Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HMAP MM Phono JFET preamp
#41
danas sam probao da crtam - i baš sam loš sa smd komponentama. ovo je teško da se odradi bez dvoslojne pločice da bude kako valja - a ja već imam problem sa rotiranjem komponenti prvo u glavi a onda i sa donje strane pločice,kombinacija će garantovano dovesti do grešaka na pločici.
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#42
(05-29-2020, 10:01 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: danas sam probao da crtam - i baš sam loš sa smd komponentama. ovo je teško da se odradi bez dvoslojne pločice da bude kako valja - a ja već imam problem sa rotiranjem komponenti prvo u glavi a onda i sa donje strane pločice,kombinacija će garantovano dovesti do grešaka na pločici.
HMAP, kojim postupkom radis plocice? Imas li shanse u kucnoj radinosti napraviti dvoslojnu plocicu? 
Probaj da komponente rutiras na Toplayer-u, a da Gnd i par vodova koji ne stanu na Toplayer budu u Bottomlayer-u.
Za Vie koristi padove sa rupicama 0.6-0.8mm i stavi male kratkospojnike koji povezuju Top i Bottom layer-e. Tako ces imati ogroman Gnd plane sa donje strane koj ce ujedno sluziti kao Shield i imaces sve ili vecinu komponenti sa gornje strane.
Moze biti zanimljivo.
Nemoj ici na manje komponente od 1206.
Ako hoces, nacrtaj pcb i posalji fajlove da ti uradimo na CNC-u. Nemoj ici samo manje vodove od 0.3mm, predlazem ti 0.5mm kao optimalno ili mozes i vise od toga. Takodje nemoj ici na manji Clearance od 0.3mm zbog glodala.
Reply
#43
gimba,veliko hvala na ponudi! svakako nisam mislio da radim dvoslojnu pločicu sa otprilike 0,4mm vodovima u kućnoj radinosti - to bi svakako morao odraditi neko ko se mnogo ozbiljnije bavi tako preciznim poslovima od mene,koji je ostao na crtanju pločica u TH varijanti gde se ima daleko više prostora za provlačenje debljih vodova između nožica komponenti da bi to mogao odraditi toner transferom bez previše glavobolje.
baš ovih dana se vodi "borba" za i protiv smd-TH. ja sam tu svakako za TH ne samo zbog očnog vida i skromne opreme koju imam,već i zbog neimanja prakse sa crtanjem pločica sa smd komponentama. tu treba ući u štos sa kombinovanjem strana pločice,jer ovde je cilj da smd bude samo ono što mora a sve ostalo da bude TH zbog realnih potreba ne samo otpornika (hteli bi metal-film ili eventualno još bolje) nego i samih kondenzatora.
za konačan nacrt ove pločice trebaće mi daleko više vremena nego za istu u TH varijanti jer se praktično ponovo učim crtati pločice ovaj put na nekom drugom nivou,sa elementima i stranama na koje inače nisam navikao.
nije da sam odustao konačno,ali već sad vidim koliko ne znam,pa me to sputalo u nameri i volji - o tome se radi.
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#44
Evo da se uključim malko, mislim da HMAP i ja imamo "istu" verziju sprinta, e sad, ono što sam ja primetio u poslednjih par puta crtanja i naručivanja je da taj sprint ne odradi dobro gerbere ako je GP na gornjem lejeru, mislim isključivo na thermal padove, jednostavno neke ni ne spoji i tada nisu na GP-u. Znači samo neke! Zato sam i prestao da koristim gornji GP kao takav. Jeste da možeš da importuješ gerbere ponovo kako bi ih proverio ali tada moraš znati napamet celu pločicu a sprint baš ne odrađuje dobar posao sa import gerber. Trebalo mi je 2 dana da nađem grešku.... Zato sad sad kad mi treba gornji GP crtam sve naopačke ali to je glavolomka sa obrni/okreni. Moja jedina preporuka je da za svaki pad koji je od IC ili fet...., bukvalno napišeš šta su da ne moraš i to da pamtiš.
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#45
da,baš o tome je reč... izgleda da ću morati naći drugi program koji bi bio lakši "o glavu". sad sledi pitanje koji...
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#46
Ja sam probao svašta ali nisam našao ništa što mi toliko brzo završi posao, možda stvar navike, mada daaa, fale neki alatići da to ode u skroz profi.
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#47
moja jedina preporuka i MOLBA je da prestanete da koristite sprint i zaboravite da postoji,
svaka preporuka za kicad, navici cete se posle prve nacrtane plocice
Reply
#48
(05-30-2020, 07:43 AM)Ubledeli Wrote: moja jedina preporuka i MOLBA je da prestanete da koristite sprint i zaboravite da postoji,
svaka preporuka za kicad, navici cete se posle prve nacrtane plocice
Slazem se u potpunosti jer bas na preporuku-podrsku @Ubledeli presao sam na KiCad i nisam se pokajao.
Reply
#49
Jel i vama pokazalo prilikom download-a 1.2Gb?
Devojka me vara sa rođenim mužem!
Reply
#50
Da tu ti je sve I biblioteke i softver
Reply
#51
HMAP, ne stizem, teren stalno. Ja bih umesto 2 komada 4040 stavio nekoliko led dioda kao stabilizatore. ne znam kako ce se ponaasati dva regulatora sa strmom karakteristikom u regulaciji, moze doci do oscilovanja. i stavio bih paralelno svemu jedan dobar elektrolit. I sa svake strane trimera za ofset bih stavio otpornike
Reply
#52
što se tehničke strane,šeme i toga meni je svaki predlog ok - ali bi opet trebala neka konačna šema po kojoj bi se crtala pločica. dobro si me podsetio - Ronovar se ponudio da nacrta pločicu za ovo a ja mu obećao da ću mu poslati veličine blok kondenzatora i njihov rspored nožica,međutim na obećanju i ostalo...

