Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Projekat napajanja za pojačivače snage AN-1849
#1

Kao sto sam naslov kaze u pitanju je projekat klasicnog napajanja za izlazne pojacivace snage.

?
Radi se o referetnom dizajnu nestabilisanog napajanja napona +/-72V pogodno za pogon visokogvalitenih Hi-Fi pojacivaca snage 220W-250W pri 8Ω i 350W-400W pri 4Ω.
?
Ovaj dizajn je izvorno namenjen za "LME49830TB Ultra-High Fidelity High Power Amplifier Reference Design (SNAA058)" ali moze da se primeni za prakticno bilo koju drugu konstrukciju izborom adekvatnih transformatora i bulk elektrolita.
?
Posto je projekat bio predvidjen i za US trziste sa naponom mreze 120V, za domace uslove je moguce koristiti samo jedan transformator sa 230V primarnom sekcijom.
Ovde treba samo voditi racuna da sekundarne sekcije trebaju biti potuno odvojene, dakle da imamo svih 4 izvoda iz sekundarne sekcije.
?
Dizajn koristi toroidni transformator, integrisani ispravljacki most (Gretz), razlicite kondenzatore za smanjivanje naponskog "ripple", supresore za shum/smetnje a sve u cilju dobijanja visokostrujnog rezervoara. Dodatno kolo za sprecavanje visokih udarnih struja tkz "in-rush control" je implementirano u ovom dizajnu ali se za manje snage (<100W) moze preskociti.
?
Takodje obratite paznju na "Bill Of Materials" za tacne vrednosti i tipove upotrebljenih komponenti.
Ovde bih samo izdvojio bulk elektrolite, upotrebljeni su vrlo kvalitetni Cornell Dubilier 20.000uF 100V sa srafovima za terminale (model DCMC203U100BC2B).?
?
U prilozenom PDF dokumentu se nalazi sav potreban opis i PCB. PCB je dvoslojna i neophodna za pravilno postavljanje masa i ostalih visokostrujnih vodova. Za manje snage moguce je PCB odraditi i u jednoslojnoj tehnici ali da se ispostuju principi razvodjenja vodova koji su tu prikazani.

?

[attachment=1903:Complete Power Supply Circuit.png]
http://www.ti.com/lit/an/snaa057b/snaa057b.pdf

?

?Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#2
Kratak opis (prevod) upotrebljenih kondeznatora i njihova uloga:
• C1, C2, C4 su za zastitu od pikova koji nastaju prilikom ukljicivanja i iskljucivanja. C3 se ne koristi.
• CS1, CS2 su male vrednosti, keramicki kondenzatori za filtriranje visokofrekvetnog shuma iz diodnog mosta.
• CS3, CS4 glavni rezervoari kapaciteta koji pokrivaju zahteve za velikim strujama i stabilizaciju grana napajanja pri niskofrekvetnim promenama. Upotrebljenje su veoma velike vrednosti elektrolitickih kondenzatora. Koriste se po dva kondenzatora u jednoj grani za dobijanje ukupnog kapaciteta od 40,000μF u jednoj grani.
• CS5, CS6 su visokokvalitetni film kondeznatori za filtriranje visokofrekvetnog shuma. Na prilozenoj PCB su postavljene dve velicine "footprints"-a (izabrati jednu).
• CS7, CS8 zajedno sa RS1 i RS2 imaju ulogu "decouple" velikih bulk elektrolita i smanjivanja njihove impedance.
• CS9, CS10 su male vrednosti, keramicki kondenzatori za filtriranje shuma iz sekundara transformatora.
• CS11 - CS14 u paraleli sa ispravljackim diodama smanjuju visokofrekvetni shum i "zvonjavu" dioda. Dodatni RC clan (snubber) u paraleli sa ispravljackim diodama mogu dodatno da redukuju shum i "zvonjavu".

• RBL1, RBL2 su otpornici za praznjenje velikih bulk elektrolita. Neka naprednija konstrukcija moze da sadrzi i dodatne DPDT releje kako bi se izbeglo proticanje struje kroz njih dok je pojacivac ukljucen, dakle da prespoji otpornike za praznjnje prilikom iskljucenog stanja pojacivaca.

Reply
#3

Jos jedna napomena, postujuci princip "zvezde", veoma je bitno da se "minus" zvucnika prikljuci direktno na plocicu od ispvljaca na predvidjeno mesto "LOAD GND", ne na plocicu pojacivaca. Isti princip vazi i za masu od ulaznog signala, prikljuciti na "SIGNAL GND".

