Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Akustički tretman prostora i merenja
#1
Otvaram ovu temu jer mislim da je nezasluženo zapostavljena. Lično sam se uverio koliko tretman sobe doprinosi boljitku uživanja u muzici. Nikakve izmene u sistemu, uključujući i zamenu zvučnika za klasu boljim, ne mogu napraviti toliku razliku.
Započeću diskusiju merenjima svoje sobe, ali prvo, mali uvod: Imam najgoru moguću sobu za hi-fi, kvadratne osnove (4x4m). Dok nisam počeo ozbiljnije da se bavim ovim hobijem, zvučnici su mi stojali na najgorim mogućim pozicijama, izdignuti u ćoškovima, a kasnije na podu, odmaknuti od bočnih zidova, ali i dalje uz sam prednji zid. Sad mi je smešno kako sam to mogao slušati.
Vremenom sam komercijalnu elektroniku zamenio spravama koje sam sam napravio, sve boljim i boljim. Pre dve godine sam i zvučnike zamenio znatno boljim. Veliki pomak, ali je sve i dalje zvučalo kao truba.
U toj sobi sam raspored podredio slušanju muzike. Kutije su došle na svoje mesto, udaljene su od prednjeg zida maksimalno što može a da ne budu na sred sobice. Posle poziciniranja sam se zdao na akustičke tretmane, bez posebnog znanja, po principu probam pa šta bude. Napravio sam porozne absorbere od ploča mineralne vune. Prvo sam ih pokačio osam komada na plafon, zatim još pet na zadnji zid. 
U međuvremenu sam dosta toga naučio, pre svega šta je to što i dalje ne valja, na čemu treba dalje raditi. Razlika u zvuku mora da se čuje, teško je opisati. Uspeo sam dobiti iluziju horizontalnog prostora. Muzičari sviraju i pored zvučnika i "van sobe", kad je takav snimak. Muzika se ne pretvara u mumlanje i buku čim se malo pojača. Pre sam se hvatao za potenciometar da utišavam, a sad da pojačavam.
Planovi za budućnost su da testiram difuziju na prednjem zidu s namerom da dobijem i iluziju dubine. Za kraj ostaje najveća koska, bass trapovi.
Na slici su RT30 merenja moje sobe pre tretmana, sa absorberima na plafonu i na kraju sa absorberima i na zidu iza slušaoca. Od oko 250-300Hz na dalje sam zadovoljan učinkom i ne planiram ništa da diram.P.S. Da ne bude da samo pojačala proizvodim. Big Grin
Reply
#2
Imam iskustva sa B.A.D. panelima, naravno u samogradnji.
http://www.rpgeurope.com/products/product/bad.html

Suština priče je da su ploče izbušene rupama određenog prečnika i rasporeda i da se panel ponaša i kao difuzor i kao reflektor. Pravio sam ih tek kada sam sistem prebacio u drugu sobu koja je katastrofalno zvučala. Prethodno mi nisu trebali, soba je bila perfektna.
Uglavnom, popravili su drastično zvuk ali zbog nekih drugih ograničenja u sobi nije bilo moguće dobiti zvuk kao u prethodnoj sobi.

Ko hoće da ih pravi imam, šemu rupa u prirodnoj veličini. Ja sam napravio 3 dupla komada (skupljaju prašinu već duže vreme) od šper ploče i prvo ih tako koristio. Onada sam ih ubacio u drvene ramove i iza postavio 2 sloja Azmafona što je naravno dosta doprinelo kvalitetu zvuka.

Suština priče je da bez dobre sobe nema dobrog zvuka. Slušao sam skupe sisteme koji su zvučali gore nego moj a bili 10 ili 20 puta skuplji samo zbog akustike prostora.
Reply
#3
(01-11-2023, 08:01 PM)zare Wrote: ...
Suština priče je da su ploče izbušene rupama određenog prečnika i rasporeda i da se panel ponaša i kao difuzor i kao reflektor.
...

Kao difuzor i kao absorber. To je, po meni, neophodno kad gađaš niske frekvencije poroznim absorberima. U tom slučaju ti je potrebna ogromna količina (površina i debljina) absorbera. Da ne bi preterao sa absorbcijom srednjih i visokih frekvencija, preko absorbera staviš difuzore.
U mom slučaju bih mogao dodati difuziju u opsegu 250Hz - 1.5kHz kad bih hteo baš idealan reverb od 300 ms.
Reply
#4
Bravo za temu!!!
Stiže mi u pravom trenutku, već duže vreme pokušavam da se nateram na akciju u ovom pravcu.
Reply
#5
(01-11-2023, 08:31 PM)Ebe Wrote:
(01-11-2023, 08:01 PM)zare Wrote: ...
Suština priče je da su ploče izbušene rupama određenog prečnika i rasporeda i da se panel ponaša i kao difuzor i kao reflektor.
...

