Thread Rating:
 • 0 Vote(s) - 0 Average
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Simulator-programi i modeli...
#21
(08-11-2014, 10:37 PM)samuki Wrote: Tina mi izbacuje gresku : out of memory, kad hocu da otvorim ovaj fajl ?

Bila mi instalirana Tina 8, downlodovao sam Tinu 9 i sad je sve u redu , otvara fajlove.
Reply
#22
Ovde imate dosta već gotovih modela:
http://www.ti.com/adc/docs/midlevel.tsp?contentId=31690&DCMP=hpa_tools&HQS=spice
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#23
Za one koji hoće da se okušaju u simulaciji preampa LA Vol. 5, evo ovde kompletnog materijala.

Pomoću ovog modela mogu se simulrati i efekti koje sam danas opisao u prilogu na matičnoj temi:

http://forum.yu3ma.net/showthread.php?ti...7#pid32257

Spice model za LM4562 sam preuzeo od TI, ali ga nije baš lako naterati da radi. Zato se u okviru simulacionog fajla nalaze i direktive koje omogućuju da model preampa funkcioniše. U principu, ne bi ih trebalo menjati, osim one gde je vreme simulacije (.tran etc.)

Šta treba uraditi da bi se moglo poigrati sa modelom:

 1. Instalirati najnoviju verziju softvera sa linka http://www.linear.com/designtools/software/
 2. Kopirati model Preamp_LM4562.asc u folder po želji.
 3. Kopirati LM4562.asy.txt u folder za simbole, a zatim izbrisati .txt iz imena fajla (restrikcija tipa fajlova na forumu). Kod mene je to: C:/Program Files (x86)/LTC/LTspiceIV/lib/sym/Opamps
 4. Kopirati LM4562.lib.txt u folder za modele, a zatim izbrisati .txt iz imena fajla (restrikcija tipa fajlova na forumu). Kod mene je to: C:/Program Files (x86)/LTC/LTspiceIV/lib/sub
 5. Startovati program i otvoriti model
 6. Kliknuti na čovečuljka koji trči i ... čekati. Zavisno od računara, to može da potraje. Na dnu programskog prozora vidi se tok simulacije. Ilustracije radi, na mom Toshiba laptopu (Intel I5) brzina simulacije je oko 2ms/s, što znači da za simulaciju od 1 sekunde realnog vremena moram da čekam nekih 500 sekundi.
Kada je simulacija završena, Ctrl-L izbacuje protokol (log) na ekran. DC komponenta na izlazu se može očitati kao:

Fourier components of V(out+)
DC component:8.99178e-005

a THD je na kraju te tabele. Jasno je da izračunati THD za prvih 30 harmonika tona od 1kHz nije realan, jer model IC-a nije toliko detaljan da bi se dobili stvarni nivoi izobličenja.

Želim puno uspeha i stojim na raspolaganju za pomoć.

Pozdrav


.asc   PreAmp_LM4562.asc (Size: 6,46 KB / Downloads: 5)
.txt   LM4562.asy.txt (Size: 767 bytes / Downloads: 1)
.txt   LM4562.LIB.txt (Size: 12,96 KB / Downloads: 2)
Reply
#24
@11277:

Citat: "obično projektanti dadu šemu prototipa (u poslednje vrijeme najčešće iz simulatora) a onda se praktično još po nešto tu i tamo doda/oduzme/smanji/poveća da bi se došlo do željenih rezultata. kod vas je priča u bar 75% slučajeva drugačija : dadete šemu i kažete šta očekujete i mahom se desi baš kako je predviđeno a bez ikakvih do-podešavanja a to najčešće i u tom procentu ni simulatori ne mogu izvesti."

Nadam se da me nećeš pogrešno razumeti - ovaj citat uzimam samo kao šlagvort za ono što ovde želim da napišem o primeni simulacije u razvoju proizvoda u opštem slučaju, u šta spada i ovaj naš hobi.

