Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bato MM Build up
#61
Da. Zato i sumnjam u savršenost modela 3886...

Sad već moram ići.
Reply
#62
Reda radi da malo prokomentiram jednu situaciju koja se meni desila,a vezana je za nisku graničnu frekvenciju.

Dragan100 i ja smo složili(zapravo više je on slagao od mene) jedno malo napajanje za gramofon. Znači izvor sinusa iz MCU, i audio pojačalo sa PID regulatorom. Dragan100 je napravio simulaciju,da mi šemu i ja napravim.Stvar je bila da se jedna perioda sinusa formirala nekih 5-6 sekundi nakon dolaska napajanja. Dragan100 meni predloži da petljam po PID regulatoru ali ćorak ništa bolje. Na kraju ja krenem od samog početka i vidim na izlazu(ulazu u pojačalo) MCU vezni kond od 22uF. Izračunam ja kolika je to donja granična frekvencija i ispalo je nekih par Hz ili još manje. Odmah sam u startu skužio da bi u tome mogao ležati problem,stavio ja neki kond da je frekvencija nekih 10Hz ili možda i više jer ionako se sve vrti na nekih 50Hz sa regulacijom +/-20Hz i sklop proradio kao urica.

Malo nevezano za temu ali možda poučno što se tiče donje granične frekvencije da baš ne valja uvijek ići prenisko.Možda je to samo problem u startu dok se napajanje ne stabilizira ali ako je nestabilizirano onda vjerujem da bi ta nepravilnost mogla utjecati na rad sklopa.
Reply
#63
@Khadgar2007
Nista donja granicna ucestanost ne smeta normalnom radu uredjaja. Problem nastaje prilikom adaptacije uredjaja u procesu podizanja na dostizanje ustaljenog stanja. Tu niska granicna ucestanost pravi problem. Ovo moze da se prevazidje na nekoliko nacina. Jedan od nacina je da se donja granicna ucestanost podigne na reda kHz za vreme podizanja uredjaja, a posle toga spusti. Moze da se napravi automatska detekcija nagle promene jednosmerne komponente na ulazu, pa onda da se podigne donja granicna ucestanost i posle adaptacije opet spusti. Ima nacina dosta. Bitno je razumeti kada i zasto ona pravi problem.
Npr. kondenzator od 22uF ima dosta veliku vrednost i potrebno je vreme da se napuni. Ako pogledas moj koncept pojacala, ja sa 10nF i 220k pravim 0.5Hz. Po matematici to nije nikako moguce, vec imam dodatnu diferencijalnu mrezu u NFB koja mi to dozvoljava. Na ovaj nacin je vreme adaptacije uredjaja svedeno na nekiliko desetina ms. To naravno moze jos da se poboljsa, ali te stvari treba prakticno probati. Ovo je za sada sve na novou simulacije.
U nekom od narednih postova cu predloziti i nacin adaptacije na naglu promenu jednosmerne komponente na ulazu.
Ovde je bila glavna ideja da diferencijalni signal sa ulaza prodje samo kroz pojacavace, bez kondenzatora na toj putanji i koriscenju fizicki malih komponenti, a postizanju odlicnih karakteristika. Naravno kada se simulacija zavrsi, sve to cemo videti na pravom pojacavacu i da li uopste ovakav koncept ima smisla ili je samo lepa ideja na papiru.
Ima tu jos dosta stvari da se sredi.
Na kraju cemo da zamolimo Macolu da skocka jedno ultra-low-noise napajanje, kako bi ceo uradjaj bio uradjen kvalitetno.
Reply
#64
Da li neko ima na zajam dva LM3886 za testiranje novog koncepta?
Reply
#65
(07-30-2018, 06:38 PM)mikikg Wrote: Temperatura preko Mute pina moze da se prati sa neverovatnom brzinom! Ta interna temperaturna zastita reaguje u delicu poluperiode noseceg signala od npr 20kHz i to je u sustini ona njihova “Spike” zastita i pokazala se izuzetno efikasna.
@Dude je jednom prilikon imao cudnu situaciju da mu se iz (tada) nepoznatog razloga javljale nekakve anomalije na vrhovina sinusnog signala pri maksimalnoj izlaznoj amplitudi (pre klipovanja), i sta je i sta je, dok nismo skontali da to temperaturna zastita radi, praradi na vrhu amplitude, malo posle (par ugaonih stepeni) se deaktivira, vrhunska caka za zastitu.

sećam se tog sa Dude-ovim BatoMM... ;

https://forum.yu3ma.net/thread-338-post-...ml#pid1125

https://forum.yu3ma.net/thread-338-post-...ml#pid1485

https://forum.yu3ma.net/thread-338-post-...ml#pid1496
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#66
(07-31-2018, 11:36 AM)vojinilic Wrote: Da li neko ima na zajam dva LM3886 za testiranje novog koncepta?

