Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 4 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HomeMadeAudioProject : APEX AX12 (a.k.a. APEX B80)
#21
<p>Dok drugi prave ja kvarim :ermm:</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Odavno napravljeni AX12 i dosta koriscen ja sada spalio i to veoma glupo, krivac naravno ja i moj nemar...</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Izgoreli bili po 1 tranzistor iz svake grane napajanja (na 1 kanalu) to sam zamenio i neki 2n isto (ne secam se koji) pa sam zamenio sve tranzistore (2n i bc) medjutim amp ne radi ok.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Sve je hladno i vuce normalno struje ali kada se prikljuci ulaz "nema normalno pojacanje" tj. na tiho do 10-15% od racunara se cuje na zvucniku slaba muzika (manje nego sto bi trebalo) a kada se pojaca kako pesma ide npr. pri udaru basa dobije odjednom pojacanje (onoliko koliko treba) ali tada zvuk nije dobar...</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Ako pojacam 50% ili vise onda ima pojacanje ali zvuk nije dobar, ne znam kako drugacije da objasnim...</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>E sada sledi zanimljiv deo ako necim dodirnem bazu 2N5401 na koju idu 1n4148 pojacalo svira bas kao sto treba od 0 do 100% ali se javlja blagi sum. :Thinking:</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Uporedjivao sa ispravnim kanalom i pri merenju su indeticni...</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Nesto mi promice, ima neko ideju?</p>
Reply
#22
<p>jesi ga (2N5401) okrenuo kako treba?</p>
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#23
<p>Proveri te diode i 47R otpornik :hmm:</p>
Reply
#24
<p>Premeri i keramicke otpornike obavezno!</p>
<p>Vise puta mi se desilo da emitorski otpornik, na tranzistoru koji je goreo(crkao) poveca otpornost.</p>
<p>Nekad par oma, a nekad i do 1Mega oma!</p>
<p>Dzaba sto si onda stavio nov trazistor kad je tolika otpornost.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>BC,2N,MJE su ti jeftini tranzistori, sve ih zameni i miran si.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Ako nisu otpornici ni ti tranzistori, onda ti ne valja neki od tih izlaznih tranzistora sto je "pretekao"</p>
<p>I njih skidaj i meri. Ako im se prepolovila otpornost. Dzaba sto ne pisti, ako ima 150-200oma, to je malo...</p>
Reply
#25
<p>Pogledaj polako i vodove, premeri jel provode.</p>
<p>B80 nema na plocici osigurace, ako ih ti nisi ugradio uz neku zastitu u pojacalo, mozda ti je neki vod pregoreo.</p>
<p>I dok si to menjao pogledaj pazljivo da ti kalaj nije negde prespojio vod.</p>
<p>Proveri i zice da ti se negde nije otkacila masa i to je to. Smile</p>
Reply
#26
<p>Ime izvini sto ti pravim posao, nisam hteo da otvaram novu temu...</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>2N5401 pravilno okrenut, diode i 47R ok, keramicki otpornici dobri, mje nema u ovom ampu a svi 2n i bc zamenjeni i bd139, tranzistori svi 620-660 oma i diode u njima 500-530 oma tako je i na drugom kanalu koji radi dobro...</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Vodove proveravao i nisam mogao da nadjem neki los isto kao i da je negde prespojeno nesto, masa isto svuda zakacena.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Isto mi nije jasno kako samo dodirom baze 2n tranzistora amp radi skoro savrseno...</p>
Reply
#27
<p>Dok ne dodirnes bazu sta pokazuje izlaz u mV?</p>
<p>Daj nam neke brojke i slike, da bi ti pomogli. Smile</p>
<p>Ako imas jos tih 2N5401, opet zameni, mozda ni taj ne valja.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Evo sad citam od pocetka jos jednom pazljivo sta si napisao:</p>
<p>"<strong>Izgoreli bili po 1 tranzistor iz svake grane napajanja (na 1 kanalu) to sam zamenio</strong>"</p>
<p>Ako sam dobro razumeo, zamenio si jedan par koji je izgoreo.</p>
<p>Hajde odlemi taj stari par i probaj samo sa tim novim tranzistorima da li ima promena u zvuku.</p>
<p>I dalje su mi sumnjivi ti izlazni tranzistori sto ih nisi menjao.</p>
Reply
#28
<p>I ova recenica mi i dalje govori da ti ne valja neki od tranzistora.</p>
<p><strong>"Sve je hladno i vuce normalno struje ali kada se prikljuci ulaz "nema normalno pojacanje" tj. na tiho do 10-15% od racunara se cuje na zvucniku slaba muzika (manje nego sto bi trebalo) a kada se pojaca kako pesma ide npr. pri udaru basa dobije odjednom pojacanje (onoliko koliko treba) ali tada zvuk nije dobar..."</strong></p>
<p>Tako da probaj samo sa novim parom. Kako sam razumeo kad se naglo pojaca zvuk pri udaru basa, taj bas je izoblicen.</p>
<p>I verovatno umesto pritiska, kad udari bas to zvuci kao da je probio, sto bi rekli strucno - bas prdi, a visoki zvuce muljavo. Jel takav zvuk?</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Ako i dalje zeza, a svi tranzistori u redu, ostaje ti da proveris sitne otpornike da nisu promenili otpornost, kablove, vodove na plocici i lemove...</p>
Reply
