Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koje pojacalo?
Sjajno izgleda!
Reply
(01-01-2023, 06:48 PM)me[R]a Wrote: Mislim da je @Braca negde spominjao u vezi sa ovim blok kondezatorima paralelno sa ispravljackim diodama da i nije bas "sretno" resenje. Sad ne mogu da nadjem temu ali secam se da je pricano o tome...

Probao sam i bez njih, ne cujem nikakvu razliku. Bas bih voleo da procitam te postove. Ako neko zna gde su, nek baci link.
Reply
To je bilo razrađeno u ovoj temi:
https://forum.yu3ma.net/thread-31-post-2...l#pid21736
Navodim ovaj prilog jer je početak u staroj verziji foruma i teško čitljiv.

Ideja je da ti kondenzatori kratko spoje VF oscilacije koje nastaju pri isključenju ispravljačkih dioda, što se u stvarnosti ne dešava.
Rešenje je serijski RC član (snubber) na sekundaru, a kako se on dimenzioniše objašnjeno je u temi.
Reply
Hvala Braco. Bacam se na citanje.
Reply
(01-02-2023, 09:58 AM)Braca Wrote: Ideja je da ti kondenzatori kratko spoje VF oscilacije koje nastaju pri isključenju ispravljačkih dioda, što se u stvarnosti ne dešava.
Rešenje je serijski RC član (snubber) na sekundaru, a kako se on dimenzioniše objašnjeno je u temi.

Mozda se kod NF amp to ne cuje pa nema ni potrebe, ali da se ne desava ne bih smeo da se kladim, evo i zasto.
Pre nekih 30ak godina dok sam izradjivao nesto od VHF predajnika nije moglo da se zamisli napajanje bez ovih kondenzatora paralelno diodama. Nisu pomagali nikakvi snuberi i stabilizacija napona sa lm317 i svi oni elektroliti, jednostavno ako nije bilo tih blokova pojavljivala se fm modulacija 100Hz i culo se itekako.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply
Ti kondenzatori nisu smetnja za primenu serijskog RC člana kako ga je predložio M. Johnson.

Ako imamo Grec sa kondenzatorom na svakoj diodi, u svakoj poluperiodi su dva kondenzatora vezana paraleno sekundaru, čime pri gašenju diode može da nastane prigušena sinusna oscilacija.
Frekvencija te oscilacije zavisi od kapaciteta kondenzatora i parazitnog induktiviteta između primara i sekundara, a prigušenje zavisi od gubitaka u transformatoru
Pobudu za oscilovanje daje strma ivica struje pri gašenju diode, koja ima veoma širok frekventni spektar, pa "nađe" i sopstvenu učestanost LC kombinacije na trafou.
Ako tih kondenzatora nema, frekvenciju oscilovanja određuje kapacitet ispravljačkih dioda.

RC "snubber" sprečava pojavu strme ivice struje pri isključenju dioda i na taj način eliminiše pobudu za oscilovanje napred navedene kombinacije LC na transformatoru.
U kolikoj meri te strme ivice mogu da se probiju u unutrašnjost napajanog sklopa predstavlja posebno pitanje, ali ako se lako mogu eliminisati imamo jednu potencijalnu brigu manje.
Reply
mislim da ovdje ima jos koja plocica za proracun snubbera

https://www.diyaudio.com/community/threa...cb.385630/
Reply
Koji kondenzatori su pogodniji za snubber, keramicki, film?

@admin, a da izmestimo od posta #20 negde u napajanja? Nema veze sa temom.
Reply
Keramika 1kV
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)