Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Class D Amplifier - High Quality Power Audio Amplifier
Dali se možda sećate ideje iz teme o D200 https://forum.yu3ma.net/thread-452-page-20.html  
post 398?
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
Gledaj ovo

https://www.youtube.com/watch?v=8FOZK2Xq2R0

Sa EPC2152, i neki novi asic sigma delta modulator, zanimljiv je i filter 4 reda...
Taj epc bi mozda mogao da ide i na LLC o kojem pricate! A mozda i za DDPD??
Reply
Dragane dali postoji nacin da se nekim analognim circuitom napravi sledeca stvar, znaci neki sklop koji ce da detektuje 3 stvari, pad napona, porast napona i stanje isto a da bude sinhronizovano na klok znaci na svaki klok ciklus da znamo stanje? AC je u pitanju. Ne znam dali sam dobro objasnio. Detektor koji ce da ima podatak predhodnog stanja da ga uporedi sa novim stanjem i da se zna dali je doslo do pada ili je doslo do porasta AC napona, da sklop bude sto brzi u nano sekundu idealno, i jos bolje ako bi imali digitalni signal na izlazu 1|0, rezolucija da bude sto bolja recimo uV

Edit:
Kako bi se postavio promenjivi ref na komparator tako da ref bude predhodno stanje, znaci kako koje novo stanje hocemo da uporedimo sa predhodnim tako predhodno stanje nam bude referenca? Kao neki memory efekat da mozemo da uradimo windows komapaciju sa predhodnim stanjem.
Reply
Delta sigma modulator hoćeš? Pogledaj npr kod analog device ima app notes sigurno kako se koristi integrator..
Reply
Mislio sam nesto diskretno, slicno https://en.wikipedia.org/wiki/Window_detector stim da se ima memorijski efekat na gornjem i donjem ref, znaci da ref nisu fiksni nego da predjasnja stanja budu ref u svakoj sledecoj komparaciji, i da je uskladjeno sa klokom. Znaci ref bi pratio sinusoidu a komparacija bi se radila na sledecoj tacki. I to bi ustari trebalo da mi da digitalni high ako je sinusoida u porastu ili low ako je sinusoida u padu. Ali u pravu si, ne treba komplikovati nego izabrati neki od sigma delta modulatora. Nego vracaju mi se kojekakve ideje i stalno me lupi cinjenica da leveli moraju biti isti ako je pdm na ulazu a izadje iz mosta pojacan pa jos pretvoren u AC pa na to stavljen sigma delta logicno je da takav pdm dobijen sa sigma delta nece biti ni priblizan jer nisu na istom db nivou, vec smo pricali u ovoj temi vezano za promenjivi gain amp, tako da sta god mi se krene vrtiti u glavi uvek me lupi po glavi pa brzo odustanem. Ovo bi trebalo da funkcionise na 1bit nivou, znaci ako bi nekako bilo moguce dovesti takav pdm sa izlaza iz sigma delta sa istim db levelom kao ulazni pdm onda bi se mogao odraditi fifo koji bi imao funkciju da menja stanje bitova na ulazu, recimo ako je ulazni bit 1 a izlazni bit 0 sledeci bit bi bio uvek 1, ili ako bi ulazni bit bio 0 a izlazni bit 1 sledeci bit bi bio uvek 0... itd to bi bila ta na izgled jednostavna funkcija. Znaci treba nesto ultra brzo da moze u jednom samplu da uradi window komparciju sa izlaznog AC. Sto se mene tice ddpd bez fb i to je to. Narucio sam delove koji su kod mene za nekih 7 dana, prvo sto cu da odrdim jeste da spojim sve skupa na kosmos da vidimo sta cemo da dobijemo, ako je ok pavim koncept sa dsp-om i dva ct7302 i onda cu da se posvetim dsp da malo prvo skontam SigmaStudio pa kasnije da odradim par packet snifova na par razlicitih postavki recimo 10 band graphic equalisera sa razlicitim levelima pa da to prenesem (hardcoded) u programski kod da moze da se menja preko touch screena... ima dosla posla a nikako da krenem sa tim.
Reply
Koliko brutalno puno ce da me kosta TNT usluga sa Comtrue:

$63.75 - 5x CT7302PL
$6.50 - 1x CT7601PR
$50 TNT usluga
44 eur - carina i pdv
46 uer - usluga Flying Cargo, brutalna cena njihove usluge, izbegavati TNT i FeDex

total = oko 210 eur, skoro 3x koliko kostaju samo komponente. Inace dogovor sa COmtrue je bio EMS ali su mi javili da EMS ne salje za Srbiju pa su oni kompenzovali trosak, inace za EMS sam platio 50EUR dok je TNT slanje 100EUR, znaci izbegao sam placanje 50EUR, kostalo bi jos vise, katastrofa.
Reply
Popunjena jedna stara plocica medju prvima radjena, pola je vec bilo popunjeno samo sam dodao sta treba i sklonio ono sto ne treba, poslluzice DDPD-u da mogu da se odrade merenja a sto da ne i da se skocka jean mali audio uredjaj u svoju kutiju i sa svojim napajanjem, prikljucima... bice to jedan mali zbudz koji ce da svira lepo Smile


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Popunio sam i dsp plocicu, dobro sam se uvezbao sa duvaljkom mada moze jos bolje da se nadje pravilan odnos kalaja da ga ne bude na nekim mestima premalo ili previse, dobro je ispalo mada vise volim da to rucno lemim jer bude lepsi i sjajniji lem i ravnomerniji


Attached Files Thumbnail(s)


.zip   DSP_ADAU1462.zip (Size: 1,18 MB / Downloads: 0)
Reply
Treba konacno da krenem da kutijam DDPD, ima jedan problem koji sam naucio jos na prvim plocicama CT7302PL a to je da je CT jako osetljiv na spoljne uticaje, tako da ovi pinovi sa plocice iz posta 907 ne valjaju jer su kao antene, na to kada se dodaju ne shildovani provodnici bude katastrofa koja se cuje na zvucnicima, to sam resavao sa shildovanim zicama kao sto cu i sada morati da uradim jer mi se ne prave nove ploce sa u-fl konentorima za probu DDPD-a, uglavnom presao sam na u-fl konekciju na svim novim plocimama i taj problem je tako eliiminisan, ali nema veze sredicemo nekako da moze da se konacno odradi merenje DDPD-a koje svi ocekujemo. Dodavanjem DSP-a cilj mi je da koncept prosvira, kasnije to ide sa dva komada CT7302PL, prvi za konverziju svega u PCM, odatle ide u DSP, sa DSP-a ide konverzija u DSD, dalje u DDPD. Kada sve prosvira pravi se i kompletan koncept sa GanFet i to bi trebalo da bude to. Znaci imamo dva koncepta, jedan digitalni koncept (nije pure dsd zbog te konverzije u PCM) sa dsp-om, i jedan analogni koncept koji ima analognu tonsku kontrolu (pure dsd).
Reply
Mogla bi i pomoc oko merenja, jos uvek ne znam kako da prikljucim Cosmos na izlaz DDPD-a, nisam imao vremena da se time bavim, ako neko ima volje da nacrta shemicu dut-a za konekciju na XLR Cosmosa bilo bi super!
Reply
Ovo bi bilo idealno odraditi na dsp https://forum.yu3ma.net/thread-2651-post...#pid123145 , http://avisynth.nl/index.php/SuperEQ , ali nisam jos provalio kako se radi takav jedan multi FIR filter na ADAU1462 u SigmaStudio, to cu kasnije, nego pokusavam nesto najosnovnije da odradim za probu sa 2nd order multi band pass filterom, naime pokusavam da podesim 10band equaliser ali ne znam koji Q je najbolji niti kako da odradim raspored frekvencija i sa kojim Q i sa kojim BW, koji je BQ za koji Q niti koji je Q najbolji sto se tice 2nd order multi band pass filtera, moze li pomoc kako ovo da kalkulisem? Postoji opcija da se umesto BW postavi oktava, ali opet ne znam koja je centar frekvencija recimo sa Q=1.41, dali je Q=1.41 jednako 1 oktava na 12db band pass? Ne mogu da nadjem na netu nesto o tome kako idu oktave na 12db band pass, koji je Q i koji je BW da bi rasporedio ove frekvencije da dobijem sto linearniji phase i response. Kao sto se vidi na slici ja sam rasporedio frekvencije i postavio ih po jednoj oktavi ali dobijam sve nesto testerasto.