#29
<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="Aca93" data-cid="8758" data-time="1378067217"><p>Ime izvini sto ti pravim posao, nisam hteo da otvaram novu temu...<br><br>
2N5401 pravilno okrenut, diode i 47R ok, keramicki otpornici dobri, mje nema u ovom ampu a svi 2n i bc zamenjeni i bd139, tranzistori svi 620-660 oma i diode u njima 500-530 oma tako je i na drugom kanalu koji radi dobro...<br><br>
Vodove proveravao i nisam mogao da nadjem neki los isto kao i da je negde prespojeno nesto, masa isto svuda zakacena.<br><br>
Isto mi nije jasno kako samo dodirom baze 2n tranzistora amp radi skoro savrseno...</p></blockquote>
,<br>
nista nista ime,bilo je i tamo ok nego pomislih kako bi bilo dobro da se tema podigne i dopuni novim iskustvima i saznanjima pa ako neko bude imao isti problem da ovde nadje i rjesenje koje ce nadam se uskoro biti pronadjeno. Smile
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#30
<p>@Aca93,&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Ne rece sta se dogodilo pa je doslo do pregorevanja tr na pocetku. Pored ovoga sto taurus kaze proveri i ulazne spojeve. Ja sam imao slicne simptome jednom i problem je bio hladan lem oko ulaza.&nbsp;</p>
Reply
#31
<p>Zamenio sinoc pre nego sto pitao 2n5401 sa novim i pregledao sto je bio na pcb dobar je...</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Zvuk nije bas takav nego treba mu jaci ulaz da bi imao pojacanje, ali kad pojaca nije bas da prdi ne znam kako da objasnim...</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Ako su izlazni koje nisam menjao otisli nije problem zamenicu ih ali me zanima kako kada dodirnem bazu 2n oni rade normalno?</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Isto i drugi tranzistori ako su neispravni, da ne shvati neko pogresno ne pokusavam da se raspravljam samo me zanima zbog cega i kako...</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Sve ovo cu proveriti kasnije, a kada ga pustim da svira kratko sa tim losim zvukom zagreju se samo tranzistori u pozitivnoj grani u negativnoj potpuno hladni.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Kada dodirnem bazu i pustim da svira svi tranzistori se podjednako greju, sto mi deluje kao da je nesto pre izlaznih pa 1 par izlaznih (u istoj grani) ne dobija ono sto treba...</p>
Reply
#32
<p>Evo snimio klip:</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>http://www.youtube.com/watch?v=a8l0jogrXqU&amp;feature=youtu.be</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Do prvih 30-tak sekundi sam pojacavao i smanjivao, ne primecuje se toliko da je zvuk los kad se pojaca ulaz uzivo se bas cuje da nije ok...</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Posle sam dodirivao bazu 2n to primeti, ali izmedju 30 i 40sek. sam iskljucio iz mreze i kako su elektroliti se praznili amp je na trenutak poceo da svira ok.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>To se i na kraju primeti, prvo dodirujem bazu i cuje se blagi sum par puta i onda iskljucim iz mreze pa posle nekoliko sekundi se cuje sum kao kad je pojacano do kraja a nema muzike...</p>
Reply
#33
<p>Jesi proveravao oba spoja na tranzistorima, i baza-emitor i baza-kolektor?</p>
Reply
#34
<p>Po unimeru su ok...</p>
Reply
#35
ovde kao da nesto nije u redu sa pobudom tranzistora, takav je zvuk , sredices ti to aca polako
Reply
#36
<p>meni zvuči kao da cijelu stvar odrađuje samo jedna grana pojačala.</p>
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#37
<p><strong>Da li si probao kao sto sam ti rekao, da stavis samo jedan par novih izlaznih tranzistora i onda pustis da svira?</strong></p>
<p>Uradi tako pa mi javi. Jer mi uporno izgleda kao da neki tranzistor u izlazu ne valja.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Mozes i da povezes pojacalo na neki CD player ili racunar, da dobijes lep cist stereo signal na oba kanala.</p>
<p>Jer mozda ti pravi problem taj tuner.</p>
Reply
#38
<p>Ime i meni bas tako deluje jer kad radi lose samo se greju tranzistori na pozitivnoj grani, a kad dobro svi podjednako...</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Nisam skidao izlazne posle cu probati pa javljam...</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Amp je i povezan na racunar ali pustio streaming pa zato svira radio...</p>
Reply
#39
Imam jedan par pločica za ovo pojačalo koje mi je HMAP poklonio pre nekog vremena pa reših da polako sakupljam delove za njega u nadi da ću ga nekada i sklopiti.
Jedno pitanje samo. Nešto mi se ne slaže spisak delova i šema.
Na šemi postoji jedan 100n kondenzator kod BD139 i jedan 10n kod PRO izvoda, a na spisku 2 su dva komada 100n.
Šta je ispravno?
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#40
ja na spisku s početka teme vidim samo jedan 0,1uF a 10nF izgleda da sam promašio da upišem. slobodno to ispravi u mojem postu, i poštuj raspored jer sam sa njega i sam pravio spisak.
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)