Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DIY: Bi-amplifier sa aktivnom skretnicom
#41
druga pločica je za aktivnu skretnicu.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#42
(10-24-2019, 05:58 AM)gorso69 Wrote: Kad već radiš novu pcb stavi 100n na nogice stabilizatora i antileč diode na izlaze istih.

Šta je antileč dioda?
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#43
ona što ide od izlaza na ulaz stabilizatora napona. u pravu je gorso, videću da uguram negde na pločicu,ako ništa onda odozdo.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#44
....aaaaaa kontam,kad se ugasi sklop da kondovi koji su posle stabilizatora se ne prazne preko njega nego kroz diodu (jbt, koristim ih a ne znam naziv) ...., ja ih uvek lemim odole.
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#45
iskreno -ni ja im nisam znao naziv... 😃
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#46
Nisam mislio na tu diodu nego izlaze 7815 i 7915 pošto se naponi ne dižu istovremeno da nebi lečovali OP.To je Macola predložio u jednoj temi.
Reply
#47
Dali si mislio na diode koje idu na izlaze i koje su kontra povezane prema masi, mislim, na izlazu pozitivnog regulatora je katoda a anoda na masi (na negativnom izlazu je anoda...)?
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#48
Da na te diode sam mislio.
Reply
#49
Ako sam dobro shvatio o čemu se radi, mislim da su te diode poznate i kao "clamp". Možda su tako i poznatije. Inače, služe da da spreče potencijalne "latch-up" probleme.
Nisam u ovo 100% siguran, pošto nisam elektrotehničar...


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#50
otprilike:


ispred toga planira se ovo (dodao 4 diode oko dva stabilizatora):


adapter pločice predpojačala za postojeća Sony i Grundig pojačala:Attached Files
.lay6   esp81 lay6.lay6 (Size: 184,92 KB / Downloads: 2)
.lay6   apex tp2.lay6 (Size: 398,91 KB / Downloads: 3)
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#51
(10-07-2019, 11:09 AM)Jevrem Wrote: Mile objasnjenje je tu ali cu ja da ponovim pitanje, zasto su logaritamski na tonskim kontrolama kad svi proizvoidjaci stavljaju linearne i zasto je linearni na volume kad svi proizvodjaci stavljaju logaritamski? I kako ce da zvuci ceo sistem sa 100k potenciometrom na izlazu? Ako ste vec stavljali operacioni posle ton kontrola onda je logicnije da je pot mnogo manje vrednosti.

Svi audio uredjaji starije prozivodnje koriste takvu pasivnu varijantu tonskih kontrola. Mozda je u novim profesionalnim uredjajima uradjeno u kolu povratne psrege ali kod audio uredjaj vidjao sam samo pasivnu. Uzmite bilo koji marantz i imacete tu varijantu. Ista je stavr i sa drugim uredjajima iz hifi audio domena

Ispravka, sad videh da je Rotel radio u povratnoj sprezi. Marantz je ipak pasivna.
U skorije vreme proizvođači kao Yamaha stavljaju aktivne tonske kontrole ali unutar povratne sprege neinvertujućeg opampa. (To nije Baxandall tonska kontrola koja koristi invertujuću topologiju i za koju se koriste linearni potenciometri.) Za to trebaju posebni potenciometri koje njima prave proizvođači potenciometara. Ali bilo je pojačala, recimo Sansui AU217 koja su koristila tonske kontrole unutar povratne sprege neinvertujućeg izlaznog stepena (radi uštede). I za to trebaju takođe specijalni potenciometri.
Reply
#52
Operacioni pojacivaci su toliko napredovali da uskoro uredjaji koji ne koriste OP na ulazu nece biti smatrani audiofilskim. Starija Japanska pojacala su uglavnom koristila tonske kontrole u kolu povratne sprege pojacala sto je takodje aktivna kontrola. Samo tonska kontrola izmedju dva stepena pojacanja koja ne utice na promenu povratne sprege i time pojacanja moze se smatrati pasivnom. Na ovaj nacin se ne utice na propusni opseg, ulazno izlazne impedanse i sum, zato takvu tonsku kontrolu kao TP2 smatram audiofilskom. Podelio sam u temi TP2 semu Arcam aktivne tonske kontrole koja koristi linearne potenciomere, ali za razliku od Baxandall koristi neinvertujuce ulaze OP ampova. Kod koriscenja invertujuce topologije impedansa izvora signala ulazi u kolo povratne sprege i time menja pojacanje i propusni opseg zato je po pravilu potrebno dodati bafer na ulazu sto bi bio dodatni OP na putu signala koji je u neinvertujucoj topologiji nepotreban.  Arcam koristi uproscenu topologiju grafickog ekvilajzera koju sam ja koristio za TB3 tonsku kontrolu. Kod tonskih kontrola nije svejedno da li je potreban logaritamski ili linearni potenciomer da bi neutralan polozaj bio u sredini. Kod regulacije jacine zvuka ako je ona pasivna gde potenciomer sluzi kao razdelnik nije bitno da li je potenciomer linearni ili logaritamski samo se ima finija regulacija pri tihom slusanju. Kod aktivne kontrole jacine tona nije pozeljno koristiti logaritamske potenciomere zato sto bi sva regulacija bila sabijena u poslednjih 10 stepeni otklona.

APEXaudio.MileSlakovic
Reply
#53
Smatram da praviti linearne aktivne sketnice bez kompenzacija nije najpametnije. Naime, u okviru aktivnih
skretnica mogu da se odlično izvrše sve kompenzacije zvučnika i da se dobije dobra kutija. Mogu se basovi
malo niže lako linearizovati. Sve nepravilnosti u celom opsegu se mogu fino ispeglati. I još jedna pozitivna stvar,
svi zvučnici uvek gledaju u malu impedansu. Problem je što svaka zvučna kutija traži svoje podešavanje kao i
kod pasivnih skretnica.
セルビアhttps://www.youtube.com/watch?v=6PaEAcosPqg
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)