Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Foto postupak - drugacije
#1
Malo drugaciji pristup foto postupku za izradu PCB-ova.

Imam ideju koja je naslednik price od pre par decenija sa foto-ploterom, konkretno zelim da probam sledecu stvar, da PCB sa nanesenim foto lakom osvetlim Laserom preko 3D CNC!?

Da li je to izvodljivo? Da li je to neko probao i kakvi su rezultati?

Mislim da ce morati da se nanese foto-negative lak ili da se pusti u negativu stampa ali za sad nebitno, interesuje me samo princip da li to moze tako da radi?

---

Druga ideja sa osvetljavanjem je isto zanimljiva, jednostavno stavim PCB sa nanesenim foto lakom NA EKRAN npr mobilnog telefona, skine se dodatna zastitna maska/staklo, a mozda se skine i glavno staklo pa da ide derektno na ekran!?
Ekran ima uglavnom >150 DPI rezoluciju i moze tu svasta da se experimentise sa bojama i duzinom osvetljenja i da se nadje neki optimum, mora da moze tako da radi!?
Reply
#2
Foto lakovi su osetljivi na UV. Mislim da ekrani od mob. telefona ne zrače u tom opsegu.

Na 3D štampaču bi mogao da probaš sa nekim plavim laserom.

Quote:Elem u 21:20 preuzeo film,
u 21:29 film čučnuo na pločicu
https://cloud.mail.ru/public/3kkU/3PE79DRmr

Priprema osvetljivača, osvetljavanje 12 sekundi,

https://cloud.mail.ru/public/9KMM/RLPJUmdpV

https://cloud.mail.ru/public/3YWw/4X2tFZrp8

https://cloud.mail.ru/public/4XvB/5mSaHpMzD

https://cloud.mail.ru/public/JhfG/3HVGfHYgH

21:38 priprema za hemijanje

https://cloud.mail.ru/public/4M2R/51D2z6AD3

21:38 razvijanje

https://cloud.mail.ru/public/3xU8/5MMdNnC1u

21:40 ispiranje posle razvijanja

https://cloud.mail.ru/public/vAJ8/22nxHegpY

21:42 početak ecovanja

https://cloud.mail.ru/public/LZLP/fDQxxjioF

21:49 isprana, gotova pločka Smile

https://cloud.mail.ru/public/27nd/2CE69bS5g

Ništa pegla, glodala, ...


Ovo je moje pisanije sa jednog drugog foruma Smile

Inače, neki i glođu pločice na CNC mašinicama, al' to ume da traje jako dugo, ko se tek upušta u tako nešto ima da se istroši sa glodalima u početku, prašina od stakla, koja ne prija ni mašini ni plućima, ...
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
#3
Za foto osetljive polimere potrebno ti je UV svetlo , tlasna duzina oko 370nm, slicni polimeri se koriste za SLA i DLP printere . SLA printere mogu da budu i sa pokretnim XYZ mostom kao klasicni 3D printeri ili da koriste XY glavu sa dinamickim vodjenjem ogledala , galvometer , i prakticno skeniranjem laserskog snopa  po povrsini smole osvetljavaju slojeve smole . Ova dva metoda koriste UV lasere male snage ali posto je laserski zrak vrlo "tanak" dobijaju dovoljnu kolicinu energije po povrsini da bi otvrdnuli smolu .

DLP printeri koriste LCD/ DLP ekrane kao masku za osvetljavanje . razlika je sto sa LCD ekranom je 1:1 maska  a sa DLP-om se to radi kroz objektiv i fokusira se slika-maska na povrsinu koju hocemo da osvetlimo a samim tim otvrdnemo . I kod jedne i kod druge metode je potrebno da se poskidaju UV filteri da bi se propustilo UV svetlo kroz LCD/DLP masku. Upravo UV svetlo je i najveci ubica LCD ekran. pa uklanjanjem zastitnif filtera , drasticno im se skracuje radni vek .

