Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pajser zaštita Apex DCT-1
#1
<p>Imam 10-ak pločica pa bi ih mogao popuniti,interesuje me šta da stavim umesto MAC224 jer ne mogu da ga nabavim...[attachment=2674:APEX Speaker Terminal pdf.pdf]</p>


Attached Files
.pdf   APEX Speaker Terminal pdf.pdf (Size: 25,39 KB / Downloads: 98)
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#2
<p>Mislim da ovu zastitu su koristili Peavey..Moze da se koristi koji i da bilo trijak ..kao na primer.. TIC226, BTA-600B, BTA25-600,BT137..itd..</p>
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита ...
https://www.youtube.com/user/Marshallov/videos

Reply
#3
<p>Hvala,hvala!</p>
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#4
gledaj struju i napon trijaka,u principu sto jaci to bolji.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#5
Jel može neko objasniti kako zavojnicu namotati, imam je čime izmjeriti ali koliki bi trebo biti presjek žice i fi unutar namotaja?
Reply
#6
Sledećih par postova pisao sam davno na ES forumu,mislim da valja ovde pročitati mišljenja i iskustva kolega sa foruma:

Crowbar ili pajser zaštite su već manje više svima poznate http://sound.westhost.com/project120.htm ,ja sam se tek nedavno "upoznao" sa njima i saznao sistem rada. Čeprkao sam po forumima i koliko sam zaključio mnogima u stvari najviše smeta nasilna priroda ove zaštite i to ih odmah odvraća od ikakvog daljnjeg komentarisanja. Moje zapažanje je da je dobra stvar kod ovog vida zaštite to što nema releja na putu od pojačala do zvučnika a samim tim ni njegovog uticaja na zvuk(mnogi audiofili releje izbjegavaju u širokom luku),jednostavne su i lake za napraviti a i cijela teorija oko njenog rada zvuči logično:Ako je pojačalo već izgorjelo hajde da makar spasimo zvučnike,za koje smo možda štedjeli mjesecima i napokon BAŠ SKUPO ih platili? 

E sad,pošto dosta toga u teoriji zvuči sasvim logično,ispravno i poželjno a u praksi se pokaže dosta drugačije,molim SVE VAS koji znate i mane (sigurno ih ima) ovog vida zaštite da ih malo pojasnite. Naravno,neka ne ostane na onom komentaru "...nasilno..." jer u ovom slučaju takav pristup može imati smisla. Hvala unapred!


Dakle generalno ne vidite ništa loše u vezi sa ovim vidom zaštite? 

Zaštitiće i pojačala sa nižim naponom napajanja ako se postavi drugi dijak? 

Da li je neko ikad imao problema sa aktiviranjem ove zaštite na niskim frekvencijama?Sutra ću raditi eksperimente sa ovim svojim "pajserom"(i sijalicom umjesto 0,47R) na pojačalu sa STK4050II koje bi neopterećeno trebalo dati poprilično visok napon na izlazu,a sa računara ću ići od najnižih frekvencija koje računar može proizvesti i vidjeti šta se i na kojim frekvencijama dešava. 


Postoji savjet da se prije ugradnje u samu zvučnu kutiju umjesto otpora 0,47R postavi sijalica pa da se sa pojačala pri najvećem pojačanju pusti najdublji očekivani bas i tako provjeri da li je kondezator odgovarajuće vrijednosti. U slučaju da se zaštita aktivira pri nižim učestanostima (a da pri tom pojačalo normalno radi-bez DC proboja) treba povećati vrednost otpornika (na slici 220k 1W) ili kondezatora (1uF). Takođe se navodi da je poželjno upotrebljavati POLIESTER-kondezatore jer,kako dalje kažu, bipolarni i elektrolitski kondezatori se vremenom ISUŠUJU,pri tome gube na kapacitivnosti a to može dovesti do nepotrebne aktivacije i uništenja pojačala. 

"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#7
Testirao sam "pajser". 
Umjesto 0,47R stavio sam 470Ohm i njemu paralelno voltmetar unimera Iskra43,a umjesto zvučnika digitalni unimer-voltmetar. 

Krenuo sam od 10Hz (program koji imam niže nije mogao) i polako pojačavao pojačalo. 
Cifra na digitalnom voltmetru je stigla do preko 50V a zaštita se nije aktivirala,pa pretpostavljam da ne bi ni pri praktičnoj upotrebi u zvučnoj kutiji,zato dalje sa podizanjem frekvencije nisam ni išao.
Zatim sam zaštitu spajao na 21,5/43/64,5VDC. 
Pri prvom naponu( 21VDC) nije reagovala(dijak je većeg probojnog napona),
pri drugom ( 43VDC) reagovala je sa malom vremenskom zadrškom od odokativno trećine sekunde(nemam osciloskop...) 
dok je pri naponu od 64,5VDC reagovala gotovo trenutno. 

Mislim da će konačno ući u moje zvučne kutije!

(znam da cifre sa mojih unimera nisu sto posto relevantne(greše jer nisu RMS i tome slično...),ali ako su u okviru i do 30% od stvarnih rekao bi da ovaj vid zaštite kao poslednja odbrana zvučnika sasvim opravdava svoje postojanje)

"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#8
Zastita moze da se uradi i bez dijaka tako da se prag reagovanja spusti na manje od +/-10V DC napona sto ce odgovarati vecini hi-fi pojacala ciji napon napajanja je premali za dijak.

APEXaudio.MileSlakovic
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)