Metodi i programi za simulaciju su danas nerazdvojni deo razvojnog procesa na Zapadu. Davno su prošla vremena kada je legendarni Bob Pease slikan kako sa krova National-ove zgrade baca stoni računar i viče "neće meni Spice više davati lažne rezultate". Moderni simulacioni programi su moćna pomoćna sredstva u tazvoju, ali je koštalo mnogo vremena i napora dok su došli na ovaj nivo. Baveći se razvojem metoda i programa za simulaciju već više od 30 godina (a to radim i danas), boreći se protiv skepse i odgovarajući na napade i na stručnim konferencijama, u stanju sam da osnovano tvrdim da bi danas tehnika bila na nižem nivou da nema simulacionog softvera.

Sećam se da sam 1972. kao mlad asistent na jednoj medjunarodnoj konferenciji u Trogiru video kako jedan čuveni profesor preskače preko stolica da bi čoveku koji je upravo tvrdio da će razvoj numeričke mehanike fluida (simulacija fenomena strujanja tečnosti i gasova) omogućiti rešavanje problema koji su tada smatrani nerešivim, rekao kako te "računaljke" nikada neće zameniti dobre matematičare. Danas je firma u kojoj još radim u stanju da numeričkim putem predvidi ponašanje turbine turbopunjača za velike motore sa takvom tačnošću, da je razvojni proces bitno skraćen i broj merenja na prototipu znatno redukovan. Za ilustraciju, jedan merni projekta te vrste košta par stotina hiljada evra. Jasno je koji je od ove dvojice bio u pravu.

To, medjutim, ne znači da sada treba da isključimo mozak i pustimo da nam softver razvija šeme. Naprotiv, softver je samo alatka koja treba da nam uštedi vreme i spase nas od napornog, dosadnog i rizičnog posla sredjivanja niza algebarskih izraza, i to pod uslovom da sistem jednačina uopšte ima rešenje. Znam da simulacioni softver može korisnika da odvede na totalno pogrešan put jer mu daje utisak da to se što vidi na ekranu predstavlja apsolutnu istinu. Dovoljno često sam doživeo da mi neko tvrdi kako je rezultat neke simulacije koji je po rezonima sumnjiv za njega tačan jer "tako je izašlo iz računara". Imaju Englezi za to izreku "A fool with a tool is still a fool" - ne budi primenjeno ni na koga na ovom forumu.

Nisam ovo gore napisao da bih branio simulacione programe, već da iznesem mišljenje da u ovom našem hobiju dobar simulator može puno da pomogne upravo ljudima koji nemaju detaljna znanja elektronike i, posebno, iskustva u analizi šema "na papiru". Ekspertima poput jednog Macole ili Mileta to ne treba, mada mislim da se, recimo, odgovor na pitanje tipa "koja vrednost kondenzatora na tom i tom mestu predstavlja optimum" brže dobija simulatorom nego digitronom (ne izbegavam ih, naprotiv, na oba radna mesta u kući imam po jedan HP32s II), ali drugima "igranje" simulatorom može da pomogne da shvate kako šema funkcioniše, šta se dešava ako ovu ili onu vrednost promenim, uzmem drugi tranzistor, kolika mi je disipacija na nekom otporniku itd.

U pedagogiji se dobro zna da se iskustvo posle greške daleko bolje pamti nego saznanje koje dolazi iu nekog uspeha (Mark Tven: "Dobro rasudjivanje je stvar iskustva, a iskustvo je posledica loših rasudjivanja"). Znam da se par spaljenih izlaznih tranzistora od po dvadesetak evra ne zaboravlja tako lako, ali se postavlja pitanje da li posle toga znam zašto su mi izgoreli? Ako ih virtuelno spalim, barem sam došao do spoznaje da to što sam uradio u simulatoru ne smem da uradim na pločici.

Dragan je jednom lepo napisao da analizira nečijeg sklopa ne znači kritiku, već predstavlja deo procesa spoznaje i učenja. Tome se pridružujem i mogu da kažem da sam analizirajući stvari koje su drugi uradili (ne samo u elektronici) obogaćivao svoja saznanja i često bio u stanju da nečim što sam naučio na jednom polju brže rešim problem na nekom drugom.

