...
Izmereno na elektrolitima 10000uF/63V iz 79-te, napon od +-44V pri 240V u mreži...
Želja je da se sluša neko vreme u originalno zamišljenoj šemi, a možda posle dođe na red primena mogućih upgrejda iz kuhinje naprednijih drugara
Molba, za pomoć, u vidu šeme za V200, ako neko od drugara ima...
02-01-2023, 09:25 AM (This post was last modified: 02-01-2023, 09:42 AM by NIXIE.)
@Bocko, V800 je koliko vidim generička Hitachi šema, to je onako osrednji kvalitet zvuka, a i mnogo su izlaznih tranzistora nakačili na taj skromni driverski stepen. Za to tvoje ne nađoh šemu, ako slikaš PCB možda je slično. Te šeme su mnogi koristili, Magnum pojačala recimo, pa razni kit kompleti, samo su šarali napon napajanja i broj izlaznih tranzistora. Sa tim napajanjem +-44V dovoljan je često i jedan par izlaznih tranzistora za kućnu upotrebu, pogotovu za zvučnike od 8oma.
Što se tranzistora tiče trebalo bi da bude ovako:
HH/HFP = 2SJ50 (P-channel)
HH/HFN = 2SK135 (N-channel)
7917 i 7922 su valjda godina i nedelja proizvodnje - DOT broj
Hvala, drugari!
Ulazni deo i izlazni su poput ovog V800...
Kod V200 je termički klixon jedan na hladnjaku i direktno prekida dovod 240V na transformator...
Kod modela, recimo VX200, na svakom od izlaza ka zvučnicima se nalazi takav termički klixon...
Kod V200 nema NE5534 u ulaznom delu, VX200 ih ima...
SIGMA-IV sa TO3 bi bila pun pogodak na +/-50VDC, a posto se ima trafo i +/-44VAC to je oko 63VDC, malo se trafo odmota za napon od 36VAC i taman za SIGMA-IV amp koji je vrhunski za kucno slusanje.
02-01-2023, 01:44 PM (This post was last modified: 02-01-2023, 03:10 PM by NIXIE.)
Jedno od dobro zvučećih pojačala iz tog vremena je Elektor Crescendo sa svim onim merama za sprečavanje oscilovanja i MJE340/350 umesto onih BF 469/470. I Hafler DH200, DH220. A te generic šeme Hitachi sve slično sviraju, po meni ništa osobito jer sam iste pravio, opravljao i slušao tih godina. Pre par godina nalete neki Magnum monoblokovi na osvežavanje, sa po dva para plastičnih mosfetova po kanalu. Taman da se podsetim šta to beše.
Obzirom na izgled te kutije, Crescendo verovatno ne dolazi u obzir, može možda de se uglavi nekako mini Crescendo sa jednim parom izlaznih tranzistora. Takođe mi je nešto sumnjivo rešeno hlađenje, imaš taj profil sa tranzistorima i prednju ploču koja je od Al. Sve ostalo je od čelika i praktično bez velikog doprinosa hlađenju.
I obavezno dodati neku DC zaštitu zvučnika, koliko vidim toga nema.
U pravu si za hlađenje, slabo, a i osnovna šema sa MPSA tranzistorima, pa trimeri, malko ga pipnem, divlja... nema nike zaštite...
Nema tu ni nešto elemenata za zameniti:
glavne elko, tuj će se turi pločka sa uni ispravljačem, iz GB... primenljiva i za druge projekte...
desetak elko na pločici, laganeze omladinac zameni
četiri trimera, kao gore opisano...
Sve je već oprano od prljavštine i spremno za dalje radove...
A roze keramika kao izolacija tranzistora..., pa bakelitna podnožja, radi lake serviseabilnosti...
Poslušaćemo ga i premeriti u osveženom stanju, a posle... posle je posle
02-01-2023, 11:00 PM (This post was last modified: 02-01-2023, 11:02 PM by Bocko.)
Drug Ronovar predlaže Sigmu, koju sam i kupio pločke svojevremeno...
Lako je za uraditi, prebaciti tranzistore, ispravljač će se već imati gotov od probe orginala...
Mada: nisam našao da je neko dosad pravio Sigmu iz ove GB, a drug HMAP se baš nešto patio sa oscilacijama, i do kraja i ne znamo, šta je bilo i kako je rešeno...
Patili su se i sa Crescendom, na temi od 12-estak strana na velikom forumu...
Do kraja lako lateralci završe u AllFet pojačivaču,
aaa, sve više mi se "javlja", da će se iskoristiti pločice od druga Buco33 na bazi LME49830...
U svakom slučaju, javlja se potreba za drugom, višljom kutijom i ozbiljnijim hladnjacima...
02-02-2023, 11:52 AM (This post was last modified: 02-02-2023, 12:14 PM by NIXIE.)
