Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PSM Radi ali neredi kako treba
#1
Pozdrav svima.Napokon sam pronasao vreme da zavrsim PSM koji sam davno zapoceo ali pravi mi neki problem tako da sam sve probao sto mi je palo napamet i uvek isto.Kad ga opteretim nekim vrlo malim opterecenjem na pr otpornik od 100oma ponasa ce normalno a sa malo vecim opterecenjem sinusoida merena na primar trafoa pocinje da skace-trese i odmah moram da gasim a kad samo prstom dodirnem +ili - na sekundaru dogadja se isto.Ovako u radu kade je neopterecen cetvrtke na trafo su pravilne i ciste kao lenjirom da su nacrtane,napon se regulise na potenciometru...sve uredu dok se malo jace ne optereti.
Reply
#2
Evo sema.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#3
Zar ne bi trebala povratna sprega ici pre izlazne zavojnice a ne sa izlaznog kondenzatora, da li ima kond odmha posle dioda pre izlazne zavojnice?
Reply
#4
Mislim da za dva gornja feta moraš i mati dva galvanki razdvojena pomoćna napajanja (15V)plus tfeće za donja dva(15V)
Reply
#5
Vidim i ja da je na nekim semama tako, povratna pre zavojnicu ali nemoze tako, napon na cetvrtkama pre dioda je uvek isti, samo se siri a manja a kond nikako nebi smeo ispred zavojnicu. I PC napajanju ide sa izlaza. Resio sam ove smetnje koje se javljacu kad se prstom dodirne + ili - , sad ostaje da vidim zasto cvrci trafo kad se opteretim, to je do povratne jer kad je okacim i kad je pun napon onda nesmeta kad se optereti.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)