Reply
#4
<p>Miki je sve to lepo prikazao i objasnio. U Cordel-ovoj knjizi, u poglavlju 16, imate jos vise detalja u vezi ove tematike.</p>
Reply
#5
<p>Kada se tiče "spark quencher" C2 konda na ovoj šemi treba upozoriti da on može biti uzrok mnogih problema. Ja sam u jedno predpojačalo ugradio 10nF/2kV spark quencher preko glavnog mrežnog prekidača jer ne volim da mi se čuju "pucnji" koje stvara varničenje. To je izvor radiofrekventne smetnje (air borne interference) tako da tu ne pomaže nikakav mrežni filter. Međutim, ovaj kond, u zavisnosti od vrednosti može da propusti neki mali napon na primar trafoa. U mom slučaju je muting kolo za izlazni relej, imalo neki napon i kad je glavni prekidač isključen, tako da je stvaralo probleme u radu. Ja bih taj kond <strong>izostavio</strong> ili na njega vezao redno otpornik od par stotina oma (ovo nisam probao).</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Kad se tiče line filter kondova C1, C3 i tu bih preporučio veliki oprez. Viđao sam da takvi kondovi bukvalno eksplodiraju nakon višegodišnjeg rada, a to su bili specijalni "paper in oil" kondovi za upotrebu između nule i faze. To su ekstremni uslovi rada za svaki kond, bilo da je X2 ili ne! Takođe bih preporučio <strong>izostavljanje</strong>, makar i po cenu da nešto interferencije prođe na primar.&nbsp; &nbsp; &nbsp;</p>
Reply
#6

U vezi C2, tu si u sustini napravio gresku sto si ti koristio toliku vrednost za predpojacalo! Izracunaj njegovu reaktansu na 50Hz pa ces videti sta je problem i zakljuci sam kada se preko njega "gura" 600VA trafo ili 20VA koliko recimo imas za preamp.

Sto se tice C1 i C3, ni tu se sa tobom nebih slozio, opet je pitanje na kakve kondenzatore si naleteo, ja recimo nisam video ni jedan da je eksplodirao ni u jednoj spravi a ima ih na "svakom cosku", svaki SMPS ih ima, svaki RSO i ostale malo ozbiljnije sprave. U ovom konkretnom primeru se preporucuje 400V metalized polyester film.

Reply
#7
<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="mikikg" data-cid="3915" data-time="1368359839">
<div>
<p>U vezi C2, tu si u sustini napravio gresku sto si ti koristio toliku vrednost za predpojacalo! Izracunaj njegovu reaktansu na 50Hz pa ces videti sta je problem i zakljuci sam kada se preko njega "gura" 600VA trafo ili 20VA koliko recimo imas za preamp.<br>
&nbsp;</p>
<p>Sto se tice C1 i C3, ni tu se sa tobom nebih slozio, opet je pitanje na kakve kondenzatore si naleteo, ja recimo nisam video ni jedan da je eksplodirao ni u jednoj spravi a ima ih na "svakom cosku", svaki SMPS ih ima, svaki RSO i ostale malo ozbiljnije sprave. U ovom konkretnom primeru se preporucuje <a href="http://www.mouser.com/ds/2/315/ABD0000CE23-68530.pdf">400V metalized polyester film</a>.</p>
</div>
</blockquote>
<p>&nbsp;</p>
<p>Nisam baš mnogo mogao da biram vrednost disk keramičkog kondenzatora za 2kV. To nije na raspolaganju u mnogo vrednosti. Ja sam ovaj kupio u Kelcu. Ok, što je jača struja i veći potrošač, treba veća vrednost. Ali koliko sam zapazio u komercijalnim uređajima male potrošnje (FM tuner, CD player, etc.) obično je 10nF (0,01uF) bez rednog otpornika.&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Pitanje je šta je designer hteo da postigne sa C2 na ovoj šemi. Ako je samo hteo da zaštiti prekidač od preteranog habanja to verovatno može i metalifirani poliester. Ali meni je prioritet bila supresija radiofrekventne smetnje i tu sam se eksperimentalno uverio da poliester nije dovoljno dobar. Čak štaviše, ja sam probao X2 klasu (polipropilen) u toj funkciji i nisam postigao supresiju. Morao sam da vratim disk keramiku. Mada je i meni to bilo čudno jer se prekidački supresori obično prave enkapsulirani od film kondenzatora i otpornika. (Recimo moj Siemensov fen za kosu ima unutra jedan takav) &nbsp;</p>
Reply
#8
<p>Stavi se paralelno potrošaču (u ovom slučaju pojačalu, tj. primarnoj strani njegovog napajanja) prigušni serijski&nbsp; RC član reda 100-300R/2W i 100nF/630VMKP.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>To će istovremeno sačuvati prekidač, sprečiti puckanje kod isključenja, ostaće potpuno rastavljeno pojačalo posle isključenja prekidača, a preko jedne polovine prekidača se postavi&nbsp; 4,7-10Megaohm 2W (zbog dužine varnične staze, zato 2W) koji će odvesti moguće elektrostatičke naboje.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Tako treba.</p>
Reply
#9
<p>ovo mi treba za APEX AX12 i STUDIO-SE</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>macola&nbsp; :flowers:</p>
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)