Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TDA7396 pojačalce
#1
Stoji mi ko siroče već neko vreme skoro sklopljeno samo nikako da dođe na red. Odvojio sam malo vremena da ga dovršim i probam.

Šta reći, teško je poverovati da svira ovako dobro sa brick Kineskim napajanjem od laptopa 19.5V 90W. Tih 90W uzeti sa rezervom, a imam i jače originalno ASUS napajanje 19.5V 120W.  Imam i HP napajanje iste voltaže od 230W ali tu je veći DC konektor i treba mi za PC. Očekivao sam znatno lošiji zvuk, međutim bilo je iznenađenje od prvih taktova.

Snaga sa 1% THD je 2x15W na 8oma, 2x30W na 4oma. Max. snaga je 2x45W na 2oma.

Pojačalo ima balansirane ulaze, ali može da radi kao SE ako se minus ulaz poveže na GND. Za SE vezu na Aikido preamp koristim Kineske adaptere BAL/SE.

DC offset je odličan, 5 i 11mV. Na izlazima je prisutan DC napon u vrednosti otprilike pola napona napajanja.

Pojačalo je namenjeno za automobile, ima gomilu nekih zaštita, pik indikatore, neće čak ni da radi ako nisu priključeni zvučnici.

Teg služi uglavnom da ga kablovi ne odvuku pozadi u rupu, nema trafo pa je veoma lagano.

Namena je da bude rezervno pojačalo, zatim za testiranje drugih sprava i slično. Malo je i ne zauzima puno mesta, a ima dovoljno snage za normalno slušanje sa srednje osetljivim zvučnicima (moji su otprilike 87db/1W/1m). Kutija je ružna za sve pare (600din).

Još jedan komad kao mono pojačalo će služiti za merenje zvučnika.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#2
Još bolje zvuči sa jačim originalnim ASUS brick napajanjem, to mi je odnekud već poznato.  Big Grin
Reply
#3
Ima jedan problemčić sa ovim pojačalcem koji ne umem da uklonim. Čuje se "bup" kad se pali, skoči membrana basa,  ali samo na jednom kanalu, drugi ne mrda. Mislio sam da nešto nije dobro povezano oko mute sklopa (10uF+51k), međutim nije do toga, sve je dobro povezano. Probao sam da povećam mute kondenzator dodavanjem još 10uF, sve što sam postigao je da odložim "bup". Ispostavilo se da se to čuje nakon mute perioda. Može biti problem što sam povećao dosta ulazne kondenzatore na 2uF (po datasheet ide 0,22uF ali to je baš malo za ulaznu impedansu 55-60koma), verovatno se čuje njihovo punjenje jer su ulazi na virtual GND što znači otprilike na pola Vcc, ali zašto ima "bup" samo na jednom kanalu, nije mi jasno. Ima li neko neki predlog šta bih još mogao uraditi da to smanjim ili uklonim?


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#4
Sad opet malo da pričam sam sa sobom.  Big Grin
Nisam na plus ulazu desnog kanala lepo spojio ulazne kondenzatore u paralelu, omaklo mi se. Tako je na plus ulazu bilo 1uF, a na minus ulazu 2uF. Manji se brže punio od većeg do pola napona napajanja, i to je prouzrokovalo razliku naponsku na ulazima, a to je pojačalo opet lepo pojačavalo i tako sam dobio solidan "bup". Sad ima samo neki tihi "cak" koji je verovatno prouzrokovan različitim kapacitetom tih kondenzatora zbog tolerancije. Da sam znao za ovo, upario bi ih što bolje. Mogu i sad da ih izmerim i eventualno korigujem nekim malim kondenzatorima, ali me mrzi.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)