Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Led izvori svetla
#1
Bilo bi dobro da postoji tema koja se bavi LED izvorima svetla, i evo je.

Otvaram je jer imam problem sa temperaturom LED čipa. Naime, hoću da
preradim plafonjere i da u njih ubacim ove izvore svetla. Kupio sam čip na
220v, snage 30w. Montirao sam ga na pravougaoni profol 100x20 mm, koji
je dugačak 190 mm. To je ograničenje koje daje plafonjera. Pastu nisan ni
malo štedeo. Pustio sam ga da radi prilično i temperatura na povšini čipa
je dostigla 125C i tu se stabilizovala. Mislim da je to puno, a nisam nikada
ranije merio temperaturu LED čipova.
Ne bih da dodajem ventilator, zujaće, a i radiće u nepovoljnim uslovima.
Da li je ovo prihvatljiva temperatura, mada...?https://www.serbianaart.rs/recnik/cirili...tinicu.php

Моћ не потиче из знања које се чува, већ из знања које се дели са другима
Moć ne potiče iz znanja koje se čuva, već iz znanja koje se deli sa drugima
Reply
#2
Licnog sam misljenja da je to previse. Uglavnom deklarisu max temperatura spoja 120c, a ti svakako sa time si presao limit , uz sve to pitanje je kolika je temperatura spoja jer meris iznad silikona gde je verujem znatno niza od samog spoja na ledarama. Kako god ne volim uopste te 220v direktne varijante jer previse disipiraju regulatori na njima.
Reply
#3
Takodje mislim da je 125*C previsoka temperatura, kako to onda uopste radi, na kojoj temperautri izgori LED? Koliko moze radnih sati da radi na 125*C?

Koliko vidim tu nema pomoci osim da se odrade pasivni hladnjaci i to najbolje od bakra iz jednog komada masinski obradjeni? Pa sta drugo da se stavi, peltier + bakarni hladnjak ... Smile
Reply
#4
Hmm... ja sam se prije par godina igrao sa time ali nisam nikada spajao takve LEDice bez ventilatora, tj. jesam ali čim sam vidio da temperatura prelazi 60-70°C upalio sam ventilator. Za hladnjak sam koristio hladnjake od CPUa(one stare koji nemaju toplovodne cijevi) i to sa ventilatorom koji se lagano vrti fino radi. Također možeš probati okačiti jedan otpornik u seriju da malo struši struju LEDice. Ali nisam ih imao upaljene dugoročno pa ti ne mogu reći kako se ponašaju na neki duži period.

Ono sa čime imam iskustva su LEDice koje imaju standardni prihvat kao i svaka žarulja. Kupio sam prije jedno 6-7 godina onaj "corn bulb" tip žarulja, ružne ko padavica ali u to doba 3-4 puta jeftinije od onih što sam mogao kupiti lokalno. One ti imaju u sebi kapacitivno rušenje napona,nakog toga grec i naki mali elko da popegla napon, LEDice su neke male SMD i zalemljene na vitroplast. One se također griju ali kako je svaka par stotina mW to nije neko veliko grijanje. Nedavno su mi počele žarulje prestati raditi a kako je sve dostupno za popravak vidio sam da su LEDice vrisnule jer koliko god je to malo grijanje svejedno se pregrije. Točno se vidi tamna točka na onim LED koje se više griju i koje sa vremenom vrisnu. Kako sam kupio hpicu tih SMD LEDica tako kako jedna vrisne promijenim ju i žarulja dalje radi. Isti je slučaj i sa LED trakama u LCDima, ne grije se one puno ali dovoljno toliko da sa vremenom vrisnu.

E sada budući da je svaka LED u globalu ista ja ne bi ni u kojem slučaju dopustio da mi temperatura prijeđe tih 60-70°C a može i manje. Tj. da temperatura na njima bude da mogu držati prst koliko god hoću a da se ne opečem. Tako da bi ja zaboravio korištenje tih COB LEDica u kućanstvu osim ako ne možeš implementirati neki pošteni hladnjak i protok zraka. Šteta je što nema takvih LEDica ali manje snage tipa 10W-15W što je po meni sasvim dovoljno a puno bi se manje grijale.

