Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Floating napajanje
#21
(02-18-2022, 10:32 AM)ddanijel Wrote:
(02-18-2022, 08:18 AM)gorso69 Wrote: ddanijel
Nisam možda izabrao naj bolji naslov za temu a misluo sam na naoajanje pobude  gornjeg tranzistora u HB ili FB
Ja nisam još probao sa različitim jezgrima (čekam da stignu) a Macola jeste oa skini PDF iz  posta #9  i vidi.

Gledao vec, u sch su sva jezgra identicna i sa istim brojem primarnih navojaka, zato sam i pitao da li je to uslov, a pretpostavljam da jeste.
On je tamo drugi kraj svih primara povukao preko uln2803 i na taj nacin dobio mogucnost da moze da pali/gasi izvore po zelji.
Ukoliko trebaju stalni izvori, istovremeno aktivni, nema neke potrebe stavljati odvojena jezgra.

Pogledaj još jedanput😀
Ima rik12N30 i rik16N30 za +/-15V
Reply
#22
Na ltspice koliko god se trudio da naviknem oko i mozak jednostavno ne ide, ruzan schematic za medalju.
Linux is like a wigwam NO Windows NO Gates and an Apache inside
Reply
#23
(02-17-2022, 10:10 PM)ddanijel Wrote: Jel moze neko da objasni u kracim crtama zasto se napajanje sa pocetka teme naziva floating ? Ono sto znam je da floating napajanja se uglavnom odnosi na dc-dc pretvarace koji nemaju trafo kao pretvaracki element nego samo diode i kondenzatore, i sa kondenzatorima u obe grane se prakticno odvoji od primarnog dela i to se naziva floating output. Kada pretvarac ima trafo on je sam po sebi izolovan od primarnog dela i samim tim je hteli ne hteli floating ali tu vec gubi smisao nazivanje takvog pretvaraca floating kada ima razdvojni trafo i konstruktivno je primarni deo izolovan od sekundarnog. Moguce da ja nesto i gresim u sagledavanju cele ove price pa mi ne zamerite, nemam losu nameru svakako.

edit: ok u medjuvremenu shvatio da se floating ne odnosi na output nego na input deo i redni kondenzator. Ostavljam ovo iznad mozda ce nekome znaciti.

Pitanje za Macolu  vezano za podesavanje blizu zvs, koliko bi ovaj tip pretvaraca bio stabilan pri promeni opterecenja da ostane u sigurnoj zoni i ne prevagne na drugu stranu?

(02-14-2022, 07:11 PM)gorso69 Wrote: Evo jednog interesantnog floating napajanja made in Macola.Napajanje je urađeno sa L6599D , veoma je jednostavno i može se dodati proizvoljan broj jezgara R10-16 N30.

Proizvoljan broj jezgara bi podrazumevao da sva jezgra budu identicna i sa istim brojem navojaka u primaru ?

Što ga je Gorso69 nazvao "floating"  - već je objasnio.

L6599 je LLC rezonantni kontroler, vrlo sposoban i kvalitetan za ulogu kojoj je namenjen.
Ovde ga ja prilično "grešno" koristim kao najprostiji samooscilujući HS i LS drajver, recimo nešto poput IRS21531.
U to vreme kad mi je trebao taj matrix drajver, u datom slučaju upotrebljen za tiristorski šestopulsni most, nije mi bilo dostupno IRS21531.
Trebalo mi je nešto brzo sa integrisanim drajverima mosfeta, da dohvati do 500KHz, da ima dead-time reda 0.3-0.4us i da mi okolo ne treba neka gužva komponenti.
Sada se za istu stvar može upotrebiti na primer pomenuti IRS21531.

U suštini je to običan generator četvrtke sa faktorom popune od skoro 50%, sa fiksnim dead-time reda 0.3us, čija se frekvencija može podesiti u vrlo širokom rasponu, od nekoliko KHz pa sve do max. 500KHz.

Sa takvim generatorom se svašta može napraviti, u smislu topologija, bez izmene na generatoru, a samo u zavisnosti šta okačim na izlaz polumosta (sa fiksnom frekvencijom i DT):
- sinhroni buck,
- klasični HB forward,
- AHB flyback,
- nekoliko vrsta rezonantnih i kvazirezonantnih pretvarača i td...
- čak se može okačiti više različitih potrošača u isti mah i da budu svi različitih topologija, od ovih iznad pomenutih,
- kada je trafo okačen na HB, onda se naizmenični naponi na sekundarima mogu namestiti: od čistog sinusa pa do vrlo prljavih odzvonjavajućih pojava.

