Threads: 5
Kolega zeljkor na drugom forumu prodavao ovu kutiju i nisam mogao da odolim. Kao sto vidite uradjeno vrlo pedantno:
https://www.diyaudio.rs/topic/9908-p-al-...ent-358727
Zeljko je imao u planu da napravi ovo pojacalo:
Ja bih neko Apex pojacalo ili zasto ne od Bore, koje vec odgovara za 2X40 V DC.
Ili neku trecu( cetvrtu) varijantu, sta vec predlozite. Bitan mi je kvalitet, sad kad je sve ovako vrhunski uradjeno
glupo je da stavljam neko prosjecno pojacalo. Znaci kvalitet prije svega, moze (i mora ) da kosta.
Threads: 0
Tehno ili Synasym. Moderni i lako dobavljivi dijelovi, mene još uvijek oduševljava kako radi. Sve varijante su mi OK.
Threads: 74
12-24-2022, 03:40 PM
(This post was last modified: 12-24-2022, 03:41 PM by ronovar.)
Techno je vrhunsko pojacalo, ali ako zelis lampaski zvuk preporucam SIGMA-IV sa TO3 lateralnim mosfetima i napon +/-48VDC a uz dobre hladnjake i elektrolite mozes je tjerati i na +/-68VDC amp ima topao zvuk.
Od Apexa preporucam A40, ima dokumentacija na forumu...amp koji su napravili same rijeci hvale uz P40 preamp.
Od nelson passa imas a klasu ali to je vec zahtjevna i skupa izrada
Threads: 8
Threads: 24
12-25-2022, 09:19 AM
(This post was last modified: 12-25-2022, 11:42 AM by NIXIE.)
Ima dosta hladnjaka, možda bi i mogla neka A klasa da se udene, odnosno da barem donekle radi u A klasi, ostalo u AB. Za taj napon napajanja bilo je ono Nelsonovo A75 push pull pojačalo. Skupo doduše ali se mogla podesiti mirna struja prema raspoloživim hladnjacima koliko me sećanje služi. Pa koliko god da ima u A klasi dobro je, samo da se ne pregreva leti, jer retko kome treba više od par W za uobičajeno slušanje. Za single ended varijante je koliko mi se čini malo previsok napon napajanja.
Threads: 8
Threads: 21
12-26-2022, 06:56 PM
(This post was last modified: 12-26-2022, 06:57 PM by Ebe.)
Ako resis da pravis techno, od mene imas novogodisnji poklon, par proverenih plocica.
https://forum.yu3ma.net/thread-127-post-...#pid116655
Jedini uslov je da ga napravis.
12-28-2022, 06:36 PM
(This post was last modified: 12-28-2022, 06:38 PM by Superhik.)
Hvala na prijedlozima , Techno i Sigma sam, zbog napajanja, i imao kao opcije. @Ebe, hvala na ponudi, drzim to na leru, javim ako bude Techno. 
Od Bore sam gledao i IOTA-CD, njegov hibrid sa ECC88 na ulazu. Odgovara napon napajanja, imam uparene ( cini mi se i po balonima, sto je kako vidim jako bitno) E88CC Philips i Valvo . Imam i PCC88 Valvo i Siemens koje premjeriti. Onda vidim da je bas Ebe pravio to pojacalo. Pa sta kazete?
Threads: 40
IOTA-CD, bilo je to na prvom skupu u Kgu ako se ne varam. Svi koji su čuli su pozitivno ocenili to pojačalo.
Enab je donosio to pojačalo na skup.
Threads: 11
Bilo je na KG2014 sa zicama koje vire na sve strane, i na KG2015 skutijano  Na prvom skupu je imao jedan problem koji sam tek dosta kasnije video da mnogo utice, a to je neki potenciometar na kablu. Ne secam se da li je bio pojacan do kraja pa regulisano na izvoru, jer bi inace visoke tonove prigusilo. Potenciometar kad sam izbacio sa ulaza i dodao preamp, druga pesma.
Ima i snimak u temi za KG2014  IOTA je dosla na red pri kraju kada su zvucne kutije taman bile udesene prema ambijentu, i skup vec blago obamro, pa nas lako pogodi pesma
Jos da dodam, meni je (pored ovog dogadjaja posto je moja izvedba u pitanju) tu najjaci utisak ostavila Borina THETA. I Macolin lampas, ali THETA posebno. Steta sto taj projekat ima neku komplikovanu pricu iza sebe pa nije nikada objavljen, ako se ne varam
Da enaB, Theta pojacalo mozemo zaboraviti. Sta je tu, ima i drugih jaaako dobrih schema.
Mene zanimaju tvoji utisci i poredjenje izmedju Techno i IOTA-CD, posto si napravio obadva pojacala.
12-29-2022, 07:18 PM
(This post was last modified: 12-29-2022, 07:46 PM by enaB.)