svakako kontam da bi opcija sa led diodama još pojednostavnila crtanje.

moja je zamisao bila da se ostavi raspored od 7,5mm za otpornike da bi se lako koristili metalfilm. za RIAA otpornike ostavila bi se mogućnost paralelovanja radi proračuna RC komponente u zavisnosti od realnog kapaciteta blok kondenzatora. u Mouser se mogu nabaviti 2,5% tolerancije - ne znam koliko je to realno tačno,i da li je potrebno ići dublje u proračune ako bi oni stvarno bili 2,5% uz 1% metal film?

takođe bi smd komponente bile na jednoj a th komponente na drugoj strani pločice.

i Ronovar reče,svaka sugestija koja je na vreme data je itekako dobro došla,naročito pre izrade pločica.
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#53
Ja sam do sad za sve phono stepene u riaa filteru uvek uparivao kondove pa se stoga i ostavi vise mesta za staviti vise kondova. Ako idu TH otpornici sa bih ipak stavio 400 milsa razmak nogica i 125 milsa razmak od otpornika do otpornika. Ja tako radim jer na 100 milsa pad mora biti 80 i to je vec malo za lepo zalemiti ako nije dvostrana stampa. Na mase treba jako paziti i raspored komponenti kod kojih su visoke impedanse na ulazima, da vodovi budu sto kraci.

Ne znam zasto je Dragan stavio 390 oma na red sa izlaznim kondom jer tako ovaj stepen nema 75 omski izlaz
Reply
#54
radi skraćivanja vodova kontam da je svakako poželjno koristiti dvostranu štampu. kontao sam da bi ovo kad se završi bilo najbolje uraditi jednu grupnu kupovinu. ako je i ne bude svakako ću sebi poručiti neku razumnu količinu za razumne novce pa da sastavljam za sebe i sve učesnike,još bolje ako ima više zainteresovanih.

po pitanju otpornika,ostavio bi mogućnost paralelovanja ako već ne utiče na rezultat,znatno je povoljnije ekonomski a opet ko hoće da uparuje kondenzatore samo ne koristi ta mesta za otpornike. otpornici mogu biti i najnmanji metalfilm http://www.kelco.rs/katalog/komponente.p...oupweb=133 ako nemaju nekih bitnih minusa u karakteristikama.

dvostrana štampa bi takođe pripomogla po pitanju razvođenja masa...
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#55
Najcesci problem kod projektovanja dvostrane stampe je ground plane. Dobra jednostrana sa mu metal trakom ispod radi odlicno posao. treba videti sa bracom da se kupi negde povoljnije ona mu metal traka sto je on stavljao kod sebe na vecu kolicinu i napravi GB
Reply
#56
(06-01-2020, 07:28 PM)Jevrem Wrote: HMAP, ne stizem, teren stalno. Ja bih umesto 2 komada 4040 stavio nekoliko led dioda kao stabilizatore. ne znam kako ce se ponaasati dva regulatora sa strmom karakteristikom u regulaciji, moze doci do oscilovanja. i stavio bih paralelno svemu jedan dobar elektrolit. I sa svake strane trimera za ofset bih stavio otpornike

Hvala @Jevrem na predlozima!

Može se umesto LM4040 5V+1,2V+1N4148 staviti LED niz za cca 7V napona niske impedance,
tada LEDice biasirati sa cca 5mA, T11 J113 CCS korigirati za 5mA
i dodati tih sada 4mA u donji CCS ulaznog LTPja (R18 smanjiti adekvatno).
Inače LM4040 familija shunt regulatora nemaju potrebu za dodatnim izlaznim kondom za potrebe vlastite stabilizacije,
tu su biasirani sa cca 1mA, inače iznad 100uA su več stabilni...
naravno da neče naškoditi low ESR kond preko tog niza referentnog napona ulazne caskode.

DC servo trimmpot P1 je prvenstveno za podešavanje DC offseta koji se je nakupio do izlaza U4 izlaznog buffera,
odmah onda vidimo i izlazni kond C10 i pitamo se zašto uopšte sada zatreba taj DCoffset trimmpot?
Da bismo izvukli iz sklopa što veči maximalni i simetrički izlazni naponski swing,
da se ima što viši headroom sa dobrom dinamikom reprodukcije!
Može se naravno ugurati na slider trimmpota DCoffseta jedan dodatni 390R otpornik zbog sigurnosti...

Možemo dodatno odvojiti +/-napajanje za ulazni stepen RC filtracijom (u oba RAILa 22R i 100uF//1uF/100nF), od strujno gladnijih izlaznih buffera!

Ne zaboraviti decoupling sa 1uF direktno (sasvim u blizini) na pinove ICja
LP
Dragan
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)