Mislim da je šteta što na forumu relativno malo koristimo simulacije. Znam da je prvi korak najteži jer kada prvi put sedite ispred simulatora i ispred sebe vidite taj niz simbola i znakova, dolazi do blage panike i reakcije tipa "ja ovo nikada neću savladati". Tu i tamo sam se i sam tako osećao, a pošto sam u karijeri obučio desetine korisnika, dobro mi je poznat taj sindrom. Zato je forum dobro mesto da se sa tim počne jer će se uvek naći neko ko hoće i može da pomogne.

U elektronici je prednost što postoje bar dva jako dobra, besplatna simulatora, naime LTspice IV (Linear Technology) kao apsolutni rekorder po broju instalacija, i TI Tina (Texas Instruments). Za Dragana nema puno tajni u Tini, a ja znam ponešto o LTspice. Ne mogu da govorim u Draganovo ime koliko može da pomogne, ali znam da ako vidi nešto što ne funkcioniše, neće izdržati da se ne javi Big Grin. Sa svoje strane mogu da kažem da ću pomoći kad sam u stanju.

Treba početi od jednostavnih stvari, kao što je napr. RC kolo,  propustiti sinus ili šetvrtke kroz njega, menjati mesta otporniku i kondenzatoru i videti šta se pritom dešava, itd. Pritom nije potrebna ni lemilica, ni multimetar, ni osciloskop. Svaki "aha" doživljaj budi apetit za više i ako posle prvih par simulacija niste odustali, imate dobru šansu za uspeh.

Ovim ne želim da stvorim utisak da su simulatori i tehnika simulacije nešto to se lako savladava. Simualtori su moćni sistemi zbog toga takodje i komplikovani. Za elektroniku važi isto, ali nam to ne smeta da se njom bavimo.

Pozdrav i počnite da simulirate!
Reply
#25
Quote:Nadam se da me nećeš pogrešno razumeti...

ne ne,ne daj Bože - nadam se da i sam tim postom nisam bio pogrešno shvaćen. post je napisan ne misleći ni na koga konkretno i bez krajnjih (ne daj Bože podlih) misli.

tačno je da su ti programi korisni naročito za onog ko hoće sa njih da uči jer uz ikakvu literaturu sa takvim programima može se sve provjeriti i skoro pa praktično (ipak je to virtuelni program) i bez materijalne štete (ukoliko se pogriješi) proučiti princip rada svakog dijela nekog sistema.

moja je greška što takve programe ne koristim (više puta krenuo i ne dade mi se pokrenuti simulacija pa to ti je),a Miletova prednost što je praksom razradio simulator u svojoj glavi - to sam mislio da kažem tamo u citiranom postu.Smile
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#26
(12-21-2014, 09:27 PM)Braca Wrote: Davno su prošla vremena kada je legendarni Bob Pease slikan kako sa krova National-ove zgrade baca stoni računar i viče "neće meni Spice više davati lažne rezultate".

Ovu bi sliku voleo da vidim... Smile
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#27
@11277: Dje me nadje sa ovom numerom!

@TDA: Nabaviću sliku.
Reply
#28
Odlicno objasnjenje.

Prvi program koji sam koristio kao simulator za elektroniku ai sada nekad zato sto je jednostavan ,to je Crocclip simulator . a nasljednik tog programa je Yenka.
vnd.youtube:0537VNvqtkM?vndapp=youtube_mobile&vndclient=mv-google&vndel=watch
Reply
#29
[Image: myswV.jpg] Zjeee
Reply
#30
Jeste, to je ta slika (izgleda da imamo istu knjigu). Meni su u sećanju ostali i njegovi komentari o Spice, i zato se u mom tekstu pominje Spice. Moram i da kažem da nije u svemu bio u pravu.

Hvala za sliku.

