Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Matična ploča čipset Q965/Q963 express
#1
E ovako, imam problem. Počeli su kompjuteri u CNC mašinama da nam riknjavaju, većinom zbog naduvanih kondenzatora na matičnoj ploči. U pitanju su HP koji radi na XP-u u pljosnatim kućištima, matična je chipset Q965/Q963.
Moje pitanje je ima li novih da se kupe? Ove koje sad imam su negde 2006 godište (2008). Sutra bih uslikao - danas se nisam setio. Ne razumem se u te stvari ali mašine ne mogu da rade ni na jednom operativnom sistemu sem XP.
Hvala.
P. S. Izvinjavam se na tonu, malo sam izgoreo danas jer sam ostao na jednoj mašini a posla preko glave....
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#2
Dobra lemilica sa pristojnim termalnim kapacitetom i izmenjaj elektrolite.
Probaj da iskopaš oznake ploča pa potraži na bleju imali tako nešto da se nađe.
Za XP su dobre Intel D201GLY ploče sa procesorom na sebi i integrisanom grafikom. Meni za CNC bolje ne treba.
Npr.: https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4...y&_sacat=0
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
#3
Hvala, ali ja sam mislio na ove CNC mašine, na njima radim.

Intermac Master 45/43 i 30
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#4
Kloniraj HDD sa jedne mašine i ubaci ga u neki drugi računar sa Intel CPU.
Malo ćeš da se zezaš sa driverima, ali bi trebalo da se podigne sistem i da radi kao i na staroj mašini.
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#5
Već probano, ne štima to tako, doduše ja nisam to radio, imamo "neke" tehničare za kompove koje zovemo..., mada ne ulivaju mi puno pouzdanja jer na takvoj spravi uvek nešto ne radi, a da čekam još par meseci da se pojavi neki od intermakovih servisera iz australije baš i ne ide. Uslikaću sutra, XP je tu samo da tera iCam i taj softver za samu mašinu, uslikam sutra pa pokažem, nije tako jednostavno kao klonirati.., nisu ni drajveri problem.
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#6
@TDA
Preneću tehničaru šta si rekao, pa će ponovo probati, kloniranje je pokušano pre malo više od 3 godine što je dovelo do totalnog gubitka svih mera alata (a ima ih), i mašina nije znala štaje, mislim koji model, pa sam je ugasio i posle 2 godine je dobila novi komp, a koštao je kao svetog petra kajgana, plus na to i usb stick ključ - oko 10.000 dolara,na sve to treba da prebrusim ceo sto jer vakumi ne drže.... Sad je riknula druga koja mi je jedina polirala granit kako treba, a na trećoj sam skoro radio ceo servis, od menjanja kablova do brušenja stola, menjanja svih cevi i creva.... Pa mi malo zapala muka danas. Na četvrtoj smo menjali spindlu (ne znam kako da nazovem na srpskom), kompletno ležajeve na celoj mašini.... Znači od početka godine stotka potrošenog a da nismo ni trepnuli. Sad još da počne i CNC testera da zeza i onda ću se obesiti.
P. S. A waterjet popravljam od kad sam došao na NZ, radi 2 dana, onda ne radi 3 meseca, niko ovde ne zna da ga popravi, niko i ne sme od vodoinstalatera da priđe kad je jako visok pritisak (60.000psi).
Sve moram sam jer nema ko.
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#7
A koji softver pokreće samu mašinu ?
Reply
#8
(06-22-2020, 01:17 PM)Želja Wrote: A koji softver pokreće samu mašinu ?

U BIOS-u ima opcija "Resume by Alarm" pomocu koje moze da se podesi da se racunar pokrene u odredjeno vreme svakog dana ili kako se vec podesi.
Mozda se u nekim BIOS-ima drugacije zove ta opcija ali postoji svakako...
Reply
#9
Paz' 'vako, donglica koja košta k'o bubreg i levo plućno krilo bi morala da radi 1/1 sa kloniranog diska, jerbo je klon==original.
Ja ti preporučih ploču koja tera XP bez pardona i za nju postoje drajveri baš za XP, direkt od Intel-a.

