Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PCB Design Routing
(Yesterday, 04:05 PM)ronovar Wrote: BC550
https://mgelectronic.rs/tranzistor-bc-550

BC560
https://mgelectronic.rs/tranzistor-bc-560

Pise da ih ima na lageru...trebalo bi nazvati i provjeriti ko je proizvodjac.

A zamjene bi bile KSA992/KSC1845 samo nozice izolirat i spojit na PCB po raspuredu BC550/560 i termicki stegnuti kucista TO-92 termo budzirom. KSA ima u mouseru i navodno su jos bolji od BC-a.

U mgu vise ne kupujem aktivne i pasivne kompinente. Prevaranti do bola. Zadnji put sam bacio 5 od 7 komada 7812...
Reply
(Yesterday, 08:02 PM)viktor1986 Wrote: Ne znam zasto je takva situacija sa BC transzitorima. Valjda mogu da se nadju negde originali a ni u ludilu ne bih stavljao KSC transzistore na mesto BC pinout-a.  Mora nova ploca za upotrebu KSC tranzistora.

Ne proizvode se vise jer imaju smd zamenu. Hobisti nisu bitni Smile
Reply
Sa Ninjom se slazem u vezi ovih tvrdnji za M&G jer sam naleteo vise puta na djubre. 
Sto se BC...tranzistora tice, postoje smd BC850, BC860 u Sot-23 pakovanju koje je user friendly i lakse je za DIY pcb jer se ne buse rupe 😁
Reply
(Yesterday, 06:47 PM)ronovar Wrote: R44 će ostati kako je...nekako mi tako simetrično izgleda layout signala koji ide do tog otpornika.
Sve OK napisati sve što ko ima ideje...to je bit foruma Smile

Mislim da me nisi razumeo pa sam malo probao da nacrtam sta sam mislio

[Image: attachment.php?aid=34246]


Attached Files Thumbnail(s)

„Tastatura nije otkrivena. Pritisnite F1 za nastavak“
- Windows
Reply
(Yesterday, 08:02 PM)viktor1986 Wrote: Obrati samo paznju na jedan kraj otpornika R52. Tu ne sme biti metalizacije jer ce u suprotnom biti kratak spoj izmedju -55V i zvucnika. Mozda bi bilo bolje da taj kraj uopste nema rupu da neko ne pogresi i prespoji ta dva voda. Mozes da i ostavis tako ali na bottom strani moras izolovati taj pad otpornika sa -55V vodom. Ostalo su finese a obelezio sam uglavnom mesta koja su bas blizu jedno drugom.  Hladnjake za Q11 i 14 ne smes da spustis skroz dole na plocicu jer ce kratkospajati vodove na plocici, moraju da vise u vazduhu sto bi se reklo. 


Ne znam zasto je takva situacija sa BC transzitorima. Valjda mogu da se nadju negde originali a ni u ludilu ne bih stavljao KSC transzistore na mesto BC pinout-a.  Mora nova ploca za upotrebu KSC tranzistora.

 Odlično zapažanje viktor1986. Promakla mi je ta izolacija na bottom layeru za R52 i sada je to popravljeno. Mjesta koja su obilježena izgledaju na PNG dosta loše i kao da su u "kratkom spoju" pa prilažem PDF top i bottom strane i sve zajedno da se može lakše zoomirati i vidjeti da nema dodirivanje padova. EAGLE provjerom (DRC) ima stavljeno "clearance" izmedju padova i linija točno 17mils što je točno 0.4318mm tako da mislim da tu nebi trebalo biti problema. Ako je to premalo mogu označene padove smanjiti za nekvih 15-20% pa da se dobi "clearance" od nekih 0.55mm.

Hladnjaki za Q11 i Q14 su tako izašli jer nisam mogao drugačije dobiti kraće veze za ulazni buffer....kod montaže na otpornik R4,R5 i R7,R6 navući na nogice termo budzir i zalemiti otpornike na svoja mjesta. Još k tome hladnjaci su crno eloksirani pa je i to dodana zastita od bilo kakvog kratkog spoja sa otpornicima. Hladnjak je 577202B00000G pa se može pogledati u DS (imaju ga i Farnell i Mouser).