Vojine mislim da ja imam ali nije u plasticnom kucistu vec metalni, neka zaliha od pre 10-15 godina. Ako odgovara posaljite adresu na pp
Reply
#67
(07-31-2018, 05:13 PM)Jevrem Wrote:
(07-31-2018, 11:36 AM)vojinilic Wrote: Da li neko ima na zajam dva LM3886 za testiranje novog koncepta?

Vojine mislim da ja imam ali nije u plasticnom kucistu vec metalni, neka zaliha od pre 10-15 godina. Ako odgovara posaljite adresu na pp

Jevreme,

hvala puno. Vec sam dobio. Hvala jos jednom.

Pozdrav,
Vojin
Reply
#68
Ima li napretka oko ovog koncepta?
Svi smo se nešto ućutali...
Reply
#69
(06-11-2019, 02:33 PM)Bocko Wrote: Ima li napretka oko ovog koncepta?
Svi smo se nešto ućutali...

Ja sam spremio hladnjake , bakar , aluminijum , imam i glavi udeju kako to da sastavim da bude lepo , ostaje mi da resim transformatore , najverovatnije cu da ih kupim u Eprom kg .
Ostaje da kupim neke dobre konektore i alu lim da formiram kutiju .
Reply
#70
Malko razmrdavanja: 
gledam nešto i žuljaju me zelene pločke iz prve grupovine, a tu je već i odrađen najteži deo posla oko rutovanja, dekuplinga, plus isproban koncept... a meni lično uglavnom bude "boljka" PCB... 
I tako proglasim u ime višeg interesa ove pločice pogodne za proširenje BatoMM na bildersku verziju, i to, svaka pločica sa po dva LM3886 da pripomaže kao slave odgovarajućoj polovini Mastera. 
Mada bi možda bilo pametno, za probu napraviti proširenje samo sa jednom pločicom, tj sa po jednim dodatim LM u paralelu BateMM? 

Krenulo se od Macoline osnovne šeme, post 12 sa samo neophodnim elementima radnim oko LM3886, uz zadržan kompletan izvorni dekupling pločice V1.0... 

Posebna pažnja je posvećena uparivanju SMD 0805 u vrednostima 1 kOhma i 22 kOhma na ulaznim pinovima na tačnost oko ili ispod 0,1%, 
i na preko 300 komada jednih i drugih, našao se dovoljan broj otpora željene tačnosti... 

Otpore za Mute od 10 kOhma nisam uparivao, kanda će 1% tačnosti zadovoljiti... Planiram ih zalemiti direktno na pin 8 svakog LM3886 i sa njih nastaviti žičke ka pločki svih mute... Može li ova žička ići samostalno ka mute, ili bi je trebali štititi GND žičkom u predenoj parici? 

Isto pitanje mi se javlja i pri povezivanju izlaza iz master ka ulazu u slave, treba li štititi ovaj jak signal predenom paricom ka GND?  
Spajanje potrošača master-slave po principu 3 u 1 pa na konektor zvučnika... 
Prvo puštanje, kada bude, će biti po velikodušno napisanom uputstvu šjor Macole, post 12

Malko sličica, obratiti pažnju na vremena u nazivima slika  Big Grin


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#71
Ovoj temi pripada i Macolin post iz osnovne teme, strana 173, post 3454 i 3455  


.pdf   Bato_boost_ BatoMM str173 šema.pdf (Size: 8,63 KB / Downloads: 43)


Attached Files Thumbnail(s)


.pdf   Bato MM-Amp (LM-most by macolakg) str 173 build up.pdf (Size: 170,22 KB / Downloads: 24)
Reply
#72
Molim malo pojašnjenje oko optokaplera za Mute: kakve ima uloge u radu samog sklopa zadnje slovo u oznaci PC817B, i može li biti drugačije, ima tih optokaplera po dosta PC napajanja?
Reply
#73
Zadnje slovo označava gain optokaplera, tj. current transfer ratio (CTR).


Nisam siguran na koju se šemu odnosi pitanje (nisam ni čitao celu temu), naleteo sam na ovu:
https://forum.yu3ma.net/thread-1958-post...l#pid86457
https://forum.yu3ma.net/attachment.php?aid=27125

Koliko vidim, može praktično bilo koji optokapler koji zadovoljava naponska i strujna ograničenja, a struja će se već naštelovati... Mislim da je potrebno oko 0.5 mA struje po grani na izlazu optokaplera da bi mute bio siguran. Tako da pročačkaj prvo šta imaš u rezervi, pa ćemo nešto napraviti ako mora da se menja. Smile

Ideja sa optokaplerom je da se struja koja se generiše kroz diodu prenese i pomoću 10k otpornika raspodeli na jednake delove, tako da se svi LM pogase istovremeno, inače bi ovi koji kasne stradali...

