Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OME Flat-BT
#41
<p>Moraću prečešljati sav ispravljač da budem siguran!&nbsp;</p>
<p>Hvala Milane na skrenutoj pažnji! :thumbsup:</p>
Reply
#42
Upravo sam u fazi testiranja Flat-BT preampa sa Sipijevim shunt napajanjem. Ulaz sam kratkospojio(preko kondenzatora od 2uF) a na izlaz sam postavio opterecenje od 1Koma. Mirna struja je podesena na 25mA, ofset na 0mV. Na izlazu dobijam nesto nalik na sinus frekvencije 4.3Mhz i napona 1V. Evo kako izgleda izlaz preampasa kratkospojenim ulazom.[Image: IMG_20141211_101733.jpg]

Isti ovaj signal imam na bazama izlaznih tranzistora. Nesto tu nije OK. Sada cu gledati i signale u ostalim tackama. Sta dalje da radim?
Reply
#43
jesi se ti to daće Bog ponovio za osciloskop?
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#44
Kamo srece da je tako! Ako se ne varam, mislim da su kolege rekle da je osciloskop placen oko 10000dolara.
Reply
#45
huh,jbg. to je s posla?
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#46
Da. Opasna masina. Mozes sacuvati slike...ma ekstra stvar.
Reply
#47
(12-11-2014, 10:46 AM)viktor1986 Wrote: Upravo sam u fazi testiranja Flat-BT preampa sa Sipijevim shunt napajanjem. Ulaz sam kratkospojio(preko kondenzatora od 2uF) a na izlaz sam postavio opterecenje od 1Koma. Mirna struja je podesena na 25mA, ofset na 0mV. Na izlazu dobijam nesto nalik na sinus frekvencije 4.3Mhz i napona 1V. Evo kako izgleda izlaz preampasa kratkospojenim ulazom.

Isti ovaj signal imam na bazama izlaznih tranzistora. Nesto tu nije OK. Sada cu gledati i signale u ostalim tackama. Sta dalje da radim?

jesi probao da spojiš predpojačalo diretno na napajanje tj da izbjegneš Sipijev šant?

možda se sam šant i predpojačalo "ne mirišu"? takav sam problem imao sa Borinim pojačalom za slušalice koje je napajano preko LM7824/7924 , jednostavno mi se simetrija šetala u okvirima +/-1V osim u slučaju da stvar proosciluje. nakon LM-ova složio sam Miletov stabilizator i stvar je proradila stabilno a radi i dan-danas.
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#48
Zeznuo sam BD140 tranzistor u shunt napajanju. Sutra sledi zamena i nastavak testiranja. Sa osciloskopom sam isprobavao i kada sam postavio na kolektor ulaznog tranzistora tada mi je plava led dioda kod flat-a prestala svetleti.

Pre nego sto je crakao tranzistor, snimio sam neke tacke na osciloskopu.

Ovo je +napajanje za predpojacalo. Nista nije bilo zadebljano, ovo je kada sam pauzirao sliku.

[Image: Napajanje_23_6_V.jpg]
Reply
#49
Nisam probao tako jer nemam drugo napajanje. Ne bi trebalo da bude problema, pogledaj gornju sliku. To je +napajanje predpojacala.

Kada sam postavio osciloskop na kolektore ulaznih tranzistora predpojacala, video sam da je kod jednog linija na osciloskopu bila malo zadebljana u odnosu na drugi kolektor. Tada mi je i crkao taj BD u napajanju kada sam stalno gledao te prvi kolektor te drugi...

********Ispravka. Nije crkao BD vec TL431.

Probao sam preko otpornika u povratnoj sprezi da postavim kondenzator(mislim da je bio 20pF) ali to nije dalo rezultate. Jos mi se tada i frekvencija povecala na duplo vise, tj. na oko 8.4MHz ali je amplituda bila manja nego bez kondenzatora.
Reply
#50
Ako će pomoći, imao sam isti problem svojevremeno kad sam probavao FlatBT sa BC550 i BC560 tranzistorima.
Moj je oscilovao na još višoj frekvenciji, nismo mogli ni da vidimo tačno (signal ulaz-izlaz je fino izgledao samo malo zadebljan zbog oscilacija male amplitude), i nije bilo do napajanja jer sam isprobao bar 3 različita i menjao nešto silvermica kondova ali se ne sećam šta tačno.

Nisam rešio problem i zavrljačio na kraju u furdu. Ipak, i tako sam ga prikopčao da čujem i to je sviralo itekako dobro Smile
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
#51
Naravno da ce pomoci. Vidis, nisam prikljucio signall generator na Flat pa ne znam kako bi to izgledalo. Zamenicu sutra TL431 pa cu krenuti dalje sa testiranjem i pronalazenjem resenja.

Izvadices ti taj preamp iz furde, ima da ga ustrojimo!
Reply
#52
Uspeo sam da ustrojim Flat-BT preamp!!! Zamenio sam TL431 koji je crkao i ukljucio. Proverio mirnu struju i simetriju i sve je bilo OK.

Proverio sam osciloskopom i video da jos uvek imam oscilacije. S'obzirom da sam probao sa kondenzatorom(20pF) u povratnoj sprezi i da to nije dalo rezultate, odlucio sam da ubacim RC clan preko kolektora ulaznih tranzistora. Imao sam 1.2nF i 47oma pri ruci te sam to i stavio za probu. Nema vise oscilacija!!!

Kada mi je preamp iskljucen, osciloskop prikazuje neke smetnje reda velicine 10-15mV a koliko sam uspeo da snimim frekvencija je tu negde oko 200Mhz. Kada ukljucim predpojacalo, ta zadebljana linija se malo spusti za nekih 20-30mV dole i vrati se na svoje mesto za 2-3 sekunde. Inace, nista drugo se nije promenilo.

Da li da ostavim te vrednosti RC clanla ili da probam i sa drugim vrednostima, tj. da probam da smanjujem vrednosti? Savet?

Ovo je kada je preamp iskljucen.

[Image: IMG_20141212_104416.jpg]

Ovako izgleda kada stopiram.

[Image: IMG_20141212_104500.jpg]
Reply
#53
Uzeo sam analogni osciloskop i merio napon na izlazu(otpornik od 1k opterecenje)...Evo kako izgleda sinus. Izlazni napon mnoziti sa 10.

50Hz

[Image: 50_Hz.jpg]
100Hz
[Image: 100_Hz.jpg]
500Hz
[Image: 500_Hz.jpg]
1kHz
[Image: 1k_Hz.jpg]
10kHz
[Image: 10k_Hz.jpg]
50kHz
[Image: 50k_Hz.jpg]
100kHz
[Image: 100k_Hz.jpg]
118kHz
[Image: 118k_Hz.jpg]
150kHz
[Image: 150k_Hz.jpg]

Povecanjem frekvencije je sve gore i gore. Ocekivao sam da mi amplituda opada sa povecanjem frekvencije ali to nije bio slucaj.

Cetvrtka nije dobra, moram da ga primirim.

[Image: 1k_Hz.jpg]
Reply
#54
Malo je prekompenzovan?
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#55
biće pod...
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#56
Ne znam kojim putem da krenem, tj. sta da smanjujem ili da povecam. Da li da smanjujem vrednosti u ovoj novoj RC kompenzaciji(47oma + 1.2nF) preko kolektora ulaznih tranzistora ili da diram 33pF u VAS-u ili 150pF na izlaznim tranzistorima...Ukoliko ne bude bilo odgovora, pokusacu prvo sa smanjenjem kondenzatora od 1.2nF da vidim sta se desava u tom slucaju. Oscilacija vise nema sa kratkospojenim ulazom, imam ravnu crtu na izlazu, samo da resim ove kompenzacije.
Reply
#57
ako je podkompenzovan (po kvadratu bi se reklo da jeste) probaj da izbaciš taj RC član i da povećavaš vrijednost nekog od tih navedenih kapaciteta dok ti ne nestane oscilacija na izlazu,a onda provjeri kako se ponaša preko osciloskopa. provjeru bi radio kao kod pojačala - preko zaštitnih otpornika i bez opterećenja na izlazu,samo sonda osciloskopa. ako je tako ok i pokazuje dobre znakove onda bi skinuo zaštitne otpornike i mjerio bez pa onda sa 1k opterećenjem. treba vidjeti prvo da li uvećanje neke od tih kompenzacija uopšte stabiliše stanje a ako da povećanje koje od njih najmanje narušava karakteristike predpojačala. da sam na tvom mjestu pokušao bi tim redom...
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#58
Ok, hvala Aco. Probacu onda prvo sa onim od 33pF u VAS-u, dodacu mu jos par pikofarada(mislim da imam 4.7pF).
Reply
#59
Danas sam nastavio sa testiranjem predpojacala.

Skinuo sam RC clan preko kolektora ulaznih tranzistora i povecavao vrednost kondenzatora u VAS-u ali to nije pomoglo, na 33pF sam dodao 4.7pF a kasnije i 10pF ali bez rezultata. Pokusao sam zatim sa povecanjem kondenzatora na bazama izlanih tranzistora ali ni to nije dalo rezultata. Zatim sam postavio kondenzator preko otpornika u povratnoj sprezi i pokusao tako ali ni to ne pomaze. Jedino sto pomaze je RC clan i oko 60pF preko otpornika u povratnoj sprezi. Pokusao sam da mu skinem kondenzatore sa baza izlaznih tr. ali je poceo da osciluje.

Prva slika je 1kHz, druga 10kHz-a i treca 100kHz-a. Kako da mu poboljsam ovo?


[Image: 1k_Hz.jpg]
[Image: 10k_Hz.jpg]
[Image: 100k_Hz.jpg]
Reply
#60
Idemo dalje!


Probao sam sve i svasta danas, tj. isprobavao sa raznim vrednostima kondenzatora. Postavicu semu trenutne verzije koja odgovara stanju i vrednostima na plocici. Ovako mi nekako najbolje radi. Izlaz je oko 1.5V rms pri frekvenciji od 10kHz, opterecenje na izlazu je 5koma i 300pF. Primetio sam da mi je fall time uvek nesto veci od rise time. Sto se frekventne karakteristike tice, postavio sam signal generator na sinus a -3dB je bilo na oko 0.3Mhz. Zatim sam izlazni napon postavio na oko 2V rms i opet merio. Sada se nesto promenilo i na oko 150kHz primecujem promenu oblika sinusa, ide mi nekako na trougao, a pojacanje je koliko mi se cini ostalo odprilike isto kao u slucaju sa manjim izlaznim naponom(1.5V rms).

Slika( 1.5V rms, 10kHz, opterecenje 5Koma+300pF)

[Image: 10k_Hz_NOVO.jpg]


Da li da budem zadovoljan sa ovim? Mislim da ima i previse kompenzacija...


Attached Files
.pdf   FLAT MODIFIKOVAN.pdf (Size: 27,44 KB / Downloads: 55)
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)