Ja recimo imam u svakoj prostoriji otprilike kombinaciju LED ukupne snage oko 10-15W što mi je ok za kuhinju,dnevnu sobu, i sve ostalo. Jedino iznad radnog stola imam 15W+osvjetljenje te sobe od 10W jer ipak za lemljenje treba dobra rasvjeta. Također u podrumu imam otprilike 20W led rasvjetu + 20W halogenke(štedne žarulje)
Reply
#5
Setite se experimenata sa TermalTrack tranzistorima, zakljucak je bio da pri 35W kontinualne discipacije vise poluprovodnik ne moze da se ohladi NIKAKO pasivno, ma koliki god hladnjak imali, probao na 2kg rebrastom hladnjaku velicine cigle, nema sanse preko toga, i 30W je mnogo, 2kg aluminiuma je vrelo posle sat vremena!
Reply
#6
Reci to gospodinu Passu i njegovim Alephima. Wink
Reply
#7
Realno nebitno je da li je 2kg ili 20kg aluminijuma , bakra i slicno vec je bitna povrsina izmenjivaca. Isto tako bitno je kako stoji izmenjivac i da li njegovim grejanjem se pospesuje izmena i strujanje vazduha, sto se vidi kod alu hladnjaka kada se montiraju sa rebrima vertikalno ili horizontalno kakva razlika bude. U svakom slucaju za led deklarisu radni vek 20-50.000 sati sa smesno niskom radnom temperaturom koju je gotovo nemoguce postici u normalnoj upotrebi. Uostalom vecinu led sijalica po kuci koje imam crkavaju jos u garantnom roku i uredno ih menjam. Imao sam jedan model koji sam isao i menjao na 3 meseca, bilo me prosto sramota ali sta cu, nije moja greska.
Reply
#8
koja je korist onda ako LED hladimo hladnjacima,a obična žarna nit bar to ne zahteva? da je bar jeftinije,ili ekološki prihvatljivije...
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#9
Prvo LED od 22 w svetli kao obična od 150w. Drugo, kad čovek omatori vapi za svetlom.
Treće, radoznalost je majka znanja.
Koristim po kući LED sijalice u standardnom kruškastom obliku, ali čim uzmem neku od
preko 20 w drastično im opada radni vek. One od 2-3 w mogu godinama da rade.
Ove sam hteo da ubacim u neke plafinjere u koje ne mogu da stanu druge. Potrošnja je
oko 95 mA na 230, znači oko 22w. Kod njih se uglavnom sva snaga disipira na ledarama.
Probaću sa nekim ventilatorom, pa da vidim da li je uopšte to sve moguće i šta će biti
sa temperaturom.
https://www.serbianaart.rs/recnik/cirili...tinicu.php

Моћ не потиче из знања које се чува, већ из знања које се дели са другима
Moć ne potiče iz znanja koje se čuva, već iz znanja koje se deli sa drugima
Reply
#10
Za stare plafonjere je najjednostavnije samo ubaciti modul koji se kupi gotov. Ovako nešto...

https://rs.elmarkstore.eu/led-modul-za-s...oduct27181

Skine se postojeće grlo, ovi moduli imaju na sebi magnete i samo se ubace u plafonjeru. Mana je jedino što ih skoro uvek prave 4000K ko ne voli baš u kući, toplo beli malo ređe natrče. U dnevnoj mi služi kao radno svetlo zbog toga.