Najbolja opcija je odraditi multi fir filter kao sa linkova gore, to bi bilo ekstra ako bi bilo moguce na ADAU.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Možda če ti biti od pomoči:
https://forum.yu3ma.net/attachment.php?aid=38901
LP
Dragan
Reply
Pogledaj ovaj link http://www.sengpielaudio.com/calculator-octave.htm
Ja bi išao sa iir filterima, tj sa tim biqads. Za FIR filtere je potrebna ozbiljna matematika i procesorska snaga kako za izracunavanje koeficijenta on the fly, tako i za samu DSP obradu..posebno za nesto tako optimisticno sa 2^15 tapovaSmile
Reply
To je sve prekomplikovano za početnika na temu DSP-a, sve stoji da je moćno i da postoje ipak neki limiti (Up to 6144 SIMD instructions per sample at 48 kHz) i očigledno da je to sve super samo što je to šlag na tortu koji dolazi na kraju kada se savaldaju osnovne tehnike signalnog procesiranja jer bez toga ne može da se razume šta i kako taj ADAU1462 untra radi.

Prvo kojom brzinom se sempluje, pa dalje kako se prave filteri u digitalnom domenu, u C/C++, IIR i FIR, šta znači "prvog reda" filter, koji su koeficijenti,  koliko semplova "unazad" mora da se čuva vrednost (od jednog sempla minimum pa naviše) i generalno kada se to proba i pokrene i napiše diskretno u C/C++ na desktop PC za početak?
Šta je ulaz?
Šta je izlaz?
Ulaz treba da se simulira sa matematičkim sinusom sa početak, treba ti generator i posledično treba ti DSO OSCILOSKOP da vidiš nekako šta si to generisao!
Pa kada ti to proradi onda sledeća sprava je Spektralni Analizator ili FFT diagram da tačno vidiš svoj generisani signal u frekvetnom spektru gde za testove dodaješ i digitalni šum ili još jedan "umetnut" signal na drugoj frekvenciji i to sve pratiš na FFT ekranu u realnom vremenu sa 50FPS u HD rezoluciji.
E kad ti to proradi onda možeš da kreneš na filtere i za početak primer INTEGRATORA = 1st Order IIR filter gde tu treba i DC-remove da se doda jer bez toga neće da radi integrator, konkretno tu treba jedan predhodni sempl i dva T i B koeficijenta da bi se dobio praktično High-pass filter i to ponašanje može da se vidi na diagramima, stim što ima lepa varijanta da prati poziciju miša i da menja paremetre koje izabereš i pratiš odziv na grafikonima!

Dakle signal generator, IIR filter prvog reda, osciloskp i FFT, diskreno skockan u JEDNOM C++17 fajlu sa RayLib! Smile
FIlter Ima dve linije code-a, FFT ima 10 linija code-a, ostalo su neki bufferi i iscrtavanje na ekranu 12 kanala ADC sa USB-a : ).

Code:
//---------------------------------------------
// Integrator = 1st Order IIR filter
// Integrating in digital domain can be implemented using simple first-order IIR function as shown in Equation 29.
// y (n) = y (n - 1) + (T * x (n))
// A simple way of removing the DC component is subtracting the average of input samples for each cycle from each sample.
// An alternate way is to redefine the IIR filter with constant B as shown in Equation 31.
// y (n) = (B * y (n-1)) + (T * x (n))

Vidi kako radi filter sa Integratorom i DC remove koji kasni samo jedan semple, kako pegla signal? : )
Kad tako nešto pokreneš makar u software onda možeš da se prebaciš i na DSP jer to sve isto radi samo "kuvaju" filtere većeg reda i kasne do recimo 1 sekunde stream posle procesiranja : )
Donji desni je račun grafikona za snagu, prikazuje aktivnu i reaktivnu RMS snagu koja se menja kako menjaš na primer fazni stav napona i struje.

Od matematike se koristi sin(), cos(), atan(), pow() i sqrt(), diskrento napisano i radi sa 50FPS bez problema ako se kesiraju rezultati Wink
[Image: attachment.php?aid=38984]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
I da, da ne zaboravim, proradio je OpenAI chat, VEŠTAČKA INTELIGENCIJA, treniran "engine" koji odgovara na sva moguća pitanja!!!

