Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PCB Design Routing
#61
Brick 
iako nisam ljubitelj izlaznih tranzistora na bokovima pločica - evo ti par predloga za razmišljanje:po meni od ovog nema mnogo dalje. Pete Vogel Ostripper je to podavno odradio itekako ljudski i ... zaboravih pravu reč za ono kad je nešto lako podeliti i sastaviti iz nekoliko celina... Big Grin
"modularno" je reč...


Attached Files
.zip   SLEWMASTER3-P-V1.2.zip (Size: 315,67 KB / Downloads: 1)
.zip   SM2-3.zip (Size: 846,23 KB / Downloads: 1)
.lay6   slew-main5.lay6 (Size: 195,87 KB / Downloads: 2)
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#62
UPDATE:
- precrtana komplet shema i pridruženi footprintevi komponenata
- nacrtani izlazni dio (3EF i driveri) te spojeni na "glavno" napajanje (+/-V)
- nacrtani predriveri i spojeni na "pomoćno" napajanje (+/-VREG)
- vod koji je povućen po sredini gore to mi je NFB koji sam vukao da ga imam tu kako budem spajao VAS elemente pa da ga na kraju dolje spojim na ulazni dio...koliko znam sa motorole, ovaj vod može da bude duži do SPK out, ali moraju elementi kod ulaznog JFET-a koji se spaja na njih biti čim kraći...pa se držim tog pravila.

PITANJE:
- kamo smjestiti VBE multi a da bude bolje praćenje temperature? Mislio sam ovako kako je ali me zanimaju mišljenja dali je bolje da je ispod PCB VBE multi, ili da bude na montiran na jedan od ulzanih tranzistora?
- za drivere i predrivere sam stavio hladnjake sa 24.4C/W što pri radnoj struju VAS-a od 12mA i 65VDC daje disipaciju od 0,78W ili ti temperaturu TO126 tranzistora oko 44-45C što smatram da je OK temperatura ili da idem na malo deblje "meso" hladnjaka pa da se spusti temperatura ispod 40C? Koliko sam vidio na netu temperatura ispod 50C je tek "toplo" za poluvodiče no pošto se radi o struji koja mora da pogoni tri para emiter followera red je da budu čim hladniji...kod izbora hladnjaka gledao sam da nebude šiti od 15mm tako da sve bude kompaktno na PCBu
-paralelno R29(220R) bih predložio da se stavi MKS WIMA od 1uF
- ako može update sheme gdje je ucrtan potenciometar sa kojim se podešava izlazni OFFSET (za offset puriste koji žele da podese izlazni offset čim bliže nuli)
- elementi su crtani za footprinteve RN60D i MILLS MRA05 te SANKENE u MT200 kućištu pa će PCB biti univerzalan (mogu da se stave obični MF otpornici, kao i za izlaze Toshibe ili OnSemi u TO264 kućištu).

Eto ako ko ima kritike, prijedloge slobodno napištite...ja još razmišljam gdje bi bilo najpamentije ugurati taj VBE tranzistor prije nego krenem na VAS razmještaj komponenti i routing...jedni pišu na diyaudio staviti ga je najbolje na jedan od izlaznih tranzistora u pozitivnoj grani, drugi da može da bude ispod PCB i na glavni hladnjak, a treći da mora biti layout rednih izlaznih tranzistora pa pored drivera....i onda na kraju svako svoju priču ima a zanimaju me rezultati iz stvarnih prototipova pojačala.


[Image: attachment.php?aid=33415]


Attached Files Thumbnail(s)


.pdf   APEX SR300 - SCHEMATIC.pdf (Size: 29,83 KB / Downloads: 5)
Reply
#63
Dovršavam layout za APEX Shunt v1.0 pa me zanima dali zener diode mogu da budu kod izlaznih klema kako sam ih stavio sada ili moraju da su prije izlaznog 470uF elektrolita?
Stavio sam dvije zener diode paralelno (24V/1.3W) kako bi se mogla dobiti struja od 50mA za preamp (jer sa jednom 24V/1.3W max zener struja je 54mA što je na granici grijanja a i max struje), a i dvije zener diode lakše preraspodjele disipaciju i opterećenje.