Što se tiče sijalica meni se dopadaju ove Livarnolux 2700K koje se pojavljuju na akcijama u Lidlu, svetlo i reprodukcija sasvim fini a cena normalna. Ni jedna još nije otkazala (15ak komada u upotrebi).
Ista opservacija za sijalice iz Ikee, sem što tamo ima i sa lošijom reprodukcijom boja i malo su skuplje. Ali kvar još nisam imao.
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
#11
Cek, zar 4000K nije najoptimalnije, neutral white? One 6500K su izrazito plave, a 2700K ko da u kuci svi imamo zuticu Big Grin
Inace da odgovorim koja je korist, meni u prvom planu korist je u visestruko manjoj potrosnji struje, da ne objasnjavam koju kolicinu svetla imam i sta sve osvetljavam i mesecni racun za tu kolicinu svetla sa zarnom niti bi osetno bio veci, u papirnim novcanicama !
Reply
#12
U radionici trošim 4000K sa dovoljno luksa ali u životnom prostoru volim 2700-3000K, jednostavno mi je prijatnija i toplija svetlost. Valjda što više deluje kao sa užarenim vlakonom.
Nemoj silom, uzmi veći čekić.
Reply
#13
Ja svugde turam min 4000 luksa, sa 2500 luksa kao da si upalio petrolejku.
Što se temperature tiče evo prikaza šivota ledare u funkciji JT temperature,
prema tome 125C mora da padne na 60C na površini čipa.

[Image: Lumen%20VS%20time.png]
https://www.serbianaart.rs/recnik/cirili...tinicu.php

Моћ не потиче из знања које се чува, већ из знања које се дели са другима
Moć ne potiče iz znanja koje se čuva, već iz znanja koje se deli sa drugima
Reply
#14
Hmm, kriva je kao za low-cost elektroliticke kondenzatore Smile

Ja sam se razocarao u sve te LED module snage vece od 10-15W, retko koji je napravljen kako valja, i da ima lepu nijansu svetla, i da je reseno dobro hladjenje, da ne zuji po RF ko blesav i da ne pucaju kondenzatori u RSO od preko-naponskih pikova koje prave njihovi pretvaraci i da mogu da izdrze vise od godinu-dve ...

Ja cu da se verovatno vratim na halogenu rasvetu i neonke, a ove male LED za sialicno grlo i slicno moze da prodje na lampi, za osvetljavanje ambienta LED vise ne ide kod mene ...
Reply
#15
Hihi, mozda ovaj LED light radi "malo bolje" Big Grin
https://nofilmschool.com/2017/04/2017-le...t-shootout

PS: Prvi test je Tungsten (Wolfram) i kod njega histogram boje izgleda potpuno linearan, zasto? Zasto sto je "temperatura boje" ustvari temperatura Wolfram-a, tako je kalibrisano u uzeto za meru, svi ostali LED testovi imaju krivulje koje skoro ni u jednoj kombinaciji ne mogu da se idealizuju kao Wolfram ...
Reply
#16
(10-20-2020, 10:11 PM)mikikg Wrote: Ja cu da se verovatno vratim na halogenu rasvetu i neonke, a ove male LED za sialicno grlo i slicno moze da prodje na lampi, za osvetljavanje ambienta LED vise ne ide kod mene ...

Nikad nisam ni napustao halogenu rasvetu u radnom prostoru i u dnevnom boravku i necu uskoro.
LED moze u podrum, hodnik, kupatilo, stepeniste, tavan itd.
Na LED mogu da predjem kad dostignu CRI slican halogenoj rasveti.
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply
#17
@branko
nisam uspeo da uhvatim bitan detalj,
da li merenje vrsis dok je led ukljucena ili iskljucis pa meris
pitam iz razloga zracenja svetla na senzor koje bi izuzetno ugrejalo termopar i dalo pogresno merenje
Reply
#18
Kada je uključeno, Koliko misliš da bi svetlo ugrejalo?
Ja mislim oko 0,01C.

Što se osvetljenja tiče, prihvatljivo je ono koje ne traži
merdevine svaki mesec ili dva.
https://www.serbianaart.rs/recnik/cirili...tinicu.php

Моћ не потиче из знања које се чува, већ из знања које се дели са другима
Moć ne potiče iz znanja koje se čuva, već iz znanja koje se deli sa drugima
Reply
#19
Što se mene tiče ja sam već odavno odlučio da prelazim na LED bilo gdje. Jedino je u pitanju kakav LED. Kod kuće me manje više boli briga, može ona u sebi sadržavati swičer, kond za snižavanje napona bilo što, ali za radionu će ići one na koje se prišteka DC napon iz naravno linearnog regulatora.
Reply
#20
Malo ti je sto led disipiraju pa hoces jos i na linearnom regulatoru da potrosis i izgenerises toplote Big Grin
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)