Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koja pasta za stencil ?
#1
Izvinjavam se ako imamo temu za ovo ali bih cenio neki savet kvalitetne paste - nabavljive kod nas ako je moguće. 

Hvala.
Reply
#2
Kakvim mukama da te mučim...

Šta će tema u pojačavačima snage? Big Grin
Reply
#3
Za pojačalo je Big Grin
Reply
#4
Ti bokca... Ja mislio da se ovde procentualno najviše ljudi bavi lemljenjem smd komponenata pa će biti preporuka za neku kvalitetnu kalajnu pastu za lemljenje istih.

Može biti sam se prevario.

Može lokot Smile
Reply
#5
nema tu puno price, kupi chip quik Sn63/Pb37 ako te nije strah da radis sa olovom, ako jeste kupi Sn42/Bi57.6/Ag0.4.
Ako radis sa jako malim komponentama i IC-ovima sa malim pitch-em izmedju nogu kupi klasu T5, ako lemis samo standardne smd kupi T3.

Eto to je to.
Reply
#6
Ja lemim SMD ali ne koristim tinol pastu kao takvu jer koliko mi je poznato sve one imaju rok trajanja i sa vremenom se stvrdne i može se baciti,a ne lemim često SMD dijelove. Zato koristim malo bolji flux koji sam pomiješao sa najsitnijim Sn/Pb kuglicama za BGA čipove. Pa ovisno o veličini SMDa stavim na lemno mjesto određen broj kuglica i držeći jednom rukom pincetom element drugom rukom lemilom otopim kuglice i zalemim ga,onda drugu stranu zalemim na klasični način kao i THT sa 0,5mm tinol žicom.
Ako trebaš lemiti SMD integrirce onda je sljedeća metoda vrhunska, namažeš mjesto sa fluxom, staviš integrirac,zalemiš mu dvije nožice, nagneš malo PCB i držeći u jednoj ruci lemilo a u drugoj tinol pređeš preko svih nožica,višak pokupiš sa pletenicom.

Znam da nije savjet vezan za pastu ali kažem problem svih tih pasta je rok trajanja i zato ih izbjegavam... Ako te SMD misliš lemiti na vrući zrak ili u nekoj reflow pećnici onda je jedini način lemna pasta.
Reply
#7
Ne znam za ovu metodu, ali covjek pita koju pastu da koristi kada ima stencil za plocicu koju je narucio.
Ja svaki put kada kopujem plocice narucim stencil. Kosta dodatnih 4-5eura ali olaksava zivot i ubrzava rad. To je jedini nacin ako imas mnogo komponenti za zalemiti, ili imas sitne cipove.

Pastu kupi u sprici a ne u kutiji i kada ne koristis drzis je zacepljenu, Imam pastu koju sam kupio prije 3-4 godine i dalje je kao nova.
Reply
#8
Velik izbor pasta je u Comet elektroniku, samo je nabavljivost pitanje trenutnog stanja lagera.
Ne postoji tu bas najbolja kao takva, sama po sebi, više je izbor prema uslovima lemljenja i temperaturi

P.S.
Videti L(ow)M(elting)P(oint)A(lloy)-LMPA Q6, pa naručiti uz nešto čekanja.
https://store.comet.rs/Catalogue/Product/19796/
Reply
#9
Hvala ljudi.

Ima dosta komponenata 0402 veličine pa je stencil verovatno mnogo lakša opcija montaže.

Reply
#10
Već duže vreme asembliramo kod firmi koje rade uslužno lemljenje, ali ovo je nešto što povremeno koristimo za lemljenje prototipa i sitne korekcije:
https://www.mgelectronic.rs/1-4149
Reply
#11
Svratio do MG electronic za ovu pastu iz posta iznad.
Svemu od pomenutog tipa što imaju u radnji ističe rok za 15 dana pa voditi računa ako neko naručuje.
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
#12
Da, proveravajte datume. Inače, te paste imaju kratke rokove trajanja. Oko 6 meseci, a naše maloprodaje to nabavljaju jednom u tri meseca i često budu već pred istek roka. U svakom slučaju, nije veliki problem da se koriste i po nekoliko meseci nakon isteka roka trajanja, ukoliko se skladište u frižideru. Što duže stoje, suše se i zgušnjavaju. Moje kolege su, čini mi se, dodavale neku lemnu pastu i takav miks pravili da ih koliko, toliko vrate u život da mogu da se posluže u slučaju nužde.
Naravno, najbolje je iskoristiti u roku trajanja.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)