Jos da napomenem , i jedna i druga metoda , kada zavrse stampanje komada , koriste UV komore da ga ucvrsnu na finalnu cvrstinu .
Reply
#4
A da se plocica isprska crnim sprejom pa se sprej isece laserom i onda se ide na hemiju? Koliko jak laser je potreban da isece sloj crnog spreja?
Reply
#5
Gimba, samolepljiva folija je zakon ,,,
1-2 W
СЛОБОДА НАРОДУ
Moć ne potiče iz znanja koje se čuva, već iz znanja koje se deli sa drugima
Reply
#6
Miki, za sito štampu se koristi lak koji se osvetljava uspešno i sa običnim
neonskim lampama. To je praktično isti lak kao i onaj za pcb. Prema tome
svaki laser u opsegu 350–420 nm će raditi. Najpovoljniji su oni od 405 nm.
Morala bi da se definiše brzina kretanja prema snazi lasera da bi se sigurno
odradili razvijanje.
Problem je kod sito štampe što mora da se osvetli sve ono što ostaje pa bi
proces trajao dugo. Treba naći odgovarajući suprotni lak. A bilo bi lepo kada
bi mogla da se odradi štampa na taj način.

https://www.aliexpress.com/wholesale?cat...S+-+VIOLET
СЛОБОДА НАРОДУ
Moć ne potiče iz znanja koje se čuva, već iz znanja koje se deli sa drugima
Reply
#7
Ja sam svoje osvetljavao na osvetljivaču za grafičke ploče, eksponaža je bila 45 sekundi direkt osvetljavanje i 30 sekundi sa folijom preko (nešto kao paus) da izoštri linije, razvijao sam u cevolu a posle ecovao u ferohlotidu. Ovo pričam jer mi je malo 12 sekundi za osvetljavanje...
P. S. Doduše moje su bile fotooslojene.
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#8
12 sekundi nije malo za osvjetljavanje. Ja osvjetljavam 15-20 sekundi i pločice mi ispadnu jako dobre. To ti zavisi od mnogo faktora i svatko mora vidjeti što mu odgovara. Ja sam znao osvjetljavati 5 minuta pa kasnije oko 60 sekundi pa sam sada na oko 15-20 sekundi.Sve ovisi o materijalu koji sam koristio, da li gotove fotooslojene pločice, foto-foliju koji sam nanašam itd...

Po meni Zasto je lijepo napisao sam fotopostupak u originalu traje jako kratko. Više traje priprema i bušenje rupa. Meni treba dosta vremena da napravim PCB jer ne koristim solnu kiselinu niti već gotove lakirane PCBe(skupe su ko zlato...) već negativ foto-foliju od Duponta za koju postoji točan postupak kako se koristi. Nakon laminacije folije na vitroplast treba oko 20-30 minuta stajanja, nakon osvjetljenje treba sat vremena stajanja pa tek onda razvijanje. Postupak je možda dugotrajan ali meni se pokazao najekonomičniji što se tiče cijene materijala. Dok za nagrizanje koristim mješavinu feriklorida+solne kiseline koja je samoobnavljajuća. Tako da evo zahvaljujem još jednom tko mi je poklonio 15L feriklorida sa ovog foruma jer još uvijek koristim isti i nakon hrpe pločica koje su se okupale u njemu i dalje neuomorno radi.

Evo malo o CuCl2 kiselini koju kao ja koristim. http://jamme.acmsse.h2.pl/papers_amme03/1229.pdf http://techref.massmind.org/techref/pcb/etch/CuCl2.htm
Zapravo pitanje je kakav CuCl2 ja koristim jer naravno da nisam to pravio školskim putem jer toliko kemije ne znam već je postupak bio sljedeći. Počeo sam nagrizati PCBe u FeCl3 kada sam vidio da se polagano zamućuje i da ima dosta taloga dodao sam solnu kiselinu i nakon nekog vremena sam dobio zelenu tekućinu koja više nimalo ne sliči na FeCl3 i nakon sigurno 5 godina i dalje me dobro služi za razliku od FeCl3 koji bi već odavno bio zasićen i za baciti.

edit 2:
Regeneracija CuCl2 se vrši pumpanjem zraka u kiselinu,drugi načini su dodavanje hidrogen periksida ili natrijeva klorida ali zrak je besplatan, samo treba akvarijska pumpica da upumpava zrak u kiselinu i vozi.
Reply
#9
A možda bi moglo i sliku PCB koju treba pustiti na CNC laser invertovati u "negativ" i tada se
može probati i sa običnim pozitivno fotooslojenim pločicama.
Reply
#10
(06-27-2020, 12:52 PM)Želja Wrote: A možda bi moglo i sliku PCB koju treba pustiti na CNC laser invertovati u "negativ" i tada se
može probati i sa običnim pozitivno fotooslojenim pločicama.

