Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PCB Design Routing
Evo još jedne varijante Super regulatora.

.pdf   an51.pdf (Size: 100,05 KB / Downloads: 19)
Reply
Gledam ove grafove i po ovome je ovo najbolji serijski regulator.

https://linearaudio.nl/sites/linearaudio...20F5_0.pdf
https://linearaudio.nl/sites/linearaudio...20F6_0.pdf
https://linearaudio.nl/sites/linearaudio...20F7_0.pdf
https://linearaudio.nl/sites/linearaudio...20F8_0.pdf
https://linearaudio.nl/sites/linearaudio...20F9_0.pdf
https://linearaudio.nl/sites/linearaudio...%20F11.pdf
https://linearaudio.nl/sites/linearaudio...%20F12.pdf
https://linearaudio.nl/sites/linearaudio...%20F13.pdf

Posto imamo na shemi remote sense, i ako stavimo 10cm duzinu zice sa force i remote sense mislim da ce performanse regulatora biti i na potrosacu iste kao da je direktno uz potrosac, dakle bez pada performansi.

Ono sto me brine iz simulacije je dugo vrijeme startupa od 10sec+, ako neko ima izgradjen regulator mogao bi izmjeriti vrijeme startupa...jer po ovome sto i pise u DS testiranih performansi i zvucnog utiska ispada je je ovaj serijski regulator bolji od salas shunt psu i sipi shunt psu....

The Superregs | Linear Audio NL
Reply
U pravu si, to je tada bio najbolji regulator u grupi, a i danas među najboljima.
Razilka između serijskih i paralelnih (shunt) regulatora je u tome što je kod ovih drugih impedansa prema masi za sve smetnje vrlo niska.
Primera radi, Viktorov oscilator napajam neregulisanim ispravljačem "na štekeru" preko 60cm kabla, ali na izlazu ipak imam vlo slabe harmonike mreže (oscilator napajaju dva TL431 koji od +35V daju ±15V).

Didden je još davno napisao da je max. dužina kablova 10cm, samo sam ja to pročitao tek kada su se pojavili problemi s oscilacijama.

Pozdrav
Reply
Naravno, koji je po tebi Braca najbolji shunt i serijski psu?

Ja posmatram serijski psu kao poluvodic koji blokira visak napona i taj visak napona se pretvara u disipaciju na tom serijskom regulatoru jer je serijski spojeni sa potrosacem. Posto serijski poluvodic tj BJT ima svoj pad napona, sum i radnu frekvenciju o njegovoj kvaliteti kao i referentnom naponu ce ovisiti kvaliteta izlaznog napona, Youta i tranzijenta.

Negdje sam procitao da serijski regulator nemoze pratiti brze tranzijente kod brze promjene amplitude i zato su tu najbolji shunt regulatori jer su brzi kod tranzijentnim prijelaza amplituda...ultra su brzi i daju nizak Zout.

Shunt regulator je paralelno sa potrosacem i on upija visak napona koji nam ne treba na izlazu i taj visak napona salje prema GND (shuntuje), pa time i poveca disipacija. Posto paralelno stoji k potrosacu neunasa nikakav svoj otpor ili sum kao serijski spojeni regulator, i ukratko opisano potrosac ima napon direktno sa izvora kao da je izvor napona idealan i tocan napon koji nam treba na izlazu.
Reply
Kod serijskih regulatora bih se najpre oslonio na Jung/Didden-ov SuperReg: razvija se i usavršava već više od 20 godina, lab. rezultati su mu odlični, a pobedio je i u subjektivnom testu.
S paralelnim regulatorima nemam iskustva, možda napravim jednu od odličnih konstrukcija sa foruma (Draganov autoadaptivni ili ovaj iz teme).

Kad pričamo o funkciji regulatora, serijski se može predstaviti kao naponski upravljan otpor, a paralelni kao naponski upravljan strujni izvor.