Attached Files
.pdf   A40 - All.pdf (Size: 79,66 KB / Downloads: 2)
.pdf   A40 - Top&Bottom.pdf (Size: 80,34 KB / Downloads: 1)
Reply
(Today, 12:36 AM)YuMERA Wrote:
(Yesterday, 06:47 PM)ronovar Wrote: R44 će ostati kako je...nekako mi tako simetrično izgleda layout signala koji ide do tog otpornika.
Sve OK napisati sve što ko ima ideje...to je bit foruma Smile

Mislim da me nisi razumeo pa sam malo probao da nacrtam sta sam mislio

[Image: attachment.php?aid=34246]

 Odlična ideja ali stavio sam tako iz razloga što ako se malo bolje pogleda layout kod izlaznih tranzistora svaki pad otpornika mora biti čim bliže Bazi i Emiteru a samo Collectori mogu da imaju poduže šire bakrene vodove. Ovako kako je dat prijedlog pad sa R44 je poduži prema Bazi i nije dužina tog voda kao kod ostalih Baza izlaznih (simetrija dužine voda treba da je čim bliža svima na layoutu).

Kod ovih silnih kratkospojnika moglo bi im se izbjeći da se spoji sa bottom strane +55V vod na kolektore, a gornji sloj da se poveže pad sa R44 na ostale otpornike koji idu sa Baze. Ali onda treba oko drugog pada R44 koji se nalazi u punoj bakrenoj zoni napraviti krug u kojem se izolira taj pad od R44 a pošto tu idu povelike struje a pad otpornika može da pokupi i dio AC koji se ne izgubi kod ispravljanja i filtriranja mislim da bi bilo problema da se ta smetnja ne pokupi na padu R44 i prenese na Bazu Q37. Zato sam ostavio tako. Collector kao collector njemu nije bitno jel bakrena veza puna ili jumperima, bitno je da je dosta široka i da teče povelika struja da mogu izlazu da daju snagu. A jako osjetljivi na smenje B i E trebaju da imaju čim kraće vodove....tom logikom sam se vodio.....
Reply
Koje su dimenzije ove PCB? Mozda mi je promaklo ali ne mogu da nadjem da negde pise.
„Tastatura nije otkrivena. Pritisnite F1 za nastavak“
- Windows
Reply
(5 hours ago)YuMERA Wrote: Koje su dimenzije ove PCB? Mozda mi je promaklo ali ne mogu da nadjem da negde pise.

 104.14mm x 121.84 mm
Reply
(5 hours ago)ronovar Wrote:
(5 hours ago)YuMERA Wrote: Koje su dimenzije ove PCB? Mozda mi je promaklo ali ne mogu da nadjem da negde pise.

 104.14mm x 121.84 mm

Koje je snage to pjacalo? Verujem da je prilicna snaga u pitanju s'obzirom da su tri para snaznih tranzistora u izlazu.
Ako se vec prelazi gabarit 10X10cm gde se ulazi u veci cenovni rang kod proizvodjaca PCB, zasto se ne uradi veca PCB i da tranzistori budu vise razmaknuti zbog "radi" boljeg hladjenja, mislim da ce to vise znaciti tom ampu nego eventualni uticaj na duzinu PCB vodova.
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply
Ja sam stavio Sankene jer su najvecih dimenzija..pa je tako i PCB univerzalniji tj. mnogi ce staviti 2SC5200 i njegov kompl. par koju su manji. Razmjesteni su izlazi tako kako se u sredini popunilo sa ostalim komponentama. Cijene PCBa su vece cim rastevelicina PCBa iznad 10x10cm tako ako bi razvukao izlaze ili napravio izlazi sa driverima u liniji odostraga pcb bi bio skoro pa 20cm po duzini..a cijena paprena.

Meni se mnogo svidja konfiguracija sa bocnim izlazima...a naravno da moze bolje ljepse i drugacije...PCB layout je plod maste i kreacije..imamo vise kombinacija pozicioniranje i layout komponenti i PCB..meni se ovaj nacin svidio pa sam njega i nacrtao...ali me je jakoonamucio..cca mjesec dana 'mozganja' sto gdje i kako da ispadne tocno linepo i pedantno Smile

Snaga je 100W/8R sto je vise nego dovoljno za kucno slusanje...a dodatak tri para izlaznih i ti TEF izlaza je da pojacalo sa padom impendancije zvucnika lakse radi...tj. svaki od izlaza djele nisko optetecenje zvucnika na 1/3snage pa im je lakse podnjeti i 4R zvucnike uz naravno nizi napon napajanja.

Ovo je Najbolje Ultimate audiofilsko pojacalo kone je apex velikodusno podinelio diy zajednici i veliko mu hvala na tome, to je njegovo najbolje pojacalo u A kategoriji pojacala koje ima, dok SR je pored kvalitete ima i snagu mada za kucno slusanje kome treba 300W/R? Morao bi onda da probudi cijeli kvart kad se to navine dodaske Smile
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)