Glavno je odlučiti se prema naponu napajanja i raspoloživim "hladnjacima". Za +-44VDC poso ladno završava jedan par tranzistora. Znači mogu se načiniti 4 pojačala u toj kutiji ili utrošiti dva para za dva kanala, a čuvati višak mosfeta za nešto drugo.
Najlakše je naravno samo osvežiti spravu novim delovima i ništa ne menjati.
+-44V je mereno na elektrolitima... što i nije nešto...
Lako bi ja to domotao, ako bude trebalo...
Unutra slabo mesta za neke vratolomije, em nisko...
Sutra ide osveženje, a i najavio se konačno Siglent da stiže, pa se može i koja slika probati talasnijeh oblika
Kako dosad nemamo slušnih iskustava sa lateralcima, posvetiće se puna pažnja testu...
02-02-2023, 09:42 PM (This post was last modified: 02-02-2023, 09:44 PM by NIXIE.)
Pa sa mosfetima izvlačiš sigurno 50W na 8oma, skoro duplo na 4oma ako je dobar trafo i puno elektrolita. Taman za toliko i ima hlađenja. Sad dal ti je to dovoljno, to ne znam. Ne moraš trošiti puno para na elekktrolite, 10000uF 63V SAMWHA 4kom, dva greca sa šotki diodama jakim i imaš napajanje posebno za svaki kanal, sa istog doduše sekundara. Ostale sitne kondenzatore Samwha, Panasonic, NIC šta ima kod nas.
02-03-2023, 06:05 PM (This post was last modified: 02-03-2023, 06:45 PM by NIXIE.)
Ima i Apex pojačala sa ovim mosfetovima.
Nešto drugo sam hteo ja da pravim jer imam dva para odavno, ali teško će doći na red skoro. Ideja je bila da bude izlazni stepen male snage u A klasi, 10W plafon, a front end lampaški, pa se uhvatih drugog posla. A ovo će da čeka neko drugo vreme.
Kada su se ti fetovi pojavili bili su epohalna novost. Sa izuzetno malo delova se dobijalo
izvanredno pojacalo. Ja sam napravio nekoliko komada sa po jednim i dva para u izlazu.
Kupio sam ih u Londonu sedamdesetih godina. Jos imam nekoliko iz tog doba. Toma is
Bg je imao firmu Toma i Co. na Seperbusu i snabdevao muzicare po Jugi. Tu kod njega
sam i prvi put video HH pojacala. U ono doba su imala vrlo moderan i savremen dizain.
Mozda su imali jedno ili dva pojaca sa 2N3055, a posle su se dohvatili fetova.
Ti fetovi su svirali za sve pare i nisu umeli da stanu. Yamaha ih je gurala tada u svoja hi fi
pojaca koja su i sada na ceni, polovna i malo sredjena se tesko nalaze. Hafleri iz tog doba
su i dalje etaloni kvaliteta, dok Elektorov Kresendo nije bio tog kvaliteta. Hteo je da po malo
divlja.
Jako interensantno je da je Hafler sa dva para fetova u izlazu, sa predpojacalom koje je u
sebi imalo 3 kom 5532 na Kef transmision line od tri zvucnika bio i ostao zakon, da kazem
skoro referenca.
Ti fetovi, dragulji sedamdesetih godina nisu zasluzili takvo mesto boravka. Nezno ih izvadi
iz HH, pazljivo ispitaj i ostavi na stranu zamotane u al foliju. U to kuciste, koje uzmi i sredi
turi nekih 2x100W sa nekim konjskim tranzistorima, recimo 2N3773, da ti dete ima za sve
zurke po Pazovama i okolinama, a onda vi momci odradite nesto poput nekog Haflera ili jos
bolje Sigmu, za koju imas stampu. Veruj mi da ce to raditi super dugi niz godina.
02-04-2023, 10:45 AM (This post was last modified: 02-04-2023, 11:59 AM by Bocko.)
Drugari, urađeno osveženje kondenzatora i trimera, dodan externi PSU i "proban" malko nakon podešavanja, na otporima...
Ofset nije vaš miran, i zavisi dosta od termike hladnjaka, bude u par mV...
Mirna struja podešena na napon preko dve pobudne merne tačke ka gatovima, na 800mV i miruje...
Sinus odličan i preko 100kHz, četvrtke na 20kHz malko sa zmijicom, al školske...
Prilikom prelaska na drugi kanal, hladnjak se već ugrejao na oko 50*C i počelo je dobro, međutim, sa još malko povećanom temperaturom, hladnjaka i tranzistora, počinje nekontrolisano ponašanje i nije moguć dalji rad, pojavi se na oba kanala nekontrolisana izobličena sinusoida, na koju više ne deluju potenciometri a ni ton generator...
Napravio sam "prekini i isprazni" i na spavanje, danas sam u firmi...
Zaključak:
hladnjaci nedovoljni ni za verovatnih 50-tak W po kanalu, termika izlaza se ne ponaša po pravilu da tranzistori sami sebe štite sa povećanjem temperature...
Preveliko grejanje oko zenerki za 15V, potamnela pločka...