Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HP5328A tweakovi
#1
Rekao sam da ću otvoriti jednu temicu vezanu za ovaj frekvencmetar kada složim OCXO pa evo je.EVo i slickica PCBa sa OCXOom. Naletio sam na ovu web stranicu https://hackaday.io/project/6278-hp5328-...eplacement pa rekoh da ja složim nešto takvoga. Kao prvo nije mi se svidjelo što se koristi samo svičer za snižavanje 28VDC koji postoji u HPu na napon potreban za OCXO. Posudio sam od poznanika neki mali kineski svičer da vidim koliko smetnji proizvodi i nije mi se nimalo svidjelo. Osim standardnih smetnji na izlazu naravno da je i bacalo smetnje na ulaz što znači da bi mi 28V linija u HPu imala nekih 200mVpp VF smetnji što mi se baš i ne sviđa s obzirom da su regulatori u njemu linearni i nisu predviđeni da filtriraju VF(barem pretpostavljam...) Tako da sam se odlučio malo zakomplicirati dizajn. Znači idemo prvo sa jednim LC filterom sa common mode zavojnicom, onda 7824,pa L6981 svičer na nekih 400kHz, pa onda LT1965 koji ima odličan PSRR do MHz. Sve u svemu linearci se skoro uopće ne griju, a nivo smetnji na izlazu i na ulazu je značajno manji nego samo sa svičerom.
Naravno zašto bi sve prošlo kako treba,kada još preostaje sam OCXO da pravi probleme Tongue . Gledao sam kakvih sve OCXOa ima i odlučio se za https://www.ebay.com/itm/334048270962. Spojim ga na lab ispravljač da vidim jel sve radi i radi odlično, Idem ja sada to probati naštimati na točnu frekvenciju. Naravno po svim pravilima bi trebao barem za red bolji/točniju referencu koja je naštimana na 10MHz da mogu i ovaj OCXO naštimati, ali idemo se praviti blesavim... Upalim ja frekvencmetar i OCXO da se griju jedno 4-5h i nakon toga spojim OCXO na običan ulaz frekvencmetra da očitam frekvenciju, i nakon štelanja frekvencije sa predviđenim trimerom fula mi za nekih 10Hz, tako da ne znam tko laže.
Znam da na frekvencmetru piše da je kalibriran prije jedno 20tak godina i kao što se vidi na gornjoj slici na check funkciji prikazuje 10 000 000, a kada mjerim frekvenciju OCXOa prikazuje 10 000 010 tako da će za sada projektić biti na hlađenju dok ne nađem negdje nekoga tko ima neku opaku referencu uz pomoć koje bi vidio koja je točno frekvencija OCXOa. Naravno ne mogu niti isključiti i da je OCXO van tolerancije jer je polovan ali tko će ga znati.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)