[Image: attachment.php?aid=33819]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#64
nisam siguran da li mogu da se paralelno vezuju zener diode...
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#65
Ako su od istog proizvodjaca ( podrazumeva se da su za isti napon) trebalo bi da mogu. Teoretski podelice disipaciju 50-50% , prakticno nece biti idealno po pola ali bice dovoljno podeljena disipacija da ispuni svrhu zbog koje su stavljene u ovom slucaju. Idealni scenario bi bio ako su zenerice sa pozitivnim temp koefecijentom, tad bi podela bila idealna.
Reply
#66
Tolerancija zener dioda je povelika-tesko se mogu paralelno vezati, pa neka su sa trake izasle jedna za drugom.
Tada se pribjegava strujnom pojacanju tranzistorom-izgooglati pojacana zener dioda.-
pOz
Reply
#67
Sad sam malo detaljnije pogledao i mislim da u ovoj verziji sa 24v zener moze paralelizovanje bez problema. Po onome sto google kaze je da zenerice sa probojnim naponom iznad 5v ulaze u zonu pozitivnog temperaturnog koeficijenta sto ce reci da ona koja krene vise da se greje njoj probojni napon raste i samim tim smanjuje struju kroz nju i samim tim disipaciju, tako da ce te 2 zenerice naci balans izmedju sebe, mozda ne idealnih 50-50 ali kako god dovoljno blizu za ovu potrebu.
Reply
#68
u slučaju različitih inverznih napona u startu će ta sa manjim naponom trpeti svu struju. pre bi išao na rednu vezu dve od 12V.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#69
Da, elegantnije sa dve u seriji.
Ili iči na BJT kome stavljamo izmedju C i B zenerku,
još da dodamo bias otpornik zenerke, nekih 3-5mA izmedju B i E,
i BJTju možemo staviti i hladnjačič ako zatreba,
voditi računa da sad imamo BJT Zener napon ={Zener + Ube}, cca 0,5 - 0,7V viši napon od zenerke same!


[Image: attachment.php?aid=33821]


Attached Files Thumbnail(s)


.tsc   BJT Zener.TSC (Size: 7,01 KB / Downloads: 0)
LP
Dragan
Reply
#70
Sa dve zenerice od 12v u seriji duplira se drift napona sa temperaturom, obratiti paznju na to ukoliko je bitno.
Reply
#71
Gledajući farnell i mouser nema više BC550/560 kao ni 2N5401/2N5551 pa koje su zamjene? Precrtavam P30 Preamp pa koji bi tu zamjene bile dobre? Mislio sam KSA992/KSC1845 njih imaju u mouseru ali drugačiji redosljed pinouta pa ako mogu zamjene da stavim na footprint pa onda da se po novim nabavljivim BJT-ovima napravi novi PCB...ovaj preamp planiram upariti sa A-Class PSU SHUNT napajanjem....
Reply
#72
Imaš u TMEu BC560 od CDILa,i BC550 od ON Semi.
Reply
#73
Uhh...više volim jedan te isti proizvodjac...moze On Semi, PHILIPS ili Fairchild, Toshiba....samo ne CDIL i ne različiti...obilo mi se to u glavu kod jednog AMP-a kojeg sam radio od nule i jedna strana vukla 55mA a druga 25mA i naravno bijeli dim....tako da samo jedan te isti proizvodjac za PNP i NPN
Reply
#74
Ako se ne varam ima oba od CDILa, pogledaj malo TME.
Reply
#75
Crtaj za BC850/860. Napravi mesovito TH i smd.
Reply
#76
Mislim da su BC560/550 doziveli svoj kraj. Sve su redji, pogotovo 560 i tesko ih je nabaviti od istog proizvodjaca.
Gimba je u pravu, treba crtati za smd i TH pa ugraditi sta je nabavljivo.
Reply
#77
Ja bih stavio umjesto BC550/560 KSA992/KSC1845 sa pojačanjem u grupi FB sa pojačanjem 430~600 hfe, (dakle uparivao bi sve oko 475-500hfe da bude unutar 5% tolerancije), za 2N5401/2N5551 nisam našao zamjenu ali ako ko ima vremena da se poigra ovom simulacijuom P30 u TINA-TI i stavi ove KSC i KSA te nadje zajene i napiše koje da koristim TO92 tranzistore bio bih jako zahvalan..zasada precrtavam shemu a po pronalasku TO92 zamjena koje imaju mouser ili farell cu onda zamjenit na shemi footprinteve da se dobije raspored nozica...imam vec u glavi opako kako ce izgledati PCB samo treba to prenjeti u EAGLE...


Attached Files
.tsc   APEX-P30.TSC (Size: 1,83 MB / Downloads: 1)
Reply
#78
Pa zar nije BC550 kompatibilan sa BC546,BC547 a BC560 sa BC556,BC557?

Cak i Mouser ih stavlja pod isti datasheet
„Tastatura nije otkrivena. Pritisnite F1 za nastavak“
- Windows
Reply
#79
BC550 manje šušti
СЛОБОДА НАРОДУ
Moć ne potiče iz znanja koje se čuva, već iz znanja koje se deli sa drugima
Reply
#80
Upravo tako BC550/560 su bome niskošumni za razliku od ostalih iz datasheeta. Ja imam 200 komada oba tipa od CDILa i nešto razmišljam da kupim još po 1000 komada, bilo bi super da su od ON Semi ali tih više nema kod poznatih dobavljača.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)