EDIT: Sad vidim, promenjen je mute na kraju:
https://forum.yu3ma.net/thread-1958-post...l#pid86476
U svakom slučaju odgovor je isti, potrebno je samo obezbediti dovoljan strujni kapacitet za sve LM-ove da se pogase...
Reply
#74
@progster, hvala na uklučenju, jasno mi je to oko istovremenog mute, nego mi nije jasno to oko razlika i ponašanja optokaplera sa slovom A, B, C, D na kraju, kako se to manifestuje u datom sklopu iz posta 12?
Može li se jednim mute sklopom delovati na SVE LM3886, ili je poželjno, da svaki kanal ima "svoj" mute sklop?
Biće po kanalu ukupno 6 mute otpornika, levi i desni kanal zajedno 12 mute otpornika će verovatno biti previše?
Reply
#75
Caka sa tim mute sklopom je ta da se sto je moguce brze "spusti" ili "podigne" MUTE pin, to je bitno da nebi u prelaznim stanjima "dok se dize" doslo do toga da se neki LM-ovi upale pre ili kasnije od drugih jer to je vrlo kritican trenutak, moze svasta da se desi.

Oznake A, B, C kod PC817 optocouplera se odnose na verzije sa razlicitim "Current transfer ratio", nesto sto bi mozda bilo ekvilaletno "strujnom pojacanju" kod bipolarnih tranzistora, dakle kolikim odnosom struje kroz LED ce dovesti do protoka struje kroz foto tranzistor.

Posto struja kroz foto tranzistor prakticno direktno utice i na brzinu porasta napona, preporuka je da se drzite onoga sto je Macola postavio, dakle sa PC817B maksimalno povezati do 8 MUTE pinova, naravno na istom kanalu jer je "frka" za isti kanal.
Ako treba, bolje postavite jos jedan MUTE sklop za drugi kanal, nebitno je koji ce kanal pre/kasnije da se aktivira.

Nisam siguran, mislim da je Macola imao jos jednu verziju tog Mute sklopa gde je "pojacao" drive za MUTE pin.
Reply
#76
(04-21-2020, 09:29 PM)Bocko Wrote: @progster, hvala na uklučenju, jasno mi je to oko istovremenog mute, nego mi nije jasno to oko razlika i ponašanja optokaplera sa slovom A, B, C, D na kraju, kako se to manifestuje u datom sklopu iz posta 12?
Može li se jednim mute sklopom delovati na SVE LM3886, ili je poželjno, da svaki kanal ima "svoj" mute sklop?
Biće po kanalu ukupno 6 mute otpornika, levi i desni kanal zajedno 12 mute otpornika će verovatno biti previše?
Sa leve strane se generiše neka struja kroz diodu optokaplera. Optokapler tu struju prenosi na svoj kolektor, gde se pomoću otpornika deli na jednake delove. Recimo a je struja kroz diodu optokaplera 5 mA (nisam računao, lupio sam vrednost), uz CTR od oko 200, to je skoro 10 mA na kolektoru otpokaplera, znači sposobno je da da i više od 1 mA za mute, što je i više nego dovoljno.
Ukoliko bi imao C ili D, ne bi trebalo da bude problema, samo će mute još brže reagovati (struja kolektora će biti veća), ali A ili neki drugi optokapler koji ima CTR manji od PC817B može da pravi problem (struja kolektora će biti manja, i podeljena na 8 delova, možda nedovoljna).
Reply
#77
Sada je već jasnije, hvala na objašnjenju! Smile
Reply
#78
Iskopaj ti šta imaš od optokaplera pa će se srediti šema ako je potrebno, opet treba sačekati i Macolu za potvrdu. Smile
Reply
#79
(07-27-2018, 09:36 AM)progster Wrote: Jedan par praznih pločica iz poslednjeg GB stoje i od mene na raspolaganju, samo mi javite kome da pošaljem ako zatreba.
Ovo i dalje stoji kao ponuda ukoliko neko želi da se bavi ovim, uz napomenu da mi pločice nisu trenutno tu, i da bih mogao da ih pošaljem tek za 7-10 dana.
Reply
#80
Drugari, može li malo tumačenje uloge otpornika R32 od 1 kOhma/2W?
Napajanje mute sklopa već ima + sa gnd i - sa -Vee nekih 30V...
R32 balansira potrošnju ka +Vcc? ili nešto drugo i treba li za rad mute sklopa? 

 .pdf   Bato-building.pdf (Size: 13,65 KB / Downloads: 8)

Danas završio dva komada mute i mogla bi sutra proba, ako se nešto ne "iskundači"...

Za Macolu i drugare molba: dopala me na druženju pločka ispravljača u crnoj boji sa dva greca, Macola delio... Ima li ko fajlove ili da mu ne treba a ima je, odgovarale bi mi uz ovaj projekat... Smile 

 

Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)