Međutim, industrija se odavno opredelila za serijske regulatore, a vrhunac je postignut LDO čipovima TPS7A47xx/7A30xx (TI) i LT304x/LT3094 (Linear Technology).
U aktuelnom izdanju AOE (The Art of Electronics) paralelni regulatori se i ne pominju
Jedini problem za DIY je što nema puno majstora koji mogu da ih zaleme. Na primer, LT3042 u kućištu DFN10-3X3 ima na dve strane po pet nožica i ukupnu meru od 3x3mm.
Kinezi nude gotove module (imam nekoliko), ali se ne pridržavaju preporuka za kondenzatore pa je potrebna dorada (LDO regulatori su osetljivi na vrednost i kvalitet kondenzatora na ulazu iizlazu).

Pozdrav
Reply
Dodatak gornjem prilogu: u potrazi za paralelnim regulatorom po subjektivnom kriterijumu:
https://audioxpress.com/article/shunt-or...-regulator
Reply
Dobar text, opipljiv Smile

Eto @ronovar, sad znaš šta ti je činiti Smile
Reply
Ja se vec duze vrijeme "mucim" sa single layer PCB za Auto Adaptive SHUNT PSU sa niskosumnim RN60D otpornicima i hladnjak koji smo imali iz zadnje GB kupovine. Ostaje mi samo routirati komplet V- stranu i onda moze da se izradi doma i testira, te po uspjesnim testiranju organizacija GB.

A evo i dokle sam stigao....htio bih P2 da ostane tako blizu nozica opampa i da shunt regulator koji je sada na desni strani bude na lijevoj strani i cim blize nozica IC-a, a za to treba jos malo 'inzenjerskog pristupa' i 'mozganja' kako zadovoljiti te sve zahtjeve a da veze nebudu predugacke....

[Image: attachment.php?aid=37086]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Fina cena kod kineza: https://www.ebay.com/itm/321926880045?mk...olid=10050
Reply
To je američka cena, kineske su napr. ovde:
https://www.aliexpress.com/item/10050027...mainSearch

E sad, da li sklop nešto vredi - to je drugo pitanje.
Reply
Crtam jedno mini-PSU i ulazna kombinacija ce biti RCLC ulaz 24VAC izlaz 24VDC i 50mA potrosac (CCS limiter podesen na 80mA), pa sam odabrao ovaj CMC:

SC-02-10GS KEMET | Mouser Croatia

1mH indukviteta i do max struje od 2A sto je dosta za mini PSU koji ce napajati preamp, no problem je navedeni DS:

KEM_LF0011_SC-G-GS-1103760.pdf (mouser.com)

Ovako sam ja spojio jer u DS nemogu da nadjem gdje je pocetak namotaja a gdje kraj, te koji sch simbol je jednak na pcb footprint simbolu, ako mogu pogledati iskusniji forumasi i vidjeti dali je dobro footprint spojeni sa sch simbolom (1, 2, 3, 4 pinovi).[Image: attachment.php?aid=37566]

Jer uskoro routiram taj dio oko LC filtra pa da ne routiram pogresno, jer mi nisu jasni ovi pinovi po DS....
Reply
Quote:te koji sch simbol je jednak na pcb footprint simbolu

Ako pod ovime misliš da bi htio iskoristiti neki postojeći element koji je već u librariju onda bi mogao zeznuti stvar. Ako imam neku komponentu koja ima specifični footprint i koju nemam u librariju crtam ju ispočetka, pogotovo footprint jer u većini slučajeva sch dio elementa je već nacrtan.

Što se tiče nekih osnovnih dimenzija te prigušnice baš su šturi sa podacima u datasheetu. Po meni ovako bi trebao izgledati pinout ali dok nemaš prigušnicu u ruci sve je to pretpostavka. Pretpostavljam da misliš naručiti PCBe kod kineza? To je još jedan razlog zašto bi bilo dobro da prvo nabaviš sve dijelove za koje nemaš footprint a tek onda ideš crtati PCB.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)