Sve ti je jedno da li je foto sloj na pločici pozitiv ili negativ ako osvetljavaš laserom.
Inače, sve unapred oslojene ploice imaju na sebi Pozitiv lak. Znači, ono što je na filmu providno bude osvetljeno i tu lak polimerizuje i bude otporan na ravijač. Neosvetljene (crne) površine budu uklonjene razvijačem.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
#11
apropo glodanja i slicno malo da unesem pometnju u redove Smile

https://youtu.be/rbpzCPTw4is
Reply
#12
Znaš li pošto ta igračkica odWegstr-a? Big Grin
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
#13
Znam, pratim ih vec poduze. Ko se ozbiljno bavi elektronikom i prototipingom , a nema vremena sebi da uradi ovako nesto smatram da je adekvatna cena. Dobije plug&play masinicu i ne gubi vreme na razvoj ovako necega, i ne pati se foto postupcima i koje cime jos, i sto je najbitnije ne busi rupice rucno. Ono sto me je zivot naucio je da ukoliko ti nesto treba, a nemas vremena da pravis/razvijas, sasvim je adekvatno kupiti gotov proizvod/alat i ne gubiti vreme na razvoj, pogotovu ako za to vreme koje bi ti trebalo si uspeo da zaradis toliko ili vise novca. Neko ko uradi par plocica godisnje sasvim je adekvatan i klasican foto postupak/razvijanje/kiselina i cak i rucno busenje (iz ruke).
U svakom slucaju da je skupo to jeste, nema sta.

(06-27-2020, 08:08 AM)mikikg Wrote: Imam ideju koja je naslednik price od pre par decenija sa foto-ploterom, konkretno zelim da probam sledecu stvar, da PCB sa nanesenim foto lakom osvetlim Laserom preko 3D CNC!?

Da li je to izvodljivo? Da li je to neko probao i kakvi su rezultati?

Druga ideja sa osvetljavanjem je isto zanimljiva, jednostavno stavim PCB sa nanesenim foto lakom NA EKRAN npr mobilnog telefona, skine se dodatna zastitna maska/staklo, a mozda se skine i glavno staklo pa da ide derektno na ekran!?
Ekran ima uglavnom >150 DPI rezoluciju i moze tu svasta da se experimentise sa bojama i duzinom osvetljenja i da se nadje neki optimum, mora da moze tako da radi!?

Probao sam nesto slicno sa co2 laserom. Plocicu preprskam crnim sprejom i onda pustim gravuru. Zapravo tada kada sam probao nisam pustao scan gravuru nego sam radio opcrtavanje oko linija, medjutim kako co2 laser cevi imaju neki svoj minimum struje da bi napravile plazmu time je i limitirana minimalna snaga ispod koje nece da krene laser. Kod mene je to nekih 5w sto je previse jer kada sprzi farbu, sprzi je malo sire nego sto treba tako da sam imao problem sa vodovima da budu tanji nego je potrebno. U svakom slucaju ideja sa prosvetljavanjem je slicna ovome i samim tim ukoliko je ideja sa klasicnim nekim plavim 1-2w laserom montiranim na cnc dolazimo na isti problem, a to je sirina zraka i disperzija. Vise mi se svidja eventualno ideja sa ekranom od telefona. Neki od aktuelnijih sa OLED ekranima mislim da bi bili adekvatni jer imaju izuzetno jak kontrast posto crno prakticno ne emituje nikakvo svetlo , a rezolucija bi bila sasvim dovoljna. Jeste da telefon ne emituje UV ali mislim da dovoljno dugo izlaganje filma svetlu sa oled ekrana bi moralo da odradi posao, svakako treba probati.

Inace ovo sto pomenuh oko co2 lasera i przenja farbe oko vodova, nakon ecovanja je izgledalo ovako:
https://postimg.cc/XrL14V43
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)