Kao difuzor i kao absorber. 

Tek sada vidim šta sam napisao  Big Grin.

Evo kako izgleda dupli BAD panel 1260x680 mm. Pozadi je 5 cm Azmafona. Ostalo je da se presvuče nekom tkaninom (a i ne mora) ali ih odavno ne koristim pa su ostali ovakvi kakvi jesu.


Attached Files Thumbnail(s)


.pdf   bad 1260x680.PDF (Size: 115,23 KB / Downloads: 10)
Reply
#6
Da li postoji neki kalkulator za te panele? Ja sam se više interesovao za QRD. Za njih sam istražio kako se računaju.
Reply
#7
Nema, ovo je gotov proizvod.
Reply
#8
Bravo . Tema je odlicna. Iskreno dok se nisam ozenio sobu sam akusticki tretirao koliko sam mogao i koliko sam do tada procitao po casopisima .... debeo tepih, deblje zavese, odmaknuti zvucnici od bocnih  oko 1m min  i  prednjeg zida oko 0.5-0.7m min , asimetrican raspored namestaja u sobi zbog smanjenja refleksije, zvucne kutije uzdignute na siljke, iza zvucnika absorbere od azmafona . 
A sad se ozenih , pa deca , pa novi raspored, pa novi namestaj..... 🙂
U svakom slucaju akusticki tretman sobe  doprinosi mnogo  ali svaka prostorija trazi razlicito stelovanje i kolicinu utrosenog materijala za željeni rezultat. 
 Konkretno sada sam u potkrovlju koje je celo oblozeno gipsanim tablama , zidovi i plafon , ispod kojih je drvena lamperija , pa ispod nje staklena vuna , što je stvarno bolje od  sobe koja je bila samo omalterisana i gde je bilo mnogo odjeka. Ali zato  dok slusam iza mene je ogroman dvokrilni prozor koji reflektuje zvuk i sto sam blize njemu vise mi brunda bas .....
 Ne moze se čoveku ugoditi  Smile
Reply
#9
Ja sam po zidovima i plafonu stavio dekoteks (sada ga zovu dekozid). Debljine je oko 3mm. Jako dobro akustički tretira sobu, a i lepo izgleda. Nema odjeka, a soba nije prenatrpana nameštajem. Nisam primetio negativan uticaj na zvuk. Sem toga nemam drugih zavrzlama po zidovima. Videh to u Dayensu jednom prilikom, pa odradih i kod sebe. Svakako bi trebalo snimiti stanje i poraditi na poboljšanju ako je potrebno, ali nikako da se stigne...

Kad bih sada radio (a trebam raditi jednu sobu) koristio bih pomenute BAD panele jer sam se uverio da jako dobro rade posao.
Reply
#10
Ovako to izgleda kod mene:Paneli na plafonu su 10cm kamene vune, 10cm udaljeni od plafona. Paneli na zidu imaju 5cm vune, 5cm odmaknute od zida. Odmicanjem od zida ili plafona raste efikasnost absorbcije, dok se ne odmakne do debljine materijala, daljim odmicanjem se efikasnost smanjuje.
Okvire sam pravio od OSB ploče za zid, i neke posebne, lagane šper ploče za plafon. Kamenu vunu sam potpuno zavio u agril. Izuzetno tanak materijal, ali dovljno gust da zadrži vlakna vune. Preko svega toga je razvučeno platno, za WAF, iako nemam W.

P.S. Da, znam, krečenje je očajnički potrebno.
Reply
#11
Lepa tema.  Soba je prvi i najuticajniji element HiFi lanca.


E sad, ja sam malo konzervativniji. Za mene je biblioteka najbolji dampirajuću faktor.

Polica ispunjena knjigama različitih veličina ( ne one kupovane na metar) čini efikasan difuzor.
A i sobi daje intelektualan izgled.

Teško da bih preživeo  da ove difuzore obesim o plafon. WAF bi mi presudio.
Reply
#12
Ko želi da pravi BAD panele evo pomoći:
- Saveti proizvođača oko originalnih BAD panela.
- PDF i DWG fajlovi za izradu - ručno štampa na 12 A4 papira ili mašinski na CNC-u. 
Panel je dimenzija 1260x680mm. Materijal po izboru: šper, mdf, poli ...
Originalno rupe su kvadratne ali je efekat OK i sa burgijom za drvo 12mm.

Pozz!


.pdf   bad 1260x680.PDF (Size: 115,23 KB / Downloads: 15)
.rar   bad 1260x680.rar (Size: 214,41 KB / Downloads: 5)
.zip   bad_panel_all_product_information.zip (Size: 1,64 MB / Downloads: 7)
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)