Nisam pravio Techno, mozda si me pobrkao sa nekim. Zapravo je IOTA-CD jedino pojacalo koje sam ikada pravio  Ne zato sto mislim da nema bolje, nego prosto...volim sto je cevni hibrid, svidja mi se sto je takvo, jednostavno u broju komponenti, nista nije integrisano, a prilicno sam zadovoljan kako radi, nemam nikakvu zamerku, i nisam imao potrebu da pravim jos neko. Da ne udjem u zacarani krug  Mada imam u planu u neko dogledno vreme Miletov (Apex) A40 da probam.
Probao sam u IOTA da zamenim cevi, Ei PCC88 za Ruske neke slicne, i nisam bio zadovoljan. Na prvi utisak mi se svidelo, ali kasnije ipak ne, tako da i sa ovim jednim pojacalom mogu da se dobiju razliciti zvukovi samo menjajuci cevi. Sta bi bilo kad bi tako redom menjali tranzistore i druge komponente u svakoj audio napravi i slusali razlike, bolje ni ne pokusavati
Threads: 51
Kažeš slične ruske cijevi. Jedina za koju znam da je ekvivalent ecc88 je 6n23p. Onih par ostalih poput 6n1p koje se reklamiraju po ebayu kao ekvivalent to nisu, a ako ideš stavljati neku drugu cijev onda treba podesiti novu radnu točku.
12-29-2022, 08:47 PM
(This post was last modified: 12-29-2022, 09:00 PM by enaB.)
6N23P, sa nacrtanom raketicom i logom u petouglu. Jedva se ista vidi od oznaka, samo pod svetlom pod uglom.
Morao bih ponovo da ubacim da slusam pa da obnovim utiske. Koliko se secam, a dao sam im sansu nekoliko puta, da je bas bio izrazeniji, definisaniji, vokal isto izrazeniji, mozda i zvucna slika sira, a visoki nesto...onako. Sve je nekako bilo napadnije, dok mi Ei zvuci neutralno i prijatnije za slusanje
(12-29-2022, 07:18 PM)enaB Wrote: Nisam pravio Techno, mozda si me pobrkao sa nekim.
Da, sa Ebe... nije ni cudno
Threads: 51
Da, za EI Niš kažu da su odlične ECC88 tako da sa tom ruskom je sigurno korak unazad. Korak unaprijed bi bio jedino one E88CC i slične varijacije ali to košta.
Threads: 6
(12-29-2022, 07:18 PM)enaB Wrote: Nisam pravio Techno, mozda si me pobrkao sa nekim. Zapravo je IOTA-CD jedino pojacalo koje sam ikada pravio Ne zato sto mislim da nema bolje, nego prosto...volim sto je cevni hibrid, svidja mi se sto je takvo, jednostavno u broju komponenti, nista nije integrisano, a prilicno sam zadovoljan kako radi, nemam nikakvu zamerku, i nisam imao potrebu da pravim jos neko. Da ne udjem u zacarani krug Mada imam u planu u neko dogledno vreme Miletov (Apex) A40 da probam.
Probao sam u IOTA da zamenim cevi, Ei PCC88 za Ruske neke slicne, i nisam bio zadovoljan. Na prvi utisak mi se svidelo, ali kasnije ipak ne, tako da i sa ovim jednim pojacalom mogu da se dobiju razliciti zvukovi samo menjajuci cevi. Sta bi bilo kad bi tako redom menjali tranzistore i druge komponente u svakoj audio napravi i slusali razlike, bolje ni ne pokusavati
Jesi imao problema s DC offsetom? Kolega je to pravio i nije ga uspio smiriti.
12-30-2022, 03:21 PM
(This post was last modified: 12-30-2022, 03:25 PM by enaB.)
Jesam, kada sam jos 2009. (i sam sokiran saznanjem koliko je godina vec proslo  ) napravio prvi kanal za probu. Tada nije DC servo postojao na semi i plocici, po kojoj je i vksamael napravio pre mene i imao taj problem. Tada je Bora odmah znao sta treba da se radi i poslao mi naknadno semu sa dodatkom DC servo kola koje vodi na ulaz pojacavaca. To je radilo dobro, ali sam posle prepravio na neinvertujucu konfiguraciju DC servo integratora koji ide na drugi ulaz, gde i povratna sprega, tako da sa ovog moze da se skloni sprezni kondenzator. Tako je ubaceno i u konacnu semu koja je na sajtu, samo sto se po internetu moze naci i ona bez DC servoa na drugim forumima. U konacnoj semi je i smanjena struja kroz MOSFET par sa 330 mA na 200 mA, kod mene to nisam uradio.
Threads: 1
Ako je još uvek aktuelno pitanje o izboru pojačala, moj glas ide za Tehno. Imao sam priliku da slušam sinoć i to kod kolege @Ebe.
Obzirom da sam slušao batoMM, CMA i Tehno (u istom prostoru, akustički tretiran), mogu da kažem samo da je Tehno odlično pojačalo. Ima šta da pruži i pokaže.
Od ta tri imam i batoMM i CMA i meni je više nego dosta
Na slici je Tehno Ebetov slušan sinoć.
Threads: 40
Mislim da je @Braca negde spominjao u vezi sa ovim blok kondezatorima paralelno sa ispravljackim diodama da i nije bas "sretno" resenje. Sad ne mogu da nadjem temu ali secam se da je pricano o tome...
|