Oko tvog pitanja i prevage na drugu stranu:

- UI karakteristika sekundara se može namestiti na više načina: spregom namotaja, položajem radne frekvencije u odnosu na rezonantne osobine transformatora, Q faktorom celog lanca i sa još sijaset sitnica.
- ZVS ili ZCS se mogu namestiti u širem opsegu opterećenja viškom reaktivne energije u sistemu, odnosno većim Q faktorom lanca, na račun sprege primar sekundar, tj. bliže "mekšoj" UI karakteristici sekundara, onda izborom da li je iznad ili ispod rezonanse i td, ne previše teško sa fiksnom frekvencijom i DT..
- takođe se ZVS ili ZCS mogu namestiti eksternim LC kolom, a bez smanjenja sprege prenosnog trafoa.
- na primer može i ovako, ako staviš dovoljno veliki serijski C sa primarom i imaš tvrdo spregnut trafo sa malenim Llk, dobićeš hard switching HB i UI karakteristiku sekundara nalik karakteristici običnog mrežnog trafoa, odnosno "tvrdu" karakteristiku.

U igri je mnogo parametara i svi su uzajamno zavisni.
Suština se montira kompozicijom LC struktura, spregom namotaja i tipom ispravljača.

U konkretnom slučaju mi je trebalo nešto sa umereno tvrdom spregom i ne velikim Llk, da dobijem sve sekundare sa sa naponima koji su srazmerni naponu primara, a pošto mi se opterećenje ne menja u širim granicama, onda i da namestim ZVS sa rezonansom Llk glavnog trafoa i sa njegovim serijskim C, velika frekvencija da bih malo motao obučenom žicom, zbog HV izolacije, istovremeno malecka jezgra sa solidnim prenosom snage, a da sve može biti razbacano na širem prostoru...
Pri ruci mi je bilo L6599 u popriličnim količinama i eto.

Pomoćni triger transformatori za matrix konvertor su maleni i imaju moćne izolacione osobine i video si kako ih aktiviram na jednostavan način: kada je tranzistor u ULN2003 neaktivan, u jednom polutalasu kontradioda napuni serijski C i tu više ne teče struja. Kad se tranzistor aktivira onda ta ista kontradioda zatvara punotalasno provođenje i eto kontrole svakog trigera proizvoljno i sa preciznošću od jednog plutalasa pretvarača, po vremenu (u konkretnom slučaju oko 1.3us, što je ekstra fino za fazni zasek).
Svakako, i ti pomoćni transformatorčići se mogu dimenzionisati da ih generator vidi sa ZCS u konkretnom slučaju.

Dosta često mi trebaju neka lebdeća napajanja za visoke napone pa imam ko zna koliko rešenja tih pomoćnih pretvaračića.


Nadam se da sam objasnio dovoljno. Ako imaš pitanje oko nekog detalja samo izvoli.
Reply
#24
(02-18-2022, 10:32 AM)ddanijel Wrote:
(02-18-2022, 08:18 AM)gorso69 Wrote: ddanijel
Nisam možda izabrao naj bolji naslov za temu a misluo sam na naoajanje pobude  gornjeg tranzistora u HB ili FB
Ja nisam još probao sa različitim jezgrima (čekam da stignu) a Macola jeste oa skini PDF iz  posta #9  i vidi.

Gledao vec, u sch su sva jezgra identicna i sa istim brojem primarnih navojaka, zato sam i pitao da li je to uslov, a pretpostavljam da jeste.
On je tamo drugi kraj svih primara povukao preko uln2803 i na taj nacin dobio mogucnost da moze da pali/gasi izvore po zelji.
Ukoliko trebaju stalni izvori, istovremeno aktivni, nema neke potrebe stavljati odvojena jezgra.

Ne postoji ni jedan poseban razlog da transformatori budu isti, čak ni da budu iste topologije prikačenih naprava.

Ako generator "četvrtke" ima mali unutrašnji otpor, i klampovan je prema oba kraja napajanja, na njega se mogu okačiti vrlo različita opterećenja u isti mah.
Problem generatora je samo da ne bude preopterećen, ostalo ga "ne zanima".
Svaki potrošač će razviti svoje uslove sa takvom pobudom ispred.
Reply
#25
(02-18-2022, 01:33 PM)ddanijel Wrote: Na ltspice koliko god se trudio da naviknem oko i mozak jednostavno ne ide, ruzan schematic za medalju.

Poprilično ružan, ali meni najbrži za crtanje.
Reply
#26
https://forum.yu3ma.net/thread-10-post-3...l#pid34553

Stari dobri IRS2153D + IRFZ44N kada se potera sa masivnim vodovima i decouplingom, za eksperimentisanje, polu-most koji samo prekida sa 50% duti različite frekvencije koja se menja na pot.

U open-loop režimu tu moze da se priključi LLC stepen i da se namesti na nekoj fiksnoj frekvenciji (tačno izabrana frekvencija po krivi zavistnosti sa desnog boka) i da tako radi, ne stabilisano.

IRS2153D pa i noviji model IRS21531 nemaju NFB sekciju pa je neophodno dodati bar nesto poput TL431 ili neki OP-AMP i po potrebi optocoupler ako se stabiliše sekundar.

