Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OME Flat-BT
#61
Ovo je odlično. Po mom skromnom mišljenju imaš jedno opako predpojačalo. Smile
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#62
Super ako je tako.

Sutra cu poneti drugu verziju plocice(crvene plocice koje su radjene u EIPCB) pa cu probati da vidim da li se i ta isto ponasa ili ne. Ima par razlika u odnosu na ovu, razlikuju se izlazni tranzistori, CCS tranzistori u napajanju i jos par sitnica kod napajanja.

Pitacu i Boru da vidim sta on misli o ovome jer sam morao jos dve kompenzacije da dodam u odnosu na originalnu verziju.
Reply
#63
Viktore, zahvalan sam ti za oscilograme jer su mi omogućili da se malo pozabavim simulacijom kola sa diskretnim komponentama. Trenutno ne pravim ništa na tom polju da bih imao sopstveni sklop koji bih poredio sa simulacijama. Kod simulacije kola sa opampovima imam bolji pregled, jer par takvih sklopova imam na stolu.

Napravio sam model preampa sa tranzistorima koje je Bora predvideo sa izuzetkom izlaznih, za koje nisam našao Spice modele. Tu sam upotrebio par 2SD667/2SD647, a zatim sam pomoću LTspice IV napravio simulacije sa nekoliko konfiguracija. Pod pretpostavkom da bi ti rezultati mogli biti interesantni, stavljam ih na forum.

U originalnoj konfiguraciji model je vrlo sklon oscilacijama na frekvencijama reda 8 do 16MHz. U tvojoj zadnjoj verziji preampa dobijam vrlo silčan rezultat na 10kHz, ali tek sa kondenzatorima od 150pF u bazi izl. tranzistora (prilog 1).

Najveći uticaj na ponašanje modela na visokim frekvencijama imaju upravo ti kondenzatori. Ako se povećaju na 200pF, RC član (snubber) izmedju kolektora ulaznog para može da bude 500pF/110R, tj. puno slabiji nego ranije, bez promene izgleda četvrtke (prilog 2). THD do 20kHz tada iznosi 0,03%, a frekv. karakteristika izmedju 10Hz i 100kHz pada za samo 0,4dB (prilog 3).

Inače, ja ne bih smanjivao povratnu spregu (4K7 umesto 2K7), osim ako ne želiš veće pojačanje.

Naravno, model je u manjoj ili većoj meri idealizacija, što u najvećoj meri zavisi od tačnosti modela komponenata. Prednsot simulacije je što se veoma brzo mogu identifikovati bitni parametri kola, a zatim se može zalemiti, meriti i tako izvršiti fino podešavanje.
Modeli tranzistora koje sam ovde koristio su od Linear Technology i imam utisak da su dosta dobri.

Ako budeš još nešto hteo da isprobaš na ovaj način, rado ću ti napraviti još neku simulaciju, a ako imaš iskustva sa LTspice mogu da ti pošaljem i modele.

Pozdrav

Reply
#64
Hvala na javljanju. Probacu da povecam kondenatore u bazama i da smanjim one u RC clanu da vidim sta se desava. Inace, merio sam thd, signal generator je imao 0.1% thd a preamp je na izlazu(sa opterecenjem od 3.3k u paraleli sa 300pF) imao 0.06% do 50kHz, dalje nisam merio.

Cucemo se.
Reply
#65
Nisam danas stigao da probam. Danas mi je ovaj preamp posluzio kao headamp i mogu reci da svira lepo! Jedino sto telefon ne moze dovoljno jak signal da da.

Da li mi mozes poslati tu semu preampa sa podesavanjima? Sada sam skinuo program...
Reply
#66
Jel ovaj preamp prosvirao? kakav je zvuk? koja je konacna sema?

Danas je godisnjica smrti prijatelja ciji su inicijali u nazivu preampa pa bih voleo da dobijem pozitivnu infomraciju na ova pitanja i sklopim jedan u znak secanja.
Reply
#67
Prosvirao je odavno ali nije zavrseno testiranje. Promenio sam radnu poziciju u firmi pa mi nije dostupan osciloskop tako da sam sa merenjima bukvalno stao. Konacna sema mog primerka je objavljena na forumu s'tim sto se treba jos poigrati sa vrednostima pojedinih kondenzatora. Osciloskop je obavezan deo opreme Jevreme, bez njega neces moci da fino podesis predpojacalo.
Reply
#68
hoce li hameg 203-6 i 604 biti dovoljni?
Reply
#69
Probaces pa ces nam pisati! Big Grin
Reply
#70
 Ima li ko ideju šta da radim?
 Završio sam oba kanala Flat-BT i to radi! Shy  Problem je kad oba kanala spojim na Miletov shunt obori mi napon + grane napajanja na svega 4V.
 Odstupanja od Miletove šeme su 2n3819 mjesto bf245a i TIP41,42 mjesto BD241,242.
 Kad rade posebno jedan i drugi kanal shunt radi perfektno.
Reply
#71
Šema shunta!

Reply
#72
(05-21-2015, 05:36 PM)bolek Wrote:  Ima li ko ideju šta da radim?
 Završio sam oba kanala Flat-BT i to radi! Shy  Problem je kad oba kanala spojim na Miletov shunt obori mi napon + grane napajanja na svega 4V.
 Odstupanja od Miletove šeme su 2n3819 mjesto bf245a i TIP41,42 mjesto BD241,242.
 Kad rade posebno jedan i drugi kanal shunt radi perfektno.

Zameni 22R sa 10R
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
#73
Dobro zbori Mile, povecaj struju CCS-a. Jel si probao na osciloskopu? Bas me zanima kako to izleda kod tebe.
Reply
#74
Zamjenjen otpornik i sve radi! Hvala Mile!
Viktore moram da nađem osciloskop pa da vidim kako izgleda. Ali mene sad muči DC offset jednog kanala koji "luduje" kad se bilo šta dodirne ili kabal ulaznog signala pomjeri,a čini mi se i samo od sebe. Sumljam na hladan lem!
ovako predpojačalo sad izgleda,
[Image: yjnwySqs.jpg][/URL][/img]
Reply
#75
ja polemio pre nekoliko godina i tu stao


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#76
Pa šta je za reći Jevreme!
 Zar te bar malo nekopka kako to zvuči!Ili je slobodno vrijeme presudni faktor.
Reply
#77
hteo sam da kupim Elma atenuator koji je i predvidjen da ide na plocicu i tako i ostalo. Cak sam spremio i hladnjak, izbusio rupe za tranzistore i tranzistorima savio nogice da sve lezi ali tako ostalo.

A mozda je i vreme problem jer nedeljama ne stignem ni da ukljucim muziku. Moracu jednom da uslikam sve sto mi stoji zapoceto pa da stavim vidite.
Reply
#78
@bolek i @jevrem

Koje ste tranzistore koristili?
Reply
#79
Jevrem, koje su ono diode? Jle Vref kao po specifikaciji?
Reply
#80
Meni lici da nije. Ona njegova je zelena a te su oko 2V. Trebalo bi da bude oko 3.6V. Ako me secanje sluzi, stavljao sam L53MBCK, u lokalnoj radnji sam ih uzeo.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)