Upazariš ploču sa bleja, može i ona PreOwned. utakneš na nju klonirani disk i ukoliko je potrebno instaliraš drajvere za tu ploču. Ništa preterano komplikovano (osim ako nemaš tupe tehničare - a izgleda da samo takve imaš).

Osim, ako program za CNC nije štićen na još neki način (serijski broh HDD-a, zapisivanje kojekakvih podataka u EEPROM na RAM modulu,...
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
#10
Velike su sanse da je SW zakljucan samo na dongle, kloniranje HD-a ili instalacija novog XP na drugom racunaru bi mozda prosla. To treba prvo probati. Ako to radi onda vec na dalje je jasno, ne znam kako je periferija spojena, da li ima neke kartice u PC masini ili nemaju ili je neki seriski/paralleni/usb port u pitanju, mora slot da se pogodi na "novijoj" PC ploci, to je glavna stvar i kada se to resi ostalo je vec prosto.
PC kao i svaki drugi, ima parce HW u kucistu i poseban software zakljucan na dongle i to je to. Ako su zakljucali na seriske brojeve onda nista, to mora da probate pa da potvrdite da li je do toga ...
Reply
#11
Hvala na odgovorima, pogledaćemo tu ploču što je ZASto preporučio... A i ostatak ćemo tako odraditi.

Uslikaću karticu samo da rasklopim komp.
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#12
...gledam sad tu matičnu, jel istona da samo 1GB rama može, meni bi trebalo 2+GB.
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#13
Na D201 može da se stavi 2GB i radi bez problema.

Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
#14
Prvo pogledaj koji su slotovi u pitanju, moras ista takva dva slota da imas na toj novoj ploci, to kad resis sve ostalo je manje bitno, memorija se doda, moze SSD da se stavi, moze to da menjas, ove 2 kartice i kljuc su ti najbitniji u celoj prici.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#15
Najbitnije u celoj prici je da dongle i softver nisu zakljucani na osnovu serijskog broja hdd ili jos necega vezanog za HW fingerprint jer ako je to u pitanju onda dzaba sva ova prepiska. Ako su elkici u pitanju mislim da se najvise isplati pozabaviti se servisom postojece ploce i izmenjati ih kao sto je i predlozio @ZASto , to zahteva najmanje truda i rezultat nece izostati.
Reply
#16
Nije zaključan, dongle otključava samo mogućnost kreacije G koda iz programa za crtanje, nije vezan za sam softver koji prima taj G kod i koji upravlja drajverima osa. .. Proverio sam to danas. Čak i da nemam dongle u samoj mašini mogu da kreiram G kod sa drugog kompjutera koji ima dongle i pošaljem u mašinu, samo tada mreža mora da bude extra.
Hvala na upozorenjima, sad vidim da nam IT tehničari baš ne rade kako bi trebalo.
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#17
(06-23-2020, 10:46 AM)ddanijel Wrote: Najbitnije u celoj prici je da dongle i softver nisu zakljucani na osnovu serijskog broja hdd ili jos necega vezanog za HW fingerprint jer ako je to u pitanju onda dzaba sva ova prepiska. Ako su elkici u pitanju mislim da se najvise isplati pozabaviti se servisom postojece ploce i izmenjati ih kao sto je i predlozio @ZASto , to zahteva najmanje truda i rezultat nece izostati.
Imam par ploča pa ću pregledati koji kondovi trebaju pa naručiti.
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#18
(06-23-2020, 10:17 AM)mikikg Wrote: Prvo pogledaj koji su slotovi u pitanju, moras ista takva dva slota da imas na toj novoj ploci, to kad resis sve ostalo je manje bitno, memorija se doda, moze SSD da se stavi, moze to da menjas, ove 2 kartice i kljuc su ti najbitniji u celoj prici.
Nisam video ovaj post i 100% si u pravu!
A da ti malo dođeš na zeland, ovde ima posla za ljude koji znaju oko ovih stvari...
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#19
Pošto je to neki HP u pitanju, dodatne pločice su nabodene na rajzer koji je utaknut u jedan slot na osnovnoj ploči.
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
#20
Pratim temu, i bilo bi dobro da Vlada slika unutrašnjost PC
i odgovori koji softver izvršava Gkod, odnosno upravlja mašinom.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)