L6599 je dosta napredniji LLC kontroler koji ima i NFB sekciju i još dosta dodatnih stvari vezanih za zaštitu pretvarača jer su LLC vrlo "neraspoloženi" kada fazni stav struje i napona predje neke predvidjene granice (iz bilo kog razloga) i sam kontroler je tu da jednostavno prati sve uslove rada i po potrebi zabrani rad ako uslovi postanu kritični.

---
BTW:
Na primer, na izlaz iz ovog mosta sa mog linka, kada se poveže redno jedan malo bolji FKP kondenzator i sa "nogicom/licnom" od TH-secnute komponente se kraj tog kondenzatora spoji na ovu bakarnu GND šinu, šta se desi kada se to kolo pokrene?
Ko prvi puca u tom nizu? : )
Kondenzator?
Tranzistor?
Kontroler?
Nešto drugo?

Naravno parče licne/provodnika od TH komponente, dezintegriše se u roku od 1-2 sekunde, kao prskalica, samo bude puff : )
Staviš dve licne paralelno, dezintegriše se u roku od 3-4 sekunde ..
U primarnoj strani vuce 12V oko 2A a u "sekundarnoj" strani "topi licne" kada se uslovi rada doteraju do maksimalnih granica transformacije napona/struje a što neretko nije daleko od realnih nekih uslova rada pretvarača koji stvarno u pojedinim tačkama prave takav nivo opterećenja nad vodovima i PCB štampom.
Kondenzator + licna = LLC stepen : ) samo sa mnooooogo malim L i nedovoljno malim R : )
Reply
#27
Još jedan primerak malog "slatkog" floating napajanja sa dva tranzistora po Macolinom receptu, baš je cakano i odlično radi, samo sam zaboravio koji je materijal jezgra, to je Macolino jezgro i samo sa tim radi : ), probao druga jezgra koja imao u kutijama uglavnom razhodovanih sa ATX napajanja i ni jedno jezgro nisam našao da tako radi, sive toruse, crvene, žute ali samo ovi plavi torusi rade kako treba.

[Image: attachment.php?aid=38536]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#28
Potrebna je visoka magnetna permeabilnost jezgra za ovaj SMPS.
Zato nisu adekvatni torusni prstenovi iz ATX napajanja,
koji su inače namenjeni za prigušnice koje se neće lako zasititi ( air gap formiran u samoj strukturi feritne mase )
Pogodni materijali : TDK N30 ili T35 ( plavi torusi ) , ili Kaschke K5500 i K10000 ( sivi torusi )
Ima u Srbiji da se kupe ...
http://www.proelectronic.rs/Feriti/Ferit...20okrugla/
Kaschke ima Comet-u.

Pozdrav
Želja
Reply
#29
Mogu da se koriste i ova zelena jezgra koja se cesto srecu u malim SMPS napajanjima na poziciji common choke.

Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply
#30
Hvala na odgovorima.

Probao sam te zelene toruse od CM-choke prigusnica i sa njima isto radi korektno.
Reply
#31
(10-07-2022, 08:14 PM)mikikg Wrote: Hvala na odgovorima.

Probao sam te zelene toruse od CM-choke prigusnica i sa njima isto radi korektno.

I ja sam ih svojevremeno probao i rade dobro, imaju veliki permeabilitet, sto je i potrebno za ovu primenu.
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply
#32
Još jedan sladak primerak, ni Murata ne pravi ovakve konvertere, mislim takve sigurno ne pravi ...
Više liči na "trostruko balansirajući diodni mixer" nego na neko pomoćno floating napajanje Smile

[Image: attachment.php?aid=38587]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#33
Stigla jezgra za eksperimentisanje
č

Reply
#34
Bravo!

To je izuzetan materijal koji ima neverovatnu permabilnost, konkretno onaj gore plavi torus gde sam namotao 20-30 navoja jer mora toliko, sa tim VAC jezgrom bi se svelo 1-2 navoja, 2 navoja u primaru i 2 navoja u sekundaru, fenomenalno, ostale tek osobine su x10 sve bolje u korist tog VAC.

Svašta zanimljivo može da se napravi sa tim jezgrom, samo vodi računa da su veoma osetljiva na DC saturaciju upravo zbog drugih dobrih osobina, treba da se vodi računa da struja magnetizacije jezgra uvek bude simetrična u oba smera jer svaki disbalans vrlo rapidno utiče na permabilnost, histerezina kriva je bukvalno "//" sa velikim nagibom i vrlo uska, nema ona blaga zakrivljenja na ivicama i širinu izmedju ivica, kada se to ispoštuje onda sve ostalo legne na svoje mesto, obično AC-coupled kondenzator ispred to sve rešava.
Reply
#35
Pa 5 namotaja na plavo 58uH a 5 namotaja na VAC 1.25mH  Big Grin
Reply
#36
Evo konkretnog pomoćnog napajanja za voltmetre/ampermetre sa ICL7107 za "lab" PSU
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)