Poznaje SVE, elektroniku, matematiku, fiziku, dalje nisam pitao : )

Pitao sam je bukvalno "Kako se pravi integratoru u C/C++?" .. izbaci code
"Kako se radi Read preko SPI u Linuxu?" ... izbaci code ...
"Kako uraditi read sa I2C na linuxu?" ... e tu je pukao, prvo je rekao da zna ali posle mi rekao da ne zna, reload opet krene ali zabaguje posle 30sec jer je to verovatno postavljeni limit.
Pitao sam i za Ćuk-buck2 i to mu bilo poznato : )

@savan Postavi pitanja ovde (kad proradi, nesto je offline trenutno):
https://chat.openai.com

[Image: attachment.php?aid=38985]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
@savan ovaj OpenAI stvarno funkcioneše, evo tvoje pitanje oko Q faktora? Smile

[Image: attachment.php?aid=38986]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Hoce da izbaci i deo code-a za 10-band audio EQ u C++, ne može da zavrsi jer ode u timeout, a ako si naporan sa "reload" kaze ti da oladiš malo i onda predje na teoriju da objašnjava Smile

[Image: attachment.php?aid=38987]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Neverovatno da je vestacka inteligencija dosla do tog nivoa, extra! Smile Yugaja video si SuperEQ? Probao sam ga u Winamp, jako dobro i kvalitetno funkcionise, odatle sam i dobio ideju da pokusam sa dsp a dsp sam izabrao jer bi njime to trebalo da sve bude automatizovano i jednostavno preko SigmaDSP programa, mada kako sam zamisljao da ce to biti jednostavno ipak na kraju treba da se malo razumu neke stvari i treba malo digitrona, ali link sto si postavio je odlican pa cu pokusati da razumem te oktave i kako da to postavim na optimalan nivo da nemam ove testere, inace taj SuperEQ treba jedan dan da sednem i da detaljno analiziram source code jer mi je neverovatno i zanimljivo kako su resili ovu komplikovanu matematiku:

SuperEQ uses 16383th order FIR filters using FFT

Razumevanjem toga definitivno onda moze da se gleda i nesto u drugom smeru bez upotrebe dsp-a vec nesto drugacije recimo neki mcu ili mozda rpi koji bi to mogao da odradi u letu. Ali prvo hocu da iskoristim ovaj dsp da vidim kako ce to ta zvuci kad sam vec napravio probnu plocicu koju treba da testiram, mozda bi neko od vas mogao da instalira SigmaDSP program pa da pokusa da implementira 10 band equ, ja sam pronasao nekoliko example projekata ali sve i jedan ima testere i phase jako cudne pa sumnjam da to nije kako treba nego je ubaceno na net cisto ono da se vidi kako se postavlja, recimo nasao sam par primera kako se koristi eksterni adc koji preko potenciometra moze da postavlja filtere dsp-a koji imaju predefinisane tabele, trenutno ne mogu razumeti dok prvo ne probam neki najednostavniji primer a to ce verovatno biti obican filter "tonska kontrola" sa bas i treble, odatle cu kasnije pokusati i nesto komplikovanije ali bitno mi je da prvo se uverim da moja plocica funkcionise... itd, mnogo je tu posla, od spajanja pa do svega ostalog. Narucio sam neke delove, kablove, hocu prvo da osposobim DDPD preko CT7302 da bi onda mogao da u pricu ubacim i dsp, usput sam se malo igrao sa SigmaDSP, sve je to nedovoljno dok se prvo ne proba i prakticno pa poslusa
Reply
Razumem sta znaci oktava, znaci krenem od 20,40,80,160... to kontam, ali ne razumem sta znaci (1/3 octave bands) kada se prevede u "red", dali to znaci treceg reda? Kako da konvertujem "red" u oktavu, koliko je u oktavama filter drugog reda, dali delim oktavu sa brojem filter reda?

Edit:
Mislim da sam skontao. Znaci 1/3 oktave je filter prvog reda, 1/6 oktave je filter drugog reda, 1/12 oktave filter treceg reda... ?
https://www.nti-audio.com/en/support/kno...and-filter

E sad tu je malo problem naci racunicu, primecujem da kada postavim Q=0.707 na 0db pojacanja po bendu da mi se Q pomera u plus ili u minus kada se povecava ili smanjuje pojacanje, pa me sad zanima dali da stavim q=1.41 na centar ili da stavim q=0.707 na centar, po vama kako je bolje? Da ne pitam kako su neki uspeli da naprave konstant Q equaliser, to mi trenutno nije lako za razumeti niti imam ideju kako su to odradili niti imam predstavu kako bi se to uopste moglo odraditi Smile
Reply
Kako si ga naterao da izbaci code?

Edit:
uspeo sam ga naterati, izbaci na kraju neki deo ali nepotpuno Smile
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)