Pozdrav
Reply
#31
(12-21-2014, 11:05 PM)samuki Wrote: Odlicno objasnjenje.

Prvi program koji sam koristio kao simulator za elektroniku  ai sada nekad zato sto je jednostavan ,to je Crocclip simulator . a nasljednik tog programa je Yenka.
vnd.youtube:0537VNvqtkM?vndapp=youtube_mobile&vndclient=mv-google&vndel=watch

Vrlo simpatičan program za obrazovne svrhe, a i više. Problem je što u biblioteci ima samo 150 komponenata, što je malo za ozbiljnije simulacije. Ne vidim u kom formatu su modeli, tj. da li "razume" Spice sintaksu.

U suštini, svejedno je sa kojim softverom se počne jer svi imaju sličnu logiku. Ako se apetit poveća, uvek se može preći na neki od profesionalnih programa.

Pozdrav
Reply
#32
Nemam knjigu nasao ovako zanimalo i mene Smile

http://www.eevblog.com/forum/beginners/l...ustration/
Reply
#33
(12-22-2014, 12:18 AM)Aca93 Wrote: Nemam knjigu nasao ovako zanimalo i mene Smile  

http://www.eevblog.com/forum/beginners/l...ustration/

Gledam ovaj link i vidim tipičnu početničku reakciju. Čovek ima grešku u šemi i okrivljuje simulator za pogrešan rezultat.

Simulator ne može da kaže da li je šema logična ili nije, već vrši samo neke kontrole (da li sve pasivne komponente imaju vrednost, da li su sve aktivne komponente naznačene, da li su izvori definisani, ima li otvorenih veza itd.), a zatim pokušava da reši sistem jednačina koji iz šeme proizilazi.

Slično je kod programiranja: kompajler može samo da proveri da li je sintaksa korektna, ali ne i da li je logična.

Pozdrav
Reply
#34
prije par mjeseci instalirao sam novi OS u računar i izgubio TinaTI simulator. sad sam ga skinuo sa TI zvanične stranice i ne znam kako da pokrenem instalaciju?! kad kliknem na sloc241c (dokument koji je skinut sa TI stranice) umjesto da se pokrene instalacija,računar me pita preko kojeg programa želim da otvorim taj dokument?

šta da radim,šta da radim...
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#35
(12-22-2014, 07:55 PM)11277 Wrote: prije par mjeseci instalirao sam novi OS u računar i izgubio TinaTI simulator. sad sam ga skinuo sa TI zvanične stranice i ne znam kako da pokrenem instalaciju?! kad kliknem na sloc241c (dokument koji je skinut sa TI stranice) umjesto da se pokrene instalacija,računar me pita preko kojeg programa želim da otvorim taj dokument?

šta da radim,šta da radim...

Izgleda da je taj fajl zapakovan kao .zip arhiva, e sad da li ga treba raspakovati, pa pokrenuti instalaciju ili nekako drugačije, ne bih znao Trt Milojka

Pokušaj, ništa ne košta.
"Ako kaniš pobjediti, ne smiješ izgubiti" - Grunf
Reply
#36
Euronymus je u pravu, to je zip arhiv. Ako nemaš program za dekompresiju, ima ih na internetu.
Reply
#37
Euronymus šta da ti reknem - kraljina si! Smile

hvala hvala hvala! Smile
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#38
Instaliraj Winrar ili Winzip i otvori taj file pa vidi sta dalje pise!
Reply
#39
to sam riješio - skinuo sam i SPICE Models Libraries sa TI stranice - gdje da to iskopiram,u koji folder TI programa?
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#40
(12-21-2014, 11:06 PM)Aca93 Wrote: [Image: myswV.jpg] Zjeee

Robert A. Pease ( RAP) veliki "analog guru". Pogledajte njegov kanal na Youtube.
Pravo drustvo za RAP-a je  Bob Vidlar, poznat po svom strujnom izvoru i kao veliki boem. Takodje je sedamdesetih projektovao neka od